Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

lozyska kol przednich Almera N16

Gość vqsoft1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

wiec tak. ostatnio zaczely dochodzic do kabiny dziwne szumy. Podnioslem wiec samochod z jeden strony i doaplilem fure, zapiolem 5ty bieg i w droge. No i szumi strasznie!! :)) lewa prawa strona. ale chyba bardziej prawa,

Wiec teraz pytanie. Ktos moze z was wymianial lozyska w N16tce?

jaki koszt ?

jakiech marek lozyska polecacie ?

jakie ceny

Witam, ja zmieniałem jakieś 2 miesiące temu, za łożysko SKF, zapłaciłem 200zł. Są dostępne również łożyska tańsze mniej znanych producentów za ok 150zł. Ale wolałem nie ryzykować kupiłem SKF.

Kurcze uprzedziłeś mnie z tym postem ale przed chwilą skasowałem swój :D

Mam dokładnie taki sam problem tyle że ja jeszcze nie sprawdzałem u siebie gdzie to szumi ale podejżewam łożyska ponieważ kiedy rozpendzone autko zaczyna się toczyć do szumi strasznie szczególnie od 100 do 0 km/h. Nie wiem jak to sprawdzić ale z tego co widze to podnośnik i trzeba odpalić autko?????

Kurcze jak będe musiał wymienić wszystkie łożyska to zbankrutuje (200zł za sztukę :( )

Czy znacie może inne metody sprawdzenia łożysk czy tylko lewarek i gazu??

A jak sprawdzić tylne?? Mam podejrzenia że u mnie bardziej tył daje :(

Czy można to zrobić samemu czy raczej pokusić się o jakiegoś mechanika?? :(

Miałem ostatnio to samo. W prawym przednim kole padło łożysko. To trochę dziwne bo autko ma dopiero przebieg 55 tys. km Na szczęście zgłosiłem to w ASO i wymienili mi to jeszcze na gwarancji ( :( niestety gwarancja skończyła się już 26.11).

Nie wiem niestety jaki łożysko włożyli i ile za nie skasowali - dostałem tylko do potwierdzenia roboczogodziny)

Samemu to raczej cieżko, jeżeli chodzi o przód to trzeba rozebrać całe zawieszenie, zdjąć całą zwrotnicę i wybić stare łożysko i nabić nowe.

Samemu to raczej cieżko, jeżeli chodzi o przód to trzeba rozebrać całe zawieszenie, zdjąć całą zwrotnicę i wybić stare łożysko i nabić nowe.

A rozumiem ze kolega robił u mechanika? Czyli jaki był koszt naprawy??? razem z łożyskiem...

Chyba będe musiał zamówić w tym roku bogatszego mikołaja :mikolaj:

A rozumiem ze kolega robił u mechanika? Czyli jaki był koszt naprawy??? razem z łożyskiem...

Chyba będe musiał zamówić w tym roku bogatszego mikołaja :mikolaj:

łożysko mi zmieniał mój dobry znajomy-mechanik, więc nie liczyliśmy się w tradycyjny sposób :), nie bardzo się też orientuje szczerze mówiąc, ile za taką robotę mogą sobie życzyć fachowcy.

Czy znacie może inne metody sprawdzenia łożysk czy tylko lewarek i gazu??

Ja znam. Musisz pojechac na jakąś prostą nie ruchliwą droge i jechać zygzakiem. Jak masz jedno łożysko rozwalone to z jednej strony będzie huczało a z drugiej nie:). Troche to zawile wytłumaczyłem ale mam nadzieje że wiesz o co mi chodziło. Generalnie jak cos huczy to wyjścia są dwa 1 dziadowska opona, 2 rozwalone łożysko.

pozdro

• 4 lata później...

Witam. Też bede musiał wymienić prawe przednie łożysko. I zastanawiam sie czy wymienić tylko te jedno czy odrazu i z lewej strony. Któs mi powiedział, że często zdarza sie tak, że jedno wymienisz a za chwile padnie ci te drugie. Ma to jakieś znaczenie? I czy można je wymienić samemu bez prasy do nabijania takich łożysk?

Jak masz luzy na jednym to wymień jedno. Co do samej procedury to ważne aby oprócz prasy był klucz dynamometryczny co by piastę dobrym momentem przykręcić do półosi. Oczywiście mowa o przedniej osi. Bez prasy raczej nie bierz się za to.

Najbardziej ekonomiczna wersja to zanieść półoś, łożysko oraz piastę do kogoś kto ma prasę, skasuje Cię tylko wtedy za użycie prasy...

Jak masz luzy na jednym to wymień jedno. Co do samej procedury to ważne aby oprócz prasy był klucz dynamometryczny co by piastę dobrym momentem przykręcić do półosi. Oczywiście mowa o przedniej osi. Bez prasy raczej nie bierz się za to.

Najbardziej ekonomiczna wersja to zanieść półoś, łożysko oraz piastę do kogoś kto ma prasę, skasuje Cię tylko wtedy za użycie prasy...

Masz racje, bez prasy do tematu nie podchodz. Ja wymienialem tylko to ktore mi padlo, jakies 2.5roku temu, drugiego nie ruszalem. dziala do tej pory. Pospiesz sie z tym, zrob to jeszcze jak tylko szumi. Mi sie lozysko kompletnie rozsypalo, na tyle ze ledwo dojechalem do warsztatu, hamulce strasznie oslalbly, po podniesieniu auta na podnosniku kolo normalnie sobie obwislo...

• 5 miesięcy temu...

Wysyp padniętych łożysk :D U mnie tak samo szumi jak cholera, pewnie przód bo przy skręceniu kierownicą na chwilę przestaje. Dobrze myśle?

Musisz podnieść samochód i zakrecić kołem. U mnie było wręcz odwrotnie. Cholernie szumiało i chrobotało przy skręceniu kierownicą i to już np. przy zmianie pasów. Lecz dodam że u mnie doszła również piasta i może dlatego był inny hałas.

No i potwierdza się że "po zimie wszystko wychodzi" :P tylko to jeszcze nie koniec zimy.... :whistle: Może lepiej nie będe zapeszał

Musisz podnieść samochód i zakrecić kołem.

Zgadzam sie - u mnie potwierdziło diagnozę

A co do łozysk, jakieś sugestie ??

Edytowane przez j_zet

No i potwierdza się że "po zimie wszystko wychodzi" :P tylko to jeszcze nie koniec zimy.... :whistle: Może lepiej nie będe zapeszał

U mnie to było, powiedzmy dwa lata temu i latem.