Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy to sprzeglo?

Gość mradom
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cos ostatnio zauwazylem jakies problem ze sprzeglem a mianowicie, polozenie nogi na sprzegle i lekkie przycisniecie podczas jazdy powoduje wyczywanie drgan na pedale. Podejrzewam, ze to docisk - mam racje?

Na jakie koszty naprawy musze sie szykowac, jak sadzicie ?

/mr/

polozenie nogi na sprzegle i lekkie przycisniecie podczas jazdy powoduje wyczywanie drgan na pedale.

Nie wiem jak mocne masz te drgania ponieważ ja też je odczuwam tylko że w sunnym mam nowe sprzęgło tzn tarcza docisk łożysko a do tego dodam że w primerce chodź sprzęgło nie było wymieniane też takie drgania są wiec wydaje mi się że jest to normalne i nie jest czymś strasznym chyba że są bardzo silne... Może jeszcze ktoś inny się wypowie dla porównania ale pewnie każdy odczuwa takie drgania. :D Pozdrawiam

polozenie nogi na sprzegle i lekkie przycisniecie podczas jazdy powoduje wyczywanie drgan na pedale. Podejrzewam, ze to docisk - mam racje?

Która Almera i z jakim silnikiem? Np. w N15 1.4 przed LF dociski lubiły pękać.

Wydaje mi sie ze to normalne... Docisk nie tak łatwo dojechac n

No nie wiem. Ja kupiłem autko od starej babki (minimalny przebieg itd.).

Ale po wciśnięciu sprzęgła słychać mocny szum. Podobno to właśnie łożysko wyciskowe. Ale drgań ani bić żadnych nie ma. Innych problemów póki co tez ze sprzęgłem brak. Nie wiem właśnie czy już to robić, czy poczekać.

Wydaje mi sie ze to normalne... Docisk nie tak łatwo dojechac n

No nie wiem. Ja kupiłem autko od starej babki (minimalny przebieg itd.).

Ale po wciśnięciu sprzęgła słychać mocny szum. Podobno to właśnie łożysko wyciskowe. Ale drgań ani bić żadnych nie ma. Innych problemów póki co tez ze sprzęgłem brak. Nie wiem właśnie czy już to robić, czy poczekać.

Hehe... typowy przypadek w autach ktorymi jezdziły kobity... Czesto sie zdaza ze jezdza z nogą na sprzegle i pedał jest cały czas leciutko wcisniety przez co szybciej zuzywa sie własnie łozysko oporowe. Ten szum to własnie z łozyska. Narazie nic sie nie bedzie działo az pewnego dnia pedał wpadnie do podłogi i bedzie trzeba wymienic :)

Pozdrawiam

Pytanko do posiadaczy N16, ile mniej wiecej wytrzymuje sprzeglo w tym aucie, kiedy kierowca to facet hi hi hi i jazda to ok 70% miasto i 30% trasa.

Pytanko nr 2 czy sprzeglo Aisin lepsze od Valeo czy moze brac oryginal w ASO.

Pytanko do posiadaczy N16, ile mniej wiecej wytrzymuje sprzeglo

Nie wiem, ale mam moją almę od nowości na dziś ponad 162.000 km (90% miasto) żadnych problemów. :smile:

a ja mam problem ze sprzeglem w n15 a mianowicie po 180 tys km. wymienilem ale bez docisku sama tarcze i teraz mi raz pali sprzeglo a raz dziala dobrze wiec chyba musze nowe sprzeglo kupic razem z dociskiem prawda?? chyba ze to co innego?? ale pali przezawnie kiedy moja mama w nim jezdzi ( w niedziele do kosciola) :) ale jak pojezdze nim normalnie caly dzien to juz przestaje mial juz ktos taki problem??

pali przezawnie kiedy moja mama w nim jezdzi ( w niedziele do kosciola)

Myślę, że problem polega na tym, że auto użytkuje osoba, która ma tendencję do jazdy na tzw. półsprzęgle (wystarczy raz na tydzień, żeby po kilku takich cyklach spalić) lub tylko ma nawyk do trzymania nogi na pedale. W tym przypadku proponuję częstszą kontrolę luzu na pedale.

• 4 tygodnie później...

Przyczyn może być pewnie wiele, ale wiem że tak się robi jak linka od sprzęgła się ściera - traci osłonkę i zaczyna szorować. Wtedy ciężej chodzi i wydaje dziwne dźwięki. Nie wiem czy tak też może się stać w Almerach, ale pewnie jest to prawdopodobne.

Pzdr.