marcome Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) Witam wszystkich!! Jestem Nowy na forum.. Posiadam almerkę N16 HB 5dzw 2002r z silnikiem 1.5 w benzynie. Po dzisiejszej nocy przy lekkim przymrozku padł mi akumulator - 45Ah 380A Akumulator ten wydaje mi się za mały jeżeli chodzi o parametry ale i nawet gabarytowo (miejsce przeznaczone na niego jest większe niż on sam) Planuje zakup nowego, mógłby mi ktoś doradzić jaki kupić?? Z góry dziękuje za pomoc! Ja kupiłem wczoraj VARTA SILVER 54Ah 530A P+ - do naszego silnika wystarczajacy - mam klimę jak nie masz możesz 52Ah wziąść koszt 325zł http://pmd.varta-automotive.com/pmd2/showBatterieDetail.do?ArtikelNr=5544000533162 dokładne dane Edytowane 3 Listopada 2009 przez marcome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jocke Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Dzięki wielkie za pomoc! Troszkę drogo, poszukam czegoś tańszego o podanych przez Ciebie parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) Ja kupiłem wczoraj VARTA SILVER 54Ah 530A P+ - do naszego silnika wystarczajacy - mam klimę jak nie masz możesz 52Ah wziąść koszt 325zł http://pmd.varta-automotive.com/pmd2/showBatterieDetail.do?ArtikelNr=5544000533162 dokładne dane Chciałem napisać , ze za słaby, ale nie przylukałem że masz benzemę a nie diesla. Kolega burmistrz powinien się zaopatrzeć w coś powyżej 700 A i 74 AH z uwagi na klekota. Edytowane 13 Listopada 2009 przez jasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) Chciałem napisać , ze za słaby, ale nie przylukałem że masz benzemę a nie diesla. Kolega burmistrz powinien się zaopatrzeć w coś powyżej 700 A i 74 AH z uwagi na klekota. Kolega burmistrz pisał w Czerwcu A co do akumulatora to mogę polecić Centra Plus 44Ah Do podkaszarki 1,5 wystarczy w zupełności i cena chrześcijańska Edytowane 13 Listopada 2009 przez pumba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 hmm mówisz Pumba że ten twój z linku powinien dac rade. Też będe musiał chyba w tym roku kupić ale wg. strony pokazuje troche mocniejsze do Almery 1.5 http://www.akumulator.pl/samochody-osobowe/wyszukiwarka-akumulatorow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 hmm mówisz Pumba że ten twój z linku powinien dac rade. Też będe musiał chyba w tym roku kupić ale wg. strony pokazuje troche mocniejsze do Almery 1.5 http://www.akumulator.pl/samochody-osobowe/wyszukiwarka-akumulatorow.html Sprawdziłem u siebie i mam 50 Ah CP. 44Ah wyszło z wyszukiwarki na stronie Centry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumulator-centra-plus-60ah-390a-cb604-p-377.html - taki można brać do Almy 1.5 w benzynce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Jak najbardziej, bardzo dobre aku centra robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jocke Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumulator-centra-plus-60ah-390a-cb604-p-377.html - taki można brać do Almy 1.5 w benzynce ? Wg. tabel Centry wychodzi 44ah, i taki w zupełności wystarczy (kupiłem taki ostatnio po konsultacji z mechanikami i sprzedawcą w sklepie) przy większej pojemności istnieje obawa że alternator nie będzie doładowywał do końca, co skróci żywotność akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) No właśnie teraz sam nie wiem 44Ah może być za mało 60Ah za dużo - to co wyśrodkować i wziaść 50 Ah? Jak to jest jeśli aku jest za duże np: 60Ah nie doładuje go do końca i to będzie się objawiać mniejszą żywotnością? Różnica miedzy 60Ah a 50Ah to prawie 80 zeta więc już coś nie coś Edytowane 20 Listopada 2009 przez skawin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jocke Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 No właśnie teraz sam nie wiem 44Ah może być za mało 60Ah za dużo - to co wyśrodkować i wziaść 50 Ah? Jak to jest jeśli aku jest za duże np: 60Ah nie doładuje go do końca i to będzie się objawiać mniejszą żywotnością? Różnica miedzy 60Ah a 50Ah to prawie 80 zeta więc już coś nie coś Oryginalnie do silnika 1,5 montowane byłe zdaje się 47Ah, więc 50Ah na pewno wystarczy. Istotny jest też prąd rozruchowy 380 - 400 A będzie Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Na dziś bym wybrał 55Ah są do wyrwania z ZAP Piastów za ok 220 zeta albo z Centry za 240 ale zadzwoniłem jeszcze do sklepu i gościu mi powiedział że jak jest klima to lepiej wziąść większy 60Ah bo klima dużo prądu bierze. Mówił że wtedy seryjnie były montowane mniejsze ale też nie było obowiązku jazdy na światłach. Doradźcie co brać i czy Zap Piastów (czy Zapy są też dobre jak Centry?) czy Centre i lece do sklepu mam 1.5 benzyna Edytowane 26 Listopada 2009 przez skawin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jocke Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Na dziś bym wybrał 55Ah są do wyrwania z ZAP Piastów za ok 220 zeta albo z Centry za 240 ale zadzwoniłem jeszcze do sklepu i gościu mi powiedział że jak jest klima to lepiej wziąść większy 60Ah bo klima dużo prądu bierze. Mówił że wtedy seryjnie były montowane mniejsze ale też nie było obowiązku jazdy na światłach. Doradźcie co brać i czy Zap Piastów (czy Zapy są też dobre jak Centry?) czy Centre i lece do sklepu mam 1.5 benzyna Centra to centra jednak. Ja bym dopłacił te 20 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) ja mam centre 55ah od ponad roku i nie mialem z nia zadnych problemow, chociaz nie raz audio gralo na 3/4 mocy przez 1h na wylaczonym silniku i samochod zawsze smalil jak nalezy. Edytowane 26 Listopada 2009 przez DezMond Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimnyzimny Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 witam. czy akumulator bergen 74ah z pradem rozruchowym 720a bedzie dobry do nissana almery 2,2di, rok 2002??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestio_vip Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Hmm..Witam, a moze ktos mi odpowie jaki akumulator powinien siedziec w N16 1.8 16v z 2001r.?? Bede bardzo bardzo wdzieczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Według wyszukiwarki 60Ah rozruch 600 Zobacz ja u ciebie z miejscem na aku bo czasem jest tam zamontowana syrena z alarmu i większe aku może nie wejsć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 zimnyzimny: Parametry ma jak najbardziej OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczg Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Hmm..Witam, a moze ktos mi odpowie jaki akumulator powinien siedziec w N16 1.8 16v z 2001r.?? Bede bardzo bardzo wdzieczny:) Witam, Wczoraj kupiłem do takiego samego auta akumulator centra standard 55 Ah, oryginalnie był 47Ah - działał 6 lat ostatnie mrozy wykończyły go. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cyklonit Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Ja właśnie do 2.2 Di zakupiłem Centra Futura 77 Ah. Poprzedni, oryginalny wcześniej zakończył żywot przy temperaturze +3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Doradźcie co brać i czy Zap Piastów (czy Zapy są też dobre jak Centry?) czy Centre i lece do sklepu mam 1.5 benzyna Tak na przyszłość. Centra robi ostatnio coraz gorszej jakości aq. Można powiedzieć, że po dawnej niezawodności została tylko opinia wśród dawnych użytkowników. Niektóre sklepy motoryzacyjne rezygnują z ich sprzedaży ze względu na nawał reklamacji (szczególnie futur o dziwo), które to reklamacje są przez centrę zwykle odrzucane. Obecnie ZAP będzie lepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 witam. czy akumulator bergen 74ah z pradem rozruchowym 720a bedzie dobry do nissana almery 2,2di, rok 2002??? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimnyzimny Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 witam. kupilem wkonczu centra futura 72ah z 720a. 3 lata gwarancji. narazie jest ok. przy -27 zapala ale to nowy akumulator. ciekawe co bedzie za rok lub 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć W moim 2.2 Di z 2002 roku zakończył żywot akumulator który z poniższych będzie odpowiedni czy zalecacie jakiś inny? Bosh 72Ah, 680A 74Ah, 750A Varta 74Ah, 750A 72Ah, 680A 70Ah, 640A Edytowane 22 Grudnia 2012 przez renmaister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Uzupełnij profil - to będzie łatwiej. Nie napisałeś mocy silnika. W/g katalogu np. Centry, to Centra Futura 72Ah, 720A. Są wzmocnione, 3 lata gwarancji i assistanse. Informacje: INNOWACYJNE ROZWIAZANIE - mocne silniki Diesla lub silniki benzynowe - bogate wyposazenie (fabryczne + dodatkowe) - ekstremalne temperatury - intensywnie uzytkowany pojazd Ważne są też parametry /rozmiary/ akumulatora aby pasował do półki. Długość 278mm, szerokość 175mm, wysokość 175mm. Jeśli używasz często systemu audio, podgrzewane fotele, szyby, nawigacja, CB i robisz krótkie odcinki, to taki będzie wystarczający, ale zawsze może być większy. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi