Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czym najlepiej zakonserwować uszczelki drzwiowe i zamki ???

mimier
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A więc zaczęły się pierwsze poważniejsze ujemne temperatury i od razu zaczyna się problem...

Dziś rano przy siedmiu stopniach poniżej zera chciałem otworzyć moje maleństwo i udać się do pracy no ale zaczęło się od tego, że zamarzł zamek, po uporaniu się z tym problemem metodą siłową, pociągnąłem za klamkę, no i...przymarzły uszczelki. Oczywiscie drzwi nawet nie drgnęły :(

Moje pytanie jest takie: Jakie preparaty stosujecie do konserwacji uszczelek i zamków???

Do zamków polecam WD-40 albo CX-80, ten drugi ma lepszą przyczepność do metalu. Napryskaj go do oporu na pewno nie zaszkodzi.

A do uszczelek polecam silikon w sprayu firmy Wurth. Pryskasz na szmatkę i rozprowadzasz po całej uszczelce.

wazeliny technicznej nie polecam :/ niszczy uszczelki.

a wogole to sprawdz jeszcze czy to napewno uszczelki. w vw moich starszych zamarza caly mechanizm zamka w drzwiach. leje sie woda pod uszczelka przy szybie i pozniej zamarza

tak jak inni do zamków używam WD40 ale do uszczelek stosuje glicerynę techniczną w płynie a niekiedy grafit w proszku ( w zależności od mojego humoru bo oba specyfiki spełniają zadanie) :wink:

tak jak inni do zamków używam WD40 ale do uszczelek stosuje glicerynę techniczną w płynie a niekiedy grafit w proszku ( w zależności od mojego humoru bo oba specyfiki spełniają zadanie) :wink:

pamietaj ze wd40 nie smaruje tylko oczyszcza i wyplukuje smar. wiec zebys sie nie zdziwil ze ci sie zamek zacial ;] po oczyszczeniu wd40 trzeba przesmarowac jakims gestym smarem

Gość johny_fellow
ze wd40 nie smaruje

Dlaczego nie? Przecież jest to środek smarny. WD40 i CX80 to środki smarne w sprayu posiadające właściwości czyszczące. Jak spryskasz coś WD40 to po odparowniu zawartego w nich rozpuszczalnika pozostają składniki smarne.

po oczyszczeniu wd40 trzeba przesmarowac jakims gestym smarem

Tylko, że potem kluczyk cały czas będzie uwalony od smaru.

ze wd40 nie smaruje

Dlaczego nie? Przecież jest to środek smarny. WD40 i CX80 to środki smarne w sprayu posiadające właściwości czyszczące. Jak spryskasz coś WD40 to po odparowniu zawartego w nich rozpuszczalnika pozostają składniki smarne.

po oczyszczeniu wd40 trzeba przesmarowac jakims gestym smarem

Tylko, że potem kluczyk cały czas będzie uwalony od smaru.

1. no wlasnie, wlasciwosci czyszczace sa zbyt silne a smar zbyt krotko pozostaje na powierzchni

2. przeciez nie mowie zeby smarowac bembenek zamka w srodku :) trzeba zdjac tapicerke i nasmarowac mechanizm, kluczyk moze lekko sie bedzie brudzil ale tylko przez jakis czas. pozneij smar sie powciska w szczeliny a na pinach zamka go nie bedzie.

było u was juz -7?

No niestety był taki dzień, że po 6 rano była taka temperaturka...Dzień wcześniej pojeździłem trochę po deszczu...no i niemiłe zaskoczenie gotowe, zwłaszcza jak ktoś ma zaraz jechać do pracy...

........Dziś rano przy siedmiu stopniach poniżej zera........

było u was juz -7?

hehe tez przyzwyczajony do wyzszych temperaturek we Wrocq, bardzo sie zdziwilem jak w ten poniedzialek w Warszawie rano musialem skrobac szyby bo w nocy bylo -5 a cale autko bylo oblodzone (w niedziele wieczorem padala mrzawka)