Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

jaki mikser do 1.6 N15 ????

Gość AMR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.jaki mikser musi być do instalki-wielopunkt-gazowej żeby normalnie palił bo mi pali 14,5 litrów LPG w mieście,trasa 10.5. Chodzi mi o średnice otworów i może firmę mksera. poza tym dzisiaj jak skończył mi się gaz to był delikatny strzał pod maską,ale cichy.Cóż to mogło być???

Gość czopochrup
delikatny strzał pod maską,ale cichy.Cóż to mogło być???
wystrzal w puszce filtra powietrza ;x masz le wyregulowana instalacje... a najlepiej zrobic w niej otwor zeby opary gazu sie tak nie kumulowaly... 14.5L spalania to masz nieziemsko ciezka noge O_o tyle to mi zpala serena jak non stop garuje na maxa!

co do rozmiaru otworow niech sie wypowie jaki specjalista ;p

//zrob cos z tym wystrzalem bo nastepny moze sie skonczyc oplakanie do auta i Twojej kieszeni... w najlepszym wypadku rozj....bie puche w najgorszym przeplywke ;x

Witam.jaki mikser musi być do instalki-wielopunkt-gazowej żeby normalnie palił bo mi pali 14,5 litrów LPG w mieście,trasa 10.5. Chodzi mi o średnice otworów i może firmę mksera. poza tym dzisiaj jak skończył mi się gaz to był delikatny strzał pod maską,ale cichy.Cóż to mogło być???

Strzały są najczęściej z powodu słabego stanu instalacji elektrycznej

Do gazu musi być w idealnym stanie a jaki masz przebieg i co ostatnio wymieniałeś bo-

Polecam wymiane kabli WN, świec, kopułki i palca rozdzielacza i będzie jak rękom odjął :!:

Może być bardzo przelany i przez to spala 14.5 + strzał ( za bogata mieszanka)

Co do miksera to jedynym słusznym "mikserem" jest blos :wink:

Wiem coś o tym bo tak właśnie zrobiłem :D i jestem mega zadowolony :)

strzały powstaja albo (co ciekawe...) z ubogiej mieszanki albo z niepełnego złego spalania w komorze (cylindrach)

wiec albo ukł zapłonowy albo źle reagująca instalka na zmiany warunków pracy silnika. najczęściej strzela po dodaniu gazu - gwałtownym przy ruszaniu z miejsca? Albo jak gaz sie kończy.

Ze spalaniem - na mikserze mozesz nie zejśc nizej - takie prawo miksera 20-30 % w zależności od reakcji lambdy więcej. dasz mniejszy - stracisz mocy - większy bedzie przepał.

Niestety na rozmiarze sie nie znam ale sądzę, że jak juz zmiana - to zaku blosa byłby najkorzystniejszy.

byłem u gazownika i powiedział że strzał od tego że nie miałem gazu i chciałem przełączyć na beznynę,silnik krokowy otworzył coś tam maksymalnie i podał samo powietrze i strzeliło.Z prądem all ok. przebieg 130tys.km. Z czego 10tys. na gazie.Mówiłem mu o blosie ale powiedział że to tylko do gaźników i jednopunktów.A ja mam wielopunkt.A co do spalania to poradził mi bym poszukał sobie sponsora!!! Niezły co?! W poniedziałek jadę do innego "fachowca".

Gaziarz ci nie poleci blosa bo mało który wie co to jest :!: ba nawet go nie widzieli :lol:

A na wielop. się nie da :?: :lol: to by musiał mojego zobaczyć

A na poważnie zajrzyj do topiku o blosie jest tam dużo przykładów montażu blosa np. mój :)

Kupuj np. na allegro i zakładaj sam łatwizna jak co to pomożemy :grin:

Mówiłem mu o blosie ale powiedział że to tylko do gaźników i jednopunktów

To go doedukuj i poweidz że także doskonale nadaje się do wielopunktów.

do wielopunktów najlepszym rozwiążaniem jest sekwencja, najgorszym mikser.

Blos oczywiście sie nadaje i jest to takie rozwiązanie pośrodku - oczywiście niezbędny wtedy jest emulator wtrysków i lambdy.

oczywiście niezbędny wtedy jest emulator wtrysków i lambdy

Po co ?

Przecież przy Blosie stosuje sie instalacje bez zadnej elektoroniki, jak takowa występuje to won z nią...

Elektronika do BLOSa jest i owszem niepotrzebna, ale

przecież coś musi wyłaczyć wtryski benzynowe (i oszukać ECU) - po to właśnie jest emulator. Sonde możemy sobie darować, ale rozjazd mapy benzyny jest pewny bez emulacji.

No chyba, że ktoś całkiem z benzyny rezygnuje wtedy może założyc zwykły przekaźnik odcinajacy wtryski- w starszych systemach sterowania ukł. wtryskowym to nawet pewnie taki patent i checka nie zapali..

Nie wiem, bo nie widziałem blos- a w wielopunkcie, ale tak to sobie wyobrażam... tylko...

A o takąelektronikę CI chodzi, kosztuje ok 30zł takie coś że jak przełanczasz się na gaz to odcina plusa z wtrsyków i załancza plusa na elektrozaworach od gazu, wtrsyki wtedy nie działają i leci gazik...

Najprościej coś takiego zrobić w postaci przełącznika co przełancza plus z wtrsyków na gaz i na adwrót - koszt 3,5 zł wersja ładna :)

nie no ja rozumiem, że przed OBDII to i Ecu można odłączyc od zasilania a "check" nawet nie bąknie, ale w nowszych wielopunktach jest pomiar impedancji cewki wtryskiwacza - jesli mu odetniesz po chamsku plusa przekaźnikiem - wywali Ci błąd checka jak ta lala. Do OBD II się nie da (moim zdaniem) samego BLOSa bez emulatorów

... a moze się mylę? może te najnowsze ECU takie gupie jak i poprzednicy?

ma ktoś BLOS-a i OBDII?

JAk masz instalkę II GEN to już masz wysztko co trzeba, jedynei zamieniasz mikser na BLOSA i usówasz elektrozawór sterującą dawkowaniem gazy (on jest na przewodzie między parownikiem a mikserem)

Byłem dzisiaj u moich "fachowców".okzało się że jednak mikser ma zamałe średnice otworów dolotowych gazu.Okazało się przez cały czas ustawiania na kompie nie załączali tych ustawień. Nie znam się dokładnie na instalkach gazowych ale komputer mam w małym paluszku.Dlatego jak patrzyłem co oni tam robią to troche byłem zdegustowany.Ale nie wtrącałem siębo w końcu oni są fachowcami.Aha co do blosa.Zrobiłem im wykład, przekazałem to co piszecie ale oni w zapartego że nie ma takiej możliwości. Zobaczę za parę dni jak wyjeżdzę gaz ile mi spali.Jak znowu wyjdzie 14,5 to zmieniam gazowników.Do usłyszenia

zmień gazowników...

robią to co nauczyli sie przed 10 laty ... a technika poszła do przodu.

Popieram kolegę ma racje :!:

W prawdzie blos cofa instalacje do pierwszej gen.

Ale jest bardzo prosty i skuteczny :)