Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Dwie rzeczy: szarpanie na 2gim biegu oraz stuki z tyłu

Gość nijou
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nasza Micra, oprócz tego że jest rączym drogowym gryzoniem, ma parę wad. Jedną z nich jest to, że przy hamowaniu silnikiem na 2gim biegu (odejmowaniu gazu) nie dzieje się to płynnie lecz autkiem szarpie. Na 3 i 4 tego już nie ma. Co może być odpowiedzialne za takie zachowanie?

Druga rzecz - stukanie z tyłu, dochodzące z bagażnika. Najpierw myślałem że to półka. Zrobiłem test - wyjąłem z bagażnika wszystko, łącznie z półką, koło zapasowe jest dokręcone, prawie tam wlazłem podczas jazdy ale niestety nie udało mi się zlokalizować tego cholernego dźwięku. Nie jest to prawie na pewno zawieszenie, także tylna klapa dobrze trzyma. Mieliście coś takiego?

nijou

Druga rzecz - stukanie z tyłu, dochodzące z bagażnika.

To może być stabilizator. Też to miałem i wydawało mi się że stuka coś w bagażniku. Okazało się że po wymianie końcówek i gumy stabilizatora (nie wiem co dokładnie było nie tak, kupiłem komplet i dałem mechanikowi) stukanie ucichło.

Druga rzecz - stukanie z tyłu, dochodzące z bagażnika.
Sprawdź blachę na wewnętrznej stronie tylnej klapy. Jeśli to ona stuka, to odkręć ją i "uszczelnij" uszczelką do okien i zamocuj spowrotem, powinno pomóc.

Z drugim biegiem mam od pewnego czasu tak samo i nie wiem, co to może być (ale prawie idzie się do tego przyzwyczaić...).

Co do stukania, sprawdź jeszcze boczne plastiki z tyłu (te, które są na miejscu drzwi w wersji 3-drzwiowej, jeśli taką masz;)). Może jeszcze stukać np. luźny zagłówek albo oparcie tylnych siedzeń, jeśli go nie zatrzasnąłeś. Może również stukać drewniana okrągła przykrywka, która leży na kole zapasowym pod dywanikiem, jeśli nie jest niczym przygnieciona. Może również stukać nieumocowany podnośnik (ja zazwyczaj dodatkowo go zaklinowuję, żeby się nie ruszał, tzn. wkładam tam gdzie jego miejsce i lekko rozkręcam ;) ).

Gość johny_fellow

nijou co do szarpania to jak hamujesz silnikiem na 2-gim biegu to przytrzymaj go troszkę dłużej na półsprzęgle ewentualnie dodatkowo lekko przyhebluj roboczym.

Ja już długo nie jeździłem Micrusem ale zawsze wszystko było ok.

A co do stukania to przyczyn może być kilka: półka, koło zapasowe (w twoim przypadku wyeliminowane), zawias półki, drewniana przykrywka koła zapasowego, klucz do kół fruwający po bagażniku, źle umocowany podnośnik, ścianka w klapie, słabo dokręcona podkładka tablicy rejestracyjnej, wszelkie plastiki w bagażniku i to co było u mnie czyli jak kiedyś położyłem oparcie tylnej kanapy nie wiem dlaczego nie odbił mi zatrzask i z jednej strony nie trzymała tak jak powinna i skrzeczała na każdej dziurze, później jeszcze raz rozłozyłem kanapę i odbiłem ten zatrzask ręcznie.

Gość bartolomeo
Nie jest to prawie na pewno zawieszenie, także tylna klapa dobrze trzyma.

mnie też kiedyś coś z tyłu stukało - była to blacha, która jest od środka na klapie bagażnika. Jako, że chwilowo nie miałem czym jej uszczelnić to ją po prostu odkręciłem i tak jeżdżę bez od lipca :) Nic nie lata, a i nie brzudzę rąk zamykając bagażnik :)

mi też szarpie na 2-gim biegu i to dopiero od tego roku. Cały czas było wszystko wporządku. A co do stukania to polecam Ci sprawdzić, czy masz na fol dokręcone amorki z tyłu. Ściągnij te grzybki w bagażniku i zobacz czy śruby mają luz i tuleje się ruszają. Jak tam miałem i jak dokręciłem to stuki ustały. Teraz walą mi z przodu i musze dołozyć chyba podkładki na poduszki.

Witam, mam identyczne stuki jak ty, u mnie stukają uchwyty pasów bezpieczeństwa na tylnich słupkach. Troche wkurzające to bo niesie się taki odgłos jakby zaraz miało odpaść koło. Dzieje się to zwłaszcza na dziurach gdy autkiem buja na boki

zetef - zawsze mozna je zapiąc ja tak robie, czasem hehe,

co do szarpania to moze sprezynki na tarczy sprzegla sie zuzywaja, tylko czemu szarpie na 2??