Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

felgi do primery p10 cd..

Gość heineken72
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość heineken72

Dowiedziałem sie ze felgi które posiadam są od modelu almery N16 także jak Albin napisał pasuja do P10. W przyklejonym temacie o felgach w dziale porad eksploatacyjnych jest informacja że :

do N16 mogą byc koła 185/65/15 (takie posiadam)

a do P10 mogą byc koła 185/60/15

pytanie czy ta róznica (5% na wysokości opony), która daje ok 4,8% większe koło na obwodzie i przez to nie bedzie mi opona haczyć o nadkole (z tyłu czy z przodu ewentualnie)

Może ktoś na P10 lub W10 ma takie własnie i jest oki?

Wiem ze najlepszym rozwiązaniem jest sprzedać opony 65 i kupić niższe 60

ps.

Przykro że pan administrator zamknął mój temat w czasie krótszym niz 12 godzin od jego napisania. http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?p=260336#260336 Miał prawo, temat był poruszany jednak mógłby poczekać, gdyż nie zdąrzyłem nazajutrz nawet udzielić odpowiedzi osobom którzy mi odpisali ...

... za co im dziekuje teraz

Gość heineken72

fajnie.... ja mam zimówki dokładnie takie same ... czyli wejdą:) choć licznik km bedzie troszkę zaniżał o ok 5%

a czy masz może zamontowane plastykowe nadkola w przodzie i tyłu?

Miałem dokładnie taki sam zestaw, tzn. felgi stalowe z almery a na nich opony 185/65/15 i u mnie ocierało prawe koło ale tylko na max skręconych kołach, dało się z tym jeździć ale trochę wkurzało. Teraz mam też 15 ale alusy i do nich zakładam 185/60 i jest git. Nadkola mam oryginalne.

Gość heineken72

Zamontowałem fele na tył i nie trze :grin: ... róznica w wyglądzie jest zaj... duża

Jednak jak podniose na lewarku auto to wewnętrzna krawędź opony opiera sie o koniec plastykowego nadkola... ale przecież z lewarkiem nie bede jeździł ;)

Martwi mnie jeszcze tylko to że jest bardzo mała odległość wewnetrznej krawędzi opony od dolnej, metalowej osłony spręzyny amortyzatora.

Ta odległość jest stała bo amorek pracuje (góra-dół) razem z oponą ale ja tam mam tylko ok 6 mm. :idea:

ps. brakuje mi jednej felgi na przód więc nie zakładam narazie ale (w przyszłości)zobaczymy jak bedzie z obcieraniem w zakrętach z przodu