Gość AMR Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Witam.jaki mikser musi być do instalki-wielopunkt-gazowej żeby normalnie palił bo mi pali 14,5 litrów LPG w mieście,trasa 10.5. Chodzi mi o średnice otworów i może firmę mksera. poza tym dzisiaj jak skończył mi się gaz to był delikatny strzał pod maską,ale cichy.Cóż to mogło być??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czopochrup Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 delikatny strzał pod maską,ale cichy.Cóż to mogło być???wystrzal w puszce filtra powietrza ;x masz le wyregulowana instalacje... a najlepiej zrobic w niej otwor zeby opary gazu sie tak nie kumulowaly... 14.5L spalania to masz nieziemsko ciezka noge O_o tyle to mi zpala serena jak non stop garuje na maxa! co do rozmiaru otworow niech sie wypowie jaki specjalista ;p //zrob cos z tym wystrzalem bo nastepny moze sie skonczyc oplakanie do auta i Twojej kieszeni... w najlepszym wypadku rozj....bie puche w najgorszym przeplywke ;x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Witam.jaki mikser musi być do instalki-wielopunkt-gazowej żeby normalnie palił bo mi pali 14,5 litrów LPG w mieście,trasa 10.5. Chodzi mi o średnice otworów i może firmę mksera. poza tym dzisiaj jak skończył mi się gaz to był delikatny strzał pod maską,ale cichy.Cóż to mogło być??? Strzały są najczęściej z powodu słabego stanu instalacji elektrycznej Do gazu musi być w idealnym stanie a jaki masz przebieg i co ostatnio wymieniałeś bo- Polecam wymiane kabli WN, świec, kopułki i palca rozdzielacza i będzie jak rękom odjął :!: Może być bardzo przelany i przez to spala 14.5 + strzał ( za bogata mieszanka) Co do miksera to jedynym słusznym "mikserem" jest blos :wink: Wiem coś o tym bo tak właśnie zrobiłem i jestem mega zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 strzały powstaja albo (co ciekawe...) z ubogiej mieszanki albo z niepełnego złego spalania w komorze (cylindrach) wiec albo ukł zapłonowy albo źle reagująca instalka na zmiany warunków pracy silnika. najczęściej strzela po dodaniu gazu - gwałtownym przy ruszaniu z miejsca? Albo jak gaz sie kończy. Ze spalaniem - na mikserze mozesz nie zejśc nizej - takie prawo miksera 20-30 % w zależności od reakcji lambdy więcej. dasz mniejszy - stracisz mocy - większy bedzie przepał. Niestety na rozmiarze sie nie znam ale sądzę, że jak juz zmiana - to zaku blosa byłby najkorzystniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AMR Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 byłem u gazownika i powiedział że strzał od tego że nie miałem gazu i chciałem przełączyć na beznynę,silnik krokowy otworzył coś tam maksymalnie i podał samo powietrze i strzeliło.Z prądem all ok. przebieg 130tys.km. Z czego 10tys. na gazie.Mówiłem mu o blosie ale powiedział że to tylko do gaźników i jednopunktów.A ja mam wielopunkt.A co do spalania to poradził mi bym poszukał sobie sponsora!!! Niezły co?! W poniedziałek jadę do innego "fachowca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Gaziarz ci nie poleci blosa bo mało który wie co to jest :!: ba nawet go nie widzieli A na wielop. się nie da :?: to by musiał mojego zobaczyć A na poważnie zajrzyj do topiku o blosie jest tam dużo przykładów montażu blosa np. mój Kupuj np. na allegro i zakładaj sam łatwizna jak co to pomożemy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Mówiłem mu o blosie ale powiedział że to tylko do gaźników i jednopunktów To go doedukuj i poweidz że także doskonale nadaje się do wielopunktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 do wielopunktów najlepszym rozwiążaniem jest sekwencja, najgorszym mikser. Blos oczywiście sie nadaje i jest to takie rozwiązanie pośrodku - oczywiście niezbędny wtedy jest emulator wtrysków i lambdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 oczywiście niezbędny wtedy jest emulator wtrysków i lambdy Po co ? Przecież przy Blosie stosuje sie instalacje bez zadnej elektoroniki, jak takowa występuje to won z nią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Elektronika do BLOSa jest i owszem niepotrzebna, ale przecież coś musi wyłaczyć wtryski benzynowe (i oszukać ECU) - po to właśnie jest emulator. Sonde możemy sobie darować, ale rozjazd mapy benzyny jest pewny bez emulacji. No chyba, że ktoś całkiem z benzyny rezygnuje wtedy może założyc zwykły przekaźnik odcinajacy wtryski- w starszych systemach sterowania ukł. wtryskowym to nawet pewnie taki patent i checka nie zapali.. Nie wiem, bo nie widziałem blos- a w wielopunkcie, ale tak to sobie wyobrażam... tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 A o takąelektronikę CI chodzi, kosztuje ok 30zł takie coś że jak przełanczasz się na gaz to odcina plusa z wtrsyków i załancza plusa na elektrozaworach od gazu, wtrsyki wtedy nie działają i leci gazik... Najprościej coś takiego zrobić w postaci przełącznika co przełancza plus z wtrsyków na gaz i na adwrót - koszt 3,5 zł wersja ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 nie no ja rozumiem, że przed OBDII to i Ecu można odłączyc od zasilania a "check" nawet nie bąknie, ale w nowszych wielopunktach jest pomiar impedancji cewki wtryskiwacza - jesli mu odetniesz po chamsku plusa przekaźnikiem - wywali Ci błąd checka jak ta lala. Do OBD II się nie da (moim zdaniem) samego BLOSa bez emulatorów ... a moze się mylę? może te najnowsze ECU takie gupie jak i poprzednicy? ma ktoś BLOS-a i OBDII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Ale przechodząc z instalki II gen na blosa od razu ma się potrzebną elektronikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 JAk masz instalkę II GEN to już masz wysztko co trzeba, jedynei zamieniasz mikser na BLOSA i usówasz elektrozawór sterującą dawkowaniem gazy (on jest na przewodzie między parownikiem a mikserem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AMR Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Byłem dzisiaj u moich "fachowców".okzało się że jednak mikser ma zamałe średnice otworów dolotowych gazu.Okazało się przez cały czas ustawiania na kompie nie załączali tych ustawień. Nie znam się dokładnie na instalkach gazowych ale komputer mam w małym paluszku.Dlatego jak patrzyłem co oni tam robią to troche byłem zdegustowany.Ale nie wtrącałem siębo w końcu oni są fachowcami.Aha co do blosa.Zrobiłem im wykład, przekazałem to co piszecie ale oni w zapartego że nie ma takiej możliwości. Zobaczę za parę dni jak wyjeżdzę gaz ile mi spali.Jak znowu wyjdzie 14,5 to zmieniam gazowników.Do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 zmień gazowników... robią to co nauczyli sie przed 10 laty ... a technika poszła do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 zmień gazowników...robią to co nauczyli sie przed 10 laty ... a technika poszła do przodu. Popieram kolegę ma racje :!: W prawdzie blos cofa instalacje do pierwszej gen. Ale jest bardzo prosty i skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi