Gość KUI3A Opublikowano 4 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2006 Witam, przejść z moją almerą ciąg dalszy, po wymianie uszczelki pod głowicą przy próbie składania wszystkiego do kupy mechanik natrafił na przeszkodę przy składaniu rozrządu, ponieważ okazało się, że coś tam pękło (fotki poniżej) pytania teraz mam następujące: 1. jak się ta część nazywa, bo nawet nie wiem o co pytać? 2. czy można to gdzieś kupić (poza aso) - chodzi mi o ten metalowy element, jeżeli tak to gdzie, bo w aso trzeba 4 dni czekać, bo spawanie tej części w grę nie wchodzi, nie chcę ryzykować 3. czy ew. gdzieś można próbować szukać tego na wtórnym rynku części ponownie z góry dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 4 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2006 jak dla mnie sprawa ewidentna niech się mechanik o to coś martwi połamał to niech kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KUI3A Opublikowano 4 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2006 nie za bardzo to jego wina, z resztą już temat nie do udowodnienia aktualnie... poza tym to znajmoy, więc mam nadzieję, że nie robi mnie w tzw. człona, jak wstawiałem auto to już mówili, że to coś tam hałasuje, składal rozrząd i się sypnęło, całe szczęście, że się później nie wysypało, bo pewnie by niezła kasz mogła być grana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 4 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2006 Sprawdziłem z ciekawości w service manualu (dział "EM", sekcja "Timing chain"). To coś nazywa się "tension guide" i jest elementem "przylegającym" do łańcucha rozrządu. "Tension" znaczy naprężenie, "guide" - prowadnica ale jaka jest polska nazwa na to nie wiem - może prowadnica łańcucha rozrządu :583: Chyba tylko wymiana wchodzi w grę (żadne tam spawanie o ile w ogóle możliwe) bo to rozrząd silnika czyli poważna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 4 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2006 Sprawdziłem z ciekawości w service manualu (dział "EM", sekcja "Timing chain"). To coś nazywa się "tension guide" i jest elementem "przylegającym" do łańcucha rozrządu. "Tension" znaczy naprężenie, "guide" - prowadnica ale jaka jest polska nazwa na to nie wiem - może prowadnica łańcucha rozrządu :583:Chyba tylko wymiana wchodzi w grę (żadne tam spawanie o ile w ogóle możliwe) bo to rozrząd silnika czyli poważna sprawa jak dla mnie to jest cos zwiaznane z napinaczem lancucha, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 jak dla mnie to jest cos zwiaznane z napinaczem lancucha, Rzeczywiście nazwa mogłaby na to wskazywać ("tension guide" i "chain tensioner"). Jednak z rysunków wynika że o ile napinacz naciąga łańcuch, to "tension guide" będąc pomiędzy kołami zębatymi "wewnątrz" łańcucha niejako prowadzi łańcuch po delikatnym łuku. Mnie interesuje bardziej dlaczego to pękło bo zakładam że mechanik du.y nie dał :shock:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 No niby mechanik ciała nie dał... Tylko że częśc wygląda solidnie i sama z siebie od pracy w silniku chyba by nie pękła. Może jednak upuścił, albo przy odkręcaniu za mocno szarpnął? Nie wierzę, żeby cześć była aż z takiego kiepskiego stopu zrobiona, że sama pekła, chociaż wszystko może być możliwe. To już nie są samochody z lat 90-tych... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 Witam. Przecież właściwie nie wiadomo czy ten rozrząd jest rozebrany tylko przez tą prowadnicę? Czy też uszkodzenie tej prowadnicy jest efektem ubocznym innej usterki, np. napinacza albo łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KUI3A Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 przyczyn pęknięcia może być wiele, pękknięci idzie przez ten prostokątny otwór, więc może jakieś zmęczenie materiału, zauważcie także, że na odcinku pomiędzy jednym a drugim otworem na śruby kształt tego metalowego przedmoitu trochę przypomina kątownik, pęknięcie jest w miejscu gdzie ten element jest już tylko płaskim kawałkiem metalu, więc w miescu sporo słabszym, jeżeli to prowadzi łańcuch po łuku to na pewno jakieś siły na tą część działają, po prostu może odlew był jakiś lewy... przyczyn może być wiele... mechanik twierdzi, że zauważył, że to jest pęknięte dpoiero podczas ustawiania rozrządu - nie mógł poprawnie ustawić z resztą prawdę zapewne poznałbym dopiero po jakiejś wnikliwej analizie, a tego z wiadomych przayczyn robił nie będę - w końcu to nie jest problem godzien tak wnikliwej analizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 to jest łyżwa prowadząca łańcuch rozrządu - kup nową w aso nie jest to majątek a element ten jest mega ważny.Teraz można tylko się domyślać dlaczego to się uszkodziło- szkoda czasu.Kupić , składać , cieszyć się jazdą [ Dodano: Nie 05 Lis, 2006 ] jedyna firma , która może mieć tą część w ofercie poza aso to warszawski HIPOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KUI3A Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 ok będę tam szukał, w aso czas oczekiwania 4 dni - improt z Amsterdamu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Nie jest to tani element. Do primery w ASO kosztuje coś takiego 300 zł , tyle że jest z jakiegoś tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KUI3A Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 w hipolu vel rdl mieli takie coś (na zamówienie oczywiście, więc czas oczekiwania 3-4 dni) za 130 pln - mam nadzieję, że jutro się pojawi BTW: firma rdl - fila HIPOLU specjalizuje się w częściach do nissana [ Dodano: Sob 11 Lis, 2006 10:22 ] no i koniec awarii, auto zrobione i jeździ część jak napisałem powyżej dostałem w rdl`u widać, że produenci się zorientowali, że ten element był błędnie skonstruowany, bo w nowej części jest w tym miejscu gdzie pojawiło się pęknięcie dodatkowe wzmocnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi