Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Gaśnie po przejechaniu 800m może kilometra ... ???

Gość symek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Ostatnio pojawił mi się dziwny problem, a mianowicie:

- odpalam rano auto pod domem (pali za pierwszym razem, bez problemów) przełączam sobie na gaz i wio w drogę, przejeżdżam około 800m do kilometra, redukuje bieg a auto gaśnie, próbuje odpalić i nic (dodam, że nie chce wówczas odpalić ani na benzynie ani na gazie), udaje się go uruchomić gdzieś za 10 razem, odpala bardzo słabo trzeba go mocno przy gazować, żeby cos z tego było. Jak auto jest dobrze rozgrzane nie ma takiego problemu, jak jest całkiem zimne pali jak złoto. Czy ktoś wie czym może być spowodowana przypadłość mojej Nysy ???

Pozdrawiam

"zalewa" sie gazem tzn gaz nie zdazy odparowac w reduktorze i odparowuje w kolektorze popieram powyzsza rade, zaczely sie zimne dni (przymrozki) i pewnie stad ta przypadlosc, moze cos byc nie tak z ukladem chlodzenia.

Jaki masz przebieg na tej instalacji ?

Opisywana usterka wygląda na zamarzanie membran w parowniku

Po pewnym przebiegu membrany twardnieją i nie dają rady zimnemu gazowi na wolnych obr.

Miałem to samo musiałem przejechać z kilometr aby przełączyć na gaz

Wymieniłem reduktor na nowy + blos i śmigam na gazie od razu!

W takim razie czas zająć się układem chłodzenia - z kąd takie braki :?:

W poldku parwonik mi zamarzł jak cały płyn uciekł - jakie było moje zdziwienie jak mi samochód zgasł - po przejechaniu ok 20 km. Zaglądam pod maskę a tam parownik i przewody białe - Chwila zastanowienia - szybkie spojrzenie na zbiorniczek wrównawczy i wiadmo co.

Proponuję częstą kontrolę płynu w chłodnicy.

To, że za dużo to i może, ale pytanie było czy może to mieć jakiś wpływ na to co zaczęło się dziać. Po rozmowie z jednym z klubowiczów stwierdzam, że NIE.

Stary filtr na dlawienie sie samochodu nie ma wplywu?? Zle Ci chyba mowi

Przeczytaj dokładnie mojego posta. Czy wspominam gdziekolwiek o dławieniu się auta ??? Piszę, że gaśnie (zalewa się gazem) i dlatego później nie chce odpalić ...

[ Dodano: Pią 03 Lis, 2006 ]

W takim razie czas zająć się układem chłodzenia - z kąd takie braki :?:

W poldku parwonik mi zamarzł jak cały płyn uciekł - jakie było moje zdziwienie jak mi samochód zgasł - po przejechaniu ok 20 km. Zaglądam pod maskę a tam parownik i przewody białe - Chwila zastanowienia - szybkie spojrzenie na zbiorniczek wrównawczy i wiadmo co.

Proponuję częstą kontrolę płynu w chłodnicy.

Co do braków to chyba jakaś nieszczelność w chłodnicy... :( Nie jest to raczej uszczelka pod głownicą gdyż takie ubytki mam już od roku, wiec uszczelka już dawno wyzionęła by ducha...

Po akcji z zamarającym reduktorem mam nauczkę i dość często będę sprawdzał poziom płynu w zbiorniczku...