Gość przemeck Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 witam serdecznie. przymierzam się do zamontowania czujników parkowania do swojej primerki P11.114 hatchback. akurat będę miał wymieniany tylni zderzak, więc przy okazji... mam pytanie, może ktoś z Was już montował te czujniki? aby czujnik działał, należy zasilanie podłączyć do światła cofania. światło to znajduje się w klapie po prawej stronie. gdzie najlepiej wpiąć się w instalację? zauważyłem, że przy zawiasach klapy po prawej stronie w czarnej, gumowej rurce są dwa grube kable - pewnie wiązki kabli. z jednej strony prowadzą zapewne do lampy, ale z drugiej? gdzie idą? może ktoś z Was rozbierał tylnią część pojazdu i wie, którędy idzie elektryka? może zbiega się gdzieś z tyłu cała instalacja do wszystkich tylnich lamp? proszę o każdą sugestię i jakiekolwiek wskazówki. pozdrawiam. ps. jak będzie sposobność, to porobię z montażu zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limak.s Opublikowano 12 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 Niestety nie podłączałem czujnika cofania ale kable np w p10 od podświetlania tablicy czy innych rzeczy idą pokrywą bagażnika a później właśnie takim wężykiem przez bagażnik a dalej idą np do różnego rodzaju przekaźników, stacyjki i bezpieczników czyli na samym przodzie auta . W bagażniku kable znajdują się pod tą wykładziną. Tak pewnie też będzie w p11. Najlepiej podłączyć się w bagażniku (jak trafisz na tą wiązkę z tego wężyka to kable poznasz po kolorze albo miernikiem (zobacz jaki kolor jest kabla przy żarówce od światła cofania i pod taki sam się podepnij w bagażniku dla pewności można sprawdzić przejście miernikiem)) Są takie zaciski które pozwalają wpiąć się w instalację nie lutując i nie zrywając izolacji z kabla - najlepiej takie kupić wtedy tylko wybierasz odpowiednie kable i zaciskasz zacisk. Jak się okaże że jest to trudne lub nie znajdziesz wiązki odpowiednich kabli to zawsze można poprowadzić nowy kabel od + żarówki światła cofania przez ten czarny wężyk do bagażnika a następnie pod wykładziną do zderzaka. Pozdrawiam i miłej owocnej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 12 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 montaż czujnika to łatwa sprawa. ja akurat podpiąłem się tuż przy żarówce cofania bo poprostu nie chciało mi się kabli z peszli wyciągać natomist wyświetlacz podpiąłem pod zapalniczkę jeżeli chodzi o czujniki to raczej nie polecam tych które komunikują się drogą radiową czasami łapią poprostu różne zakłucenia i potrafią na chwilę zwariować jedy plus takiego modelu to to że nie trzeba kabla ciągnąć przez cały samochód wybierz też taki model do którego bezproblemowo dostaniesz sam sensor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.