Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almerka N16

Gość piter74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na tym forum. W zeszłym roku kupiłem Almerę z 2001 (rejestracja luty 2002) i sprawuje mi się praktycznie praktycznie bez problemu. Jedyny problem jaki miałem to podczas powrotu ze Słowacji. Wysiadł czujnik wałka rozrządu (czy jakoś tak) i niestety samochód zosał w Krakowie do naprawy. Teraz też mam problem ze spadającymi obrotami przy zimnym silniku, ale tutaj już wiem z Waszego forum co z tym robić.

Jest jednak na co nie znalazłem tutaj sposobu naprawy: wysiadły mi wycieraczki, ale nie do końca. Dokładnie wysiadły mi czasowe wycieraczki, nie właczają się także gdy włączę spryskiwacze oraz nie działa tylna wycieraczka. Podejrzewam, że to może jakiś bezpiecznik, ale przełącznik czasowy wycieraczek, albo coś jeszcze innego. Możę komuś z Was coś się takiego przytrafiło i poradził sobie z tym problemem

Pozdr i dzięki z góry za pomoc

Witaj

Spadające obroty - przepustnica na bank , czeba ją wyczyścić, a potem ustawić prawidłowe obroty.

Z wycieraczkami u mnie było tak. Z czasowymi zero problemu, za to w czasie spryskiwania fiksują tzn. raz są uprzejme się włączyć, a raz nie. Cóż wycieraczka to kobieta więc i kapryśną jest :D . Z tylną też miałem problem, bo po zakupie auta nie działały. Prawdopodobnie były właściciel niewiele z nich korzystał ( o ile wogóle) i prawdopodobnie ( jak oświecili mnie koledzy z forum) "styki się zastały" ( cokolwiek miałoby to znaczyć :) ). Ja poradziłem sobie z tym w ten sposób, że najpierw sprawdziłem bezpieczniki ( pod kierownicą z lewej strony na dole), a potem mechanizm wycieraczki rozebrałem i złożyłem do kupy spowrotem - działa do dzisiaj. Na wszelki wypadek, żeby się znowu "styki nie zastały" ( cokolwiek miałoby to znaczyć :) ) staram się je używać regularnie.

Pozdrawiam

Witam

Dzieki za info o "obrotach" - może masz jakiegoś sprawdzonego mechanika z Warszawy lub okolich , któremu mozna z zamkniętymi oczami zostawić samochód do przeczyszczenie przepustnicy??

Jeżeli chodzi o wycieraczki to działały bez problemów przez ten rok jak mam tą Almerkę. Bezpieczniki też są OK, bo do nich najpierw zajrzałem. Gdzieś w necie znalazłem info, że w przednim schowku przed pasażerem jest wyłącznik czasowy wycieraczek. Próbowałem go zlokalizować, ale nadaremnie. Może komuś udało się go znaleźć, bo jeszcze w nim nadzieja, że się zepsuł. Nie chciałbym rozkładać wycieraczek:)

no to faktycznie sprawuje Ci się bez kłopotów. Wycieraczki , przepustnica, czujniki połozenia. Cholewcia a w moim cieńkolu 9 letnim wszystko działa......

no to faktycznie sprawuje Ci się bez kłopotów. Wycieraczki , przepustnica, czujniki połozenia. Cholewcia a w moim cieńkolu 9 letnim wszystko działa......

... a może by tak coś konstruktywnego na temat? Póki co to jest OT, bez sensu...

• 4 lata później...

prośba o info gdzie mogę znaleźć przełącznik czasowy wycieraczek-czy on rzeczywiście jest w schowku pasazera?

i jak można poznac czy jest sprawny?

mój problem polega na tym, że czasami na 1 biegu wycieraczki staną w połowie i nie chcą już wrócić na dół.

silniczek był sprawdzany - jest na 100 % sprawny. na 2 i 3 biegu wycieraczki pracują bez zarzutu. problem dotyczy tylko 1 biegu oraz jednokrotnego włączenia poprzez przesuniecie dźwigni w górę lub poprzez włączenie spryskiwacza.

będę wdzięczny za info

a co do wycieraczek to jednak chyba powinieneś je rozebrać i przeczyścić mechanizm przy silniczku, jak stają czasem w połowie czasem gdzie indziej niż w połowie to na bank w tym mechaniźmie koło silniczka, są tam takie blaszki a'la styki, dzięki nim cały mechanizm "wie" gdzie się ma zatrzymać (czyt. początek i koniec ruchu ramion wycieraczki)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...