Gość sashxxx Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Witam!!! wczoraj chcialem odpalic swoja nyske i slysze ze rozrusznik ledwo zakrecil, ale jakos sie udalo mysle wiec ze czas najwyzszy naladowac akumulator . przejechale odcinek kolo 20 km i mysle zobacze czy jeszcze zakreci ale juz nie chcial wiec akumulator do domu pod prostownik i zobaczylem ze po 10 min juz leca z niego babelki:( po calej nocy ladowania ledwo odpalil:( pojecalaem kupic nowy aku (BOSH SILVER 60 A) po zamantowaniu tez mi nie chce zakrecic :( wiec moje pytanie : czy mogl pasc rozrusznik czy nowy akumulator nie jest naladowany ??pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość irek Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 nowe akumulatory standardowo są naładowane, nie spotkałem się z przypadkiem żeby trafic rozładowany. Zostaje tylko rozrusznik :roll: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoover Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Miałem podobnie, okazało się że bendiks w rozruszniku konał. Podładowanie aku nic nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 to co proponujecie?? zakupisc uzywany rozrusznik czy moze zabrac sie za naprawe tego rozrusznika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mariusz Szwałkiewicz Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Witam. Jak to u mnie zwykle , zawsze przekonuję do obejrzenia podzespołu. Najpierw diagnoza , potem leczenie. Na Twoim miejscu, jeśli nie okaże się , że rozrusznik nie ma uszkodzeń innych niż wynikające z normalnej eksploatacji ( tzn. szczotki, tulejki, bendiks) naprawiałbym to co jest. Zawsze lepiej wiedzieć co się wkłada pod maskę , a z używką loteria . Zdecydowanie - jeśli to możliwe - naprawiaj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 hmmm.. dziwan sprawa . wlasnie poprosilem jakiegos zyczliwego kierowce czy moge za pomoca kabli odpalic z jego auta i odziwo auto odpalilo sam juz nie wiem co to moze byc ,chyba naprawde musze naladowac aku .pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Musisz określić czy kręci słabo czy może wogóle nie kręci.Jeśli wogóle to czy słychać przekaźniki.Jeśli kręci ale słabo to napewno akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 na starym aku krecil bardzo slabo ale odpalil na nowym jescze gorzej na kablach wydawalo mi sie ze wmiare normalnie odpali ale powiem szczerze nie zwroclem uwagi bo sie cieszylem ze mam czym wrocic do domu:)pozdro [ Dodano: Wto 21 Lis, 2006 ] zaraz bede mial pozyczony sprawny aku i bede juz wiedzial co tak naprawde sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 dobra myśl: zabierz komuś na 100% dobry i zdaj relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baryla Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Miom zdaniem padl rozrusznik na 99% mi tez nie chcial krecic wymienilem aku na nowy i tez d*pa wyjelem rozrusznik zanioslem do elektryka i okazalo sie ze sa szczotki do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURCZAK Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Moj ciezko tez krecił i jak sie okazało to wina rozrusznika a dokładnie tulejek. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 no i stalo sie na sprawnym aku silnik odpala bez problemu ale dziwne ze nowu aku ktore zakupiulem jest rozladowany pozdro [ Dodano: Sro 22 Lis, 2006 ] witam wczoraj na sparwnym aku odpalil bez problemu a dzis jednak juz nie chcial rozrusznik nawet nie cyknie:( kontrolki nawet nie przygasaj zero reakcji chyba jednak szlak trafil rozrusznik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoover Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Nie ma rady. Trzeba sie udać do jakiegoś speca od elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j_jasiu Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam!!! wczoraj chcialem odpalic swoja nyske i slysze ze rozrusznik ledwo zakrecil, ale jakos sie udalo mysle wiec ze czas najwyzszy naladowac akumulator . przejechale odcinek kolo 20 km i mysle zobacze czy jeszcze zakreci ale juz nie chcial wiec akumulator do domu pod prostownik i zobaczylem ze po 10 min juz leca z niego babelki:( po calej nocy ladowania ledwo odpalil:( pojecalaem kupic nowy aku (BOSH SILVER 60 A) po zamantowaniu tez mi nie chce zakrecic :( wiec moje pytanie : czy mogl pasc rozrusznik czy nowy akumulator nie jest naladowany ??pozdro Z tego co poczytałem powody mogą być 2: 1. rozrusznik 2. Masa Ad1. Ja bym naprawiał, tak jak koledzy pisali bendix, szczotki itd (pojedź do dobrego mechaniko-elektryka on popatrzy i wyda opinię). Ad2. Trzeba zrobić czasami kable rdzewieją i się ułamują, śniedzieją itd itp, trzeba popatrzeć. Aqu wymieniłeś więc zakładam że to nie wina aqu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 dzisiaj po pracy wyciagne rozrusznik i zobacze co sie dzieje z tym ustrojstwem:) jak juz bede wiedzial to wam napisze . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość heineken72 Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Kurczak w 2.0 diesel ja miałem łozyska zamiast tulejek ale wiem ze wystepuja w dislach dwa rozruszniki. Sahsxxx jesli jeszcze nie wymontowałeś rozrusznika to mozesz sprubowac popukać w niego jesli to kończące sie szczotki to powienien zadziałac na jakiś czas bo szczotki sie przesuną i załapią styk ja tak miałem mam jeszcze fotki jak cos to podeśle. to tak na 95% Jesli to nie szczotki a opory na rozruszniku (np łożyska zatarte) to sprawdz jak masz amperomierzem jaki masz pobór pradu podczas rozruchu. Jesli nie masz to zapal lampke w srodku i zobacz czy przygasa podczas próby krecenia. ale to raczej ostareczność ps. ja kupiłem zamienniki szczotek polskie 4 szt za 15 zł (mam nr jak coś poszukam) jeb... sie troche z lutowaniem trzeba miec dużą lutownice ale można też kupic gotowe szczotkotrzymacze ok 50-60 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf4rb Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Patent z amperomierzem odradzam, prąd rozrusznika jest dość znaczny i zwykłe mierniki te za 30 zł mają kable pomiarowe do 10A, a te droższe do 20A, to za mało, raczej się ładnie zadymi a nie zmierzysz tym prądu rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 wiecie co nie moglem sie do tego ustrojstwa dostac lampka czasmi przygasa ale nie zawsze ,slychac tylko stukanie albo totalne zero a od czasu do czsu tak jak by chcial zakrecic ale nie ma sily :(jutro chyba wybiore sie do jakiegos speca bo ciezko sie dostac do rozrusznika przy jakiejs tam lampce bo ja niestety pracuje do 19 i nie mam kidy zrobic tego za dnia.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ice Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Podłącz miernik i zoabcz jaki masz spadek napięcia na aku jak zaskakuje rozrusznik. Piszesz ze na sprawnym raz zapił dobrze a następnego dnia juz nie chciał, moze masz problem z ładowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 teraz na sprawnym aku tez nie chce zakrecic samochod juz jest na warsztacie i czekam na telefon i mi powiedza co i jak. napisze do czego doszli spece od rozrusznikow . zobaczymy czy mnie cena nie zabija .pozdro [ Dodano: Czw 23 Lis, 2006 ] no i cena mnie oslabila wyciagniecie i rozrusznika wymiana wirnika i szczotek i spowrotem wsadzenie - KOSZT 270 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość heineken72 Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 kurde ... drogo na maksa moze cos było więcej niz tylko szczotki na zdjeciu zamienniki jak coś ... moze ktoś skorzysta kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j_jasiu Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Niekoniecznie zależy co trzeba było jeszcze wykonać, ciekawe ile nowy kosztuje. Myślę że coś jeszcze robili przy nim, pewnie bendix i inne pierdoły wyczyścili i poskładali do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 na gwarancji (6 m-c) napisali ze wymienil wirnik ,szczotki ,tuleje ale chyba samo wyjecie rozrusznika nie jest takie proste w primerkach :(calkowity koszt 270 PLN ale robil to 7h .nie wiem czy to mialo jakis wplyw ale czasmi mialem maly problem z obrotami silnika tzn. spadaly do ok.600 obrotow na luzie a teraz po naprawie rozrusznika to ustapilo:) czy to moglo miec wplyw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość heineken72 Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 w sumie to mogło miec... rozrusznik ma sprzegło jednokierunkowe także jak zebatka sie by nie schowała to koło zamachowe kreciło by rozrusznikiem... co dawało by duże sznse na spalenie sie wirnika bo działałby wtedy na zwarciu jak prądnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sashxxx Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 chyba naprawde cos ten rozrusznik mi zaklocal prace silnika bo po naprawie rozrusznika obroty wrocily do normy a juz od wczoraj przejechalem 200kmi jest super.kto by pomyslal ze rozrusznik mial na to wplyw:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi