Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Akumulator do 2.2 Di

Gość kulik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!! Jestem Nowy na forum..

Posiadam almerkę N16 HB 5dzw 2002r z silnikiem 1.5 w benzynie.

Po dzisiejszej nocy przy lekkim przymrozku padł mi akumulator - 45Ah 380A

Akumulator ten wydaje mi się za mały jeżeli chodzi o parametry ale i nawet gabarytowo (miejsce przeznaczone na niego jest większe niż on sam)

Planuje zakup nowego, mógłby mi ktoś doradzić jaki kupić??

Z góry dziękuje za pomoc!

Ja kupiłem wczoraj VARTA SILVER 54Ah 530A P+ - do naszego silnika wystarczajacy - mam klimę jak nie masz możesz 52Ah wziąść koszt 325zł

http://pmd.varta-automotive.com/pmd2/showBatterieDetail.do?ArtikelNr=5544000533162 dokładne dane

Edytowane przez marcome

• 2 tygodnie później...

Ja kupiłem wczoraj VARTA SILVER 54Ah 530A P+ - do naszego silnika wystarczajacy - mam klimę jak nie masz możesz 52Ah wziąść koszt 325zł

http://pmd.varta-automotive.com/pmd2/showBatterieDetail.do?ArtikelNr=5544000533162 dokładne dane

Chciałem napisać , ze za słaby, ale nie przylukałem że masz benzemę a nie diesla. Kolega burmistrz powinien się zaopatrzeć w coś powyżej 700 A i 74 AH z uwagi na klekota.

Edytowane przez jasio

Chciałem napisać , ze za słaby, ale nie przylukałem że masz benzemę a nie diesla. Kolega burmistrz powinien się zaopatrzeć w coś powyżej 700 A i 74 AH z uwagi na klekota.

Kolega burmistrz pisał w Czerwcu :) A co do akumulatora to mogę polecić Centra Plus 44Ah Do podkaszarki 1,5 wystarczy w zupełności i cena chrześcijańska

Edytowane przez pumba

hmm mówisz Pumba że ten twój z linku powinien dac rade. Też będe musiał chyba w tym roku kupić ale wg. strony pokazuje troche mocniejsze do Almery 1.5

http://www.akumulator.pl/samochody-osobowe/wyszukiwarka-akumulatorow.html

hmm mówisz Pumba że ten twój z linku powinien dac rade. Też będe musiał chyba w tym roku kupić ale wg. strony pokazuje troche mocniejsze do Almery 1.5

http://www.akumulator.pl/samochody-osobowe/wyszukiwarka-akumulatorow.html

Sprawdziłem u siebie i mam 50 Ah CP. 44Ah wyszło z wyszukiwarki na stronie Centry :whistle:

Wg. tabel Centry wychodzi 44ah, i taki w zupełności wystarczy (kupiłem taki ostatnio po konsultacji z mechanikami i sprzedawcą w sklepie) przy większej pojemności istnieje obawa że alternator nie będzie doładowywał do końca, co skróci żywotność akumulatora.

No właśnie teraz sam nie wiem 44Ah może być za mało 60Ah za dużo - to co wyśrodkować i wziaść 50 Ah?

Jak to jest jeśli aku jest za duże np: 60Ah nie doładuje go do końca i to będzie się objawiać mniejszą żywotnością?

Różnica miedzy 60Ah a 50Ah to prawie 80 zeta więc już coś nie coś :)

Edytowane przez skawin

No właśnie teraz sam nie wiem 44Ah może być za mało 60Ah za dużo - to co wyśrodkować i wziaść 50 Ah?

Jak to jest jeśli aku jest za duże np: 60Ah nie doładuje go do końca i to będzie się objawiać mniejszą żywotnością?

Różnica miedzy 60Ah a 50Ah to prawie 80 zeta więc już coś nie coś :)

Oryginalnie do silnika 1,5 montowane byłe zdaje się 47Ah, więc 50Ah na pewno wystarczy. Istotny jest też prąd rozruchowy 380 - 400 A będzie Ok.

Na dziś bym wybrał 55Ah są do wyrwania z ZAP Piastów za ok 220 zeta albo z Centry za 240 ale zadzwoniłem jeszcze do sklepu i gościu mi powiedział że jak jest klima to lepiej wziąść większy 60Ah bo klima dużo prądu bierze. Mówił że wtedy seryjnie były montowane mniejsze ale też nie było obowiązku jazdy na światłach.

Doradźcie co brać i czy Zap Piastów (czy Zapy są też dobre jak Centry?) czy Centre i lece do sklepu :)

mam 1.5 benzyna

Edytowane przez skawin

Na dziś bym wybrał 55Ah są do wyrwania z ZAP Piastów za ok 220 zeta albo z Centry za 240 ale zadzwoniłem jeszcze do sklepu i gościu mi powiedział że jak jest klima to lepiej wziąść większy 60Ah bo klima dużo prądu bierze. Mówił że wtedy seryjnie były montowane mniejsze ale też nie było obowiązku jazdy na światłach.

Doradźcie co brać i czy Zap Piastów (czy Zapy są też dobre jak Centry?) czy Centre i lece do sklepu :)

mam 1.5 benzyna

Centra to centra jednak. Ja bym dopłacił te 20 zł

ja mam centre 55ah od ponad roku i nie mialem z nia zadnych problemow, chociaz nie raz audio gralo na 3/4 mocy przez 1h na wylaczonym silniku i samochod zawsze smalil jak nalezy.

Edytowane przez DezMond

• 4 tygodnie później...

Hmm..Witam, a moze ktos mi odpowie jaki akumulator powinien siedziec w N16 1.8 16v z 2001r.?? Bede bardzo bardzo wdzieczny:)

Według wyszukiwarki 60Ah rozruch 600

Zobacz ja u ciebie z miejscem na aku bo czasem jest tam zamontowana syrena z alarmu i większe aku może nie wejsć

Hmm..Witam, a moze ktos mi odpowie jaki akumulator powinien siedziec w N16 1.8 16v z 2001r.?? Bede bardzo bardzo wdzieczny:)

Witam,

Wczoraj kupiłem do takiego samego auta akumulator centra standard 55 Ah, oryginalnie był 47Ah - działał 6 lat ostatnie mrozy wykończyły go.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

mam 1.5 benzyna

Tak na przyszłość.

Centra robi ostatnio coraz gorszej jakości aq. Można powiedzieć, że po dawnej niezawodności została tylko opinia wśród dawnych użytkowników. Niektóre sklepy motoryzacyjne rezygnują z ich sprzedaży ze względu na nawał reklamacji (szczególnie futur o dziwo), które to reklamacje są przez centrę zwykle odrzucane.

Obecnie ZAP będzie lepszym wyborem.

• 4 tygodnie później...

witam. kupilem wkonczu centra futura 72ah z 720a. 3 lata gwarancji. narazie jest ok. przy -27 zapala ale to nowy akumulator. ciekawe co bedzie za rok lub 2 lata.

• 2 lata później...

Cześć

W moim 2.2 Di z 2002 roku zakończył żywot akumulator który z poniższych będzie odpowiedni czy zalecacie jakiś inny?

Bosh

72Ah, 680A

74Ah, 750A

Varta

74Ah, 750A

72Ah, 680A

70Ah, 640A

Edytowane przez renmaister

Uzupełnij profil - to będzie łatwiej.

Nie napisałeś mocy silnika. W/g katalogu np. Centry, to Centra Futura 72Ah, 720A. Są wzmocnione, 3 lata gwarancji i assistanse.

Informacje: INNOWACYJNE ROZWIAZANIE

- mocne silniki Diesla lub silniki benzynowe

- bogate wyposazenie (fabryczne + dodatkowe)

- ekstremalne temperatury

- intensywnie uzytkowany pojazd

Ważne są też parametry /rozmiary/ akumulatora aby pasował do półki. Długość 278mm, szerokość 175mm, wysokość 175mm.

Jeśli używasz często systemu audio, podgrzewane fotele, szyby, nawigacja, CB i robisz krótkie odcinki, to taki będzie wystarczający, ale zawsze może być większy.

Pozdrowionka.