Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

spieprzyłem prędkościomierz

Gość psujaut
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze pomocy - chciałem zmienić podświetlanie i wszystko szło świetnie dopuki nie dobrałem się do przędkościomierza :evil: robiłem podświetlanie wskazówek i w prędkościomierzu potrzebowałem zdjąć wskazówkę i iii nie dało się :( zaczeła wyłazić cała ośka :shock: a co najgorsze po wciśnięciu ponownie okazało się ,że zamontowaniu zegarów do auta po podaniu napięcia ( przekręcenie kluczyka ) wskazówka pokazuje 20 km/h w czasie postoju :oops: co można z tym zrobić??

chciałem osiągnąć ten efekt i udzło się tylko ten prędkościomierz :roll:

http://forums.maxima.org/showthread.php?t=...age=1&pp=30

jeszcze muszę popracować nad jasnością podświetlania niebieskiego ;) bo u mnie jest nieco ciemniej ale wskazówki świesą jak cholera

moze jak wyciagales wskazowke, to Ci sie obrocila i dlatego teraz tak wskazuje.

Sprobuj ja jeszcze raz wyciagnac i obrocic do tylu.

A jak wyciagales wskazowke ?........podobno najlepiej to jest wyciagac widelcem !!!

jest kilka opcji, zaczne od tych co mozesz zrobic samemu.

1. podlacz wszystko ladnie przekrec kluczyk, mowisz ze podchodzi do 20km/h, wyjmij ja i wstaw na 0km/h. wylacz stacyjke i wlacz ponownie. jesli chcesz sprawdzic czy dziala poprawnie rozpedz auto na pierwszym biegu do odciecia zaplonu i zobacz jaka masz predkosc (automat 50mph-80km/h, manual 40mph - 64km/h)

2. zjebales zegary i trzeba kalibrowac u dilera

3. zjebales zegary diler nie wie jak kalibrowac i musisz kupic nowe

:sad: najgorsze to to ,że wskazówki wcale nie udało mi się zdjąć :sad: w czasie wyciągania (dzwignia na dwa wkrętaki )podchodziła razem z ośką i o malo co nie zerwałem włosa (tego od powrotu wskazówki ) dlatego zrezygnowałem i wsunełem spowrotem :oops:

więc opcja z wyjęciem i ponownym umieszczeniem po porzekręceniu kluczyka odpada :roll:

:neutral: pokombinuję sam jak mam kupiś prędkościomierz to będę ten naprawiał -albo rozwalę do końca albo naprawię :?

:sad: najgorsze to to ,że wskazówki wcale nie udało mi się zdjąć :sad: w czasie wyciągania (dzwignia na dwa wkrętaki )podchodziła razem z ośką i o malo co nie zerwałem włosa (tego od powrotu wskazówki ) dlatego zrezygnowałem i wsunełem spowrotem :oops:

więc opcja z wyjęciem i ponownym umieszczeniem po porzekręceniu kluczyka odpada :roll:

:neutral: pokombinuję sam jak mam kupiś prędkościomierz to będę ten naprawiał -albo rozwalę do końca albo naprawię :?

jak nic nie zdzialasz co mam jeden na zbyciu tyle ze w milach

cholera moj jest 97+ i nie wiem czy bedzie dzialal (przebieg wyswietlany na malym ekraniku a nie rolki)

:grin: Wacu dzięki jak już będę chciał to tylko z białymi bo muszą pasować do reszty a nie zamieżam już ściągać wskazówki żeby zmieniać tarcze :roll:

jak już całkiem popsuję prędkościomierz to się odezwę :lol:

ile mil to nie gra roli bo to jest bez znaczenia 8)

a teraz podsumowanie:

po całym dniu grzebania ,sprawdzania grzebania .....wmontowywania i wymontowywania ....nie ma rezultatu :evil: jak po przekręceniu kluczyka mam stojąc 20 km/h tak mam :roll: ale sprawdziłem sposobem

jesli chcesz sprawdzic czy dziala poprawnie rozpedz auto na pierwszym biegu do odciecia zaplonu i zobacz jaka masz predkosc (automat 50mph-80km/h, manual 40mph - 64km/h)
i w czasie jazdy pokazuje prawidłowo nie dodaje :shock:

to jednak nie koniec jeszcze to rozbiorę (aż do zepsucia :lol: )

dziwne to wsystko w zasadzie na to co ten licznik dziś przeszedł to śmiało mogę powiedzieć,że jest nie do za..b.nia co japan to japan ;)

dziwne to wsystko w zasadzie na to co ten licznik dziś przeszedł to śmiało mogę powiedzieć,że jest nie do za..b.nia co japan to japan ;)

jeeezuuuu wurzuciles go przez okno z 10-go pietra??

O kurde ;P

A propos prędkościomierza. Dzisiaj jezdzac autem z wlaczonym palmem i Automapa zauwazylem nastepujaca rzecz: predkosc podawana przez GPS jest dokladnie o 10km/h nizsza od tej na zegarach! Jade 80km/h a gps pokazuje 70, lece 140 a gps pokazuje 130.

Przy wyzszych predkosciach wolalem nie odrywac wzroku od drogi.

O co loto ?

Niektorzy moga powiedziec - gps zawsze pokazuje inna predkosc niz 'rzeczywista', z tym ze mialem okazje przejezdzac przez bramke na drodze, ktora przy pomocy fotokomorki podaje aktualna predkosc - licznik moj mial 70 - wyswietlacz nad droga pokazal tak jak gps czyli 60km/h.

Moje pytanie brzmi - czy tak ma byc?

jeeezuuuu wurzuciles go przez okno z 10-go pietra??

:lol: mieszkam na 8 ale na taki pomysł jeszcze nie wpadłem :lol: ale kto wie :roll:

[ Dodano: Pon 20 Lis, 2006 10:17 ]

O kurde ;P

A propos prędkościomierza. Dzisiaj jezdzac autem z wlaczonym palmem i Automapa zauwazylem nastepujaca rzecz: predkosc podawana przez GPS jest dokladnie o 10km/h nizsza od tej na zegarach! Jade 80km/h a gps pokazuje 70, lece 140 a gps pokazuje 130.

Przy wyzszych predkosciach wolalem nie odrywac wzroku od drogi.

O co loto ?

Niektorzy moga powiedziec - gps zawsze pokazuje inna predkosc niz 'rzeczywista', z tym ze mialem okazje przejezdzac przez bramke na drodze, ktora przy pomocy fotokomorki podaje aktualna predkosc - licznik moj mial 70 - wyswietlacz nad droga pokazal tak jak gps czyli 60km/h.

Moje pytanie brzmi - czy tak ma byc?

jak szukałem na forum czy komuś zepsuł się prędkościomierz to natrafiłem na podobne wątki i ludzie opisują to w ten sam sposób :wink: jak poszperasz to poczytasz a jak poszukam to podam linki :)

Liczniki zawsze przekłamują -pokazują więcej niż jedziesz :wink:

Z padniętym licznikiem może warto by sie udać do zegarmistrza - kiedyś miałem w motocyklu uszkodzoną tą sprężynę od powrotu wskazówki i wymienił mi za grosze.

Liczniki zawsze przekłamują -pokazują więcej niż jedziesz :wink:

Z padniętym licznikiem może warto by sie udać do zegarmistrza - kiedyś miałem w motocyklu uszkodzoną tą sprężynę od powrotu wskazówki i wymienił mi za grosze.

sprężynka działa -cofa wskazówkę do zera po odjęciu napięcia ,wskazówka po przekęceniu kluczyka-podaniu napięcia wznosi się do 20km/h :roll: ale przeanalizuję co piszesz -może dojdę do jakiś wniosków ;)

:roll: a jakie objawy miałeś w motorku przed naprawą u zagarmistrza :?:

a jakie objawy miałeś w motorku przed naprawą u zagarmistrza :?:

U mnie budzik został rozbity i ścieło ten kołeczek na którym opiera się wskazówka w stanie spoczynku. Efekt był taki że wskazówka zrobiła obrocik w tył i ta sprężyna sie rozwineła.

No ale jak piszesz że po wyłączeniu kluczyka opada do 0 to może być inna sprawa...

Tak sobie jeszcze gdybam -jak przekręcisz wskazówkę np na "godzine 2" (palcem na postoju- cobys sie nie zabił na drodze ;) ) to próbuje wrócić na 0, czy opada dalej tzn na max wskazania? Jeśłi tak, to może całkowicie zerwałeś sprężynkę .... było by najtańsze w naprawie bo wsadziłbyś od domowego zegara z kukułką :D

predkosc podawana przez GPS jest dokladnie o 10km/h nizsza od tej na zegarach! Jade 80km/h a gps pokazuje 70, lece 140 a gps pokazuje 130.

A może masz inną średnicę koła w stosunku do oryginału, wtedy licznik musi przekłamywać. :wink:

Tak sobie jeszcze gdybam -jak przekręcisz wskazówkę np na "godzine 2" (palcem na postoju- cobys sie nie zabił na drodze ) to próbuje wrócić na 0, czy opada dalej tzn na max wskazania? Jeśłi tak, to może całkowicie zerwałeś sprężynkę ....

już to przerabiałem dla nieco innych sprawdzen i wiem że sprężynka jest napewno cała (widać ją ) i wskazówka z położenia nawet 220 ( :lol: nz postoju ,żebym się nie zabił ) wraca do 0 km/h -oczywiście bez napięcia 8)

nie sądzę, bo auto jest na felgach 17tkach dostarczonych przez producenta.

Rozumiem, że i rozmiar opon jest taki jaki fabryka proponuje? Jesli tak to nie mam innego pomysłu skąd to przekłamanie. :?

Jezdze jeszcze na fabrycznym komplecie opon. Czy ktos ma mozliwosc sprawdzenia wlasnego przeklamania licznika? Mam na mysli test z uzyciem GPS'a.

Czy jest sens robic burde w serwisie w zwiazku z przeklamaniem o 10km/h ?

pozdr.

:| tak sobie rozmyślam -możliwe ,że dioda powoduje jakieś zaklamania do licznika :idea: :?: wpadłem an to gdy dotknełem najpierw paluchem a potem wkrętakiem jednej ze śrób przykręcając prędkościomierz przy podanym napięciu :shock: wskazówko podniosła się jeszcze powyżej 20 km/h jak odjełem ponownie opadła na 20 :roll: :?: :neutral: możliwe czy nie ----szkoda mi pruć diody ,tak ładnie ją tam umieściłem ale chyba będę musiał sprubować się jej pozbyć i zobaczę co się stanie :!: :roll:

hehe

no to sie pochwale jak ja dzis zjebalem zegar.

probowalem zdjac ye zasrane tarcze indiglo i wskazowka od predkosciomoierza sama wyskoczyla jak z procy.

Nawet udaslo mi sie ja wsadzic tak jak byla i licznik pokazuje tak jak pokazywal.

Wacu - pośba :oops: -może mógłbyś poszperać w anglojęzycznych forach i poszukać czy ktoś już miał problem podobny do mojego i sobie w jakiś sposób z tym poradził-może mi by to pomogło