Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

grzanie tylnej szyby

Gość tisio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie działa grzanie tyłu.Bezp.są Ok,dioda w włączniku świeci się po włączeniu swiateł,po włączeniu przycisku nie zapala się druga,grzałkę w szybie sprawdzałem i też jest dobra.Na schemacie widzę,ze impuls na włącznik idzie z zespołu sterowania centralnym zamkiem(tam jest narysowana jedna dioda)-nie za bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka,ale może to jest przyczyną,bo nie świeci mi też kontrolka otwarcia drzwi.A tak wogóle to gdzie jest w P11 ten zespół steroania centralnym zamkiem?Proszę o pomoc.I jeszcze jedno.Poprzedni właściciel rozebrał włącznik ogrzewania i nie włożył do niego takiego"jopka"odpowiedzialnego za pozostanie włącznika w stanie wciśniętym i trzeba włącznik wciskać na "zapałkę".Czy ktoś miałby coś takiego z jakiegoś starego czy spalonego?

tisio napisał:
Poprzedni właściciel rozebrał włącznik ogrzewania i nie włożył do niego takiego"jopka"odpowiedzialnego za pozostanie włącznika w stanie wciśniętym i trzeba włącznik wciskać na "zapałkę".Czy ktoś miałby coś takiego z jakiegoś starego czy spalonego?

Włącznik ogrzewania tylnej szyby nie ma dwóch pozycji! W odróżnieniu np. od włącznika awaryjnych nie ma pozycji "wciśnięty" i "wyciśnięty". Włączenie ogrzewania szyby odbywa się poprzez wduszenie klawisza i pozwolenie mu do powrotu do nominalnej pozycji. Dzięki temu jak zapomnisz wyłączyć ogrzewania to po wyłączeniu zapłonu i ponownym jego włączeniu ogrzewanie nie będzie załączone i nie będzie niepotrzebnie pobierać prądu. Zresztą ogrzewanie samo wyłącza się po paru minutach bez "psztyknięcia" klawiszem. Po prostu gaśnie dioda.

Stranger napisał:
Włącznik ogrzewania tylnej szyby nie ma dwóch pozycji!

A u mnie w p10 byly dwie. I czesto tak mialem ze szyby nie wylaczylem i odpalalem auto juz z wlaczona tylnia szyba. Chyba ze pamiec mi juz szwankuje ale nie wyaje mi sie. P10 z 1992r.

dylson napisał:
  Stranger napisał:
Włącznik ogrzewania tylnej szyby nie ma dwóch pozycji!

A u mnie w p10 byly dwie. I czesto tak mialem ze szyby nie wylaczylem i odpalalem auto juz z wlaczona tylnia szyba. Chyba ze pamiec mi juz szwankuje ale nie wyaje mi sie. P10 z 1992r.

Tak w P10 są dwie ale tu mowa o P11 i tam jest jedna, taki przydatny automat jak w polonezie, hehe.

• 3 tygodnie później...
  tisio napisał:
a który to będzie przekaźnik,bo w puszce pod maską nie we wszystkich gniazdach tkwią przekaźniki?

przeka378nikmq0.th.jpg

ta puszka z bezpiecznikami znajduje się w kabienie po lewej stronie. Jeśli znajomość języka obcego mnie nie myli, to ten przekaźnik zaznaczony na czerwono jest od ogrzewania tylnej szyby i dotyczy wersji P11.144

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...