Gość Martinolkusz Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam wszystkich klubowiczów. Właśnie miałem zaszczyt zarejestrować sie do tego forum , Od 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem almerki i mam jedno pytanko do użytkowników tegoż to pojazdu. Problem polega na tym że przy jeżdzie na 1,2,3 biegu słychać jakieś dziwne terkotanie przy rozpedzaniu na 4i5 biegu już jest troszke ciszej i teraz rodzi sie pytanie czy to jest normalne w tych samochodach czy też powinienem odkładać już kase na jaieś wydatki. olej w skrzyni wymieniałem wczoraj bo myślałem że jest nie tak ale to nic nie pomogło . Alma ma zrobione 158tyś. Co to może być czy macie podobny problem prosze was o pomoc bo już cierpie na bezsenność dzięki za wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RaV Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Cześć, Wiele rzeczy może terkotać po tym przebiegu, ale jeśli na postoju przy zwiększniu obrotów lub tak jak opisujesz przy rozkulaniu na początkowych biegach terkoce coś to może to być np łańcuch rozrządu, który jeśli wiesz że nie był wymieniany to przy 150tys km bardzo prawdopodobnie powinien być wymionie choćby dlatego że terkoce i jest już rozklekotany i ma luzy ... ale to tylko mój "strzał w ciemno" bo trudno tak osądzić od razu w necie. Inna sprawa jesli terkoce wyraźnie ze skrzyni biegów - ale nie ma co straszyć. Auta z łańcuchem rozrządu w porównaniu z autami z paskiem rozrządu mają specyficzny dźwięk pod maską - cykania i jest to normalne jeśli jest cichutkie (jak każdy łańcuch). Chodząc po komisach bardzo łatwo znaleźć auta którym klekce łańcuch - bo kto by wymieniał przed sprzedażą. Większą pewność może dodać np jakiś mechanik albo znajomy handlarz. W końcowym etapie "życia" łańcucha objawem jest np nierówna praca silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witaj RaV dzięki za odpowiedż muszę powiedzieć że ten dzwiek wydobywa sie tylko na biegach a natomiast kiedy jest na luzie nic nie słychac i tak samo jak puszcze noge z gazu wszystko cichnie a co do obrotów wszytko ok. nie faluja silnik chodzi równo ten dzwięk jest taki jak by łańcuch o coś ocierał jest identyczny jak przy jeżdzie na wstecznym w większości samochodów bardzo specyficzny . a może jest to naciągacz łańcuszka sam już nie wiem powoli sie przyzwyczajam do tego mruczenia ale wydaje mi sie że to nie jest normalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam. Która Almerka? Z jakim silnikiem? Jeśli to N16 z silnikiem QG15 to objawy mi pasują do posypujących się łożysk wałka napędowego, częsty przypadek w tych skrzyniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 no witaj jest to almera z silnikiem 1.4 16v przebieg 158tyś. Słyszałem opinie że te autka tak chodzą jak by były napędzane elektycznym silnikiem hehe choc dla mnie to nie wydaje sie normalne chciałbym wiedziec co to jest aby uniknąc jakiejś dziwnej awari w najmniej spodziewanym momęcie thnx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 jest to almera z silnikiem 1.4 16v przebieg 158tyś. Jeśli N15 to łożysko na wałku sprzęglowym. Na postoju, po puszczeniu sprzęgła nic nie słychać? Mogą być też łożyska na przekładni głównej, to już się rzadziej zdarzało. Proponuję jednak podjechać nawet do ASO, żeby jakiś kumaty się przejechał, za to nic nie skasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 na postoju nic nie słychać tylko przy rozpędzaniu autka (na biegu) jak puszcze z gazu to cisza. czym szybciej jadę tym szybciej terkota. A może to wina oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 A może to wina oleju? No chyba, że go tam nie ma, albo jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gumbi Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 witam ja mam to samo tylko ze ja mam 1.6 16V to łancuch tak klekocze. Jak bedzie tak terkotal ze nie bedzie mozna wysiedziec w aucie to radze wymienic wczesniej niemam sensu bo to w niczym nie przeszkadza tylko halsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość accerone Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 Wiem ze to glupie - ale moze sie zdarzyc, mi pekla tarcza hamulcowa z przodu, w kilku miejsach pojawily sie pekniecia na 1/3 szerokosci tarczy, nie stukalo przy hamowaniu, nie bilo zadnych typowych objawow dla tej ustrerki, hamulce zyleta, tylko terkotanie w ruchu na malych predkosciach, wyszlo po jakichs 5 kkm przy zmianie opon. Zdejmij kola i sprawdz. Jak to nie to to sobie przy okazji hamulce obejrzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 Dzięki za pomoc Ja chyba jednak obstawił bym też ten łańcuch czeba będzie skoczyc chyba do ASO niech to ocenią i powoli odkładać peso ) ale jak mus to mus dzieki za rady.Hej Gumbi a długo ci tak już wyje ile już tak jeżdzisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gumbi Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 Z pol roku.jest to taki cichy terkot od czasu do czasu.Jakbedzie glosno to dopiero wymienie łancuch i rozrzad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 a może być tak że ta cała prowadnica (łyżwa) sie zużyła albo przetarła i ten łańcuch mi gdzieś ociera o jakis metal ? bo to słychac jak by łańcuch piłował po czyms metalowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 na postoju nic nie słychać tylko przy rozpędzaniu autka (na biegu) jak puszcze z gazu to cisza To w końcu tylko w czasie jazdy czy na postoju też? Hałasu skrzyni od rozrządu to chyba nie taki problem odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 słychać tylko jak sie depta po gazie na biegach, noga z gazu i nic nie słychać bieg jałowy cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Nie byłeś w żadnym serwisie na jeździe próbnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 no z braku czasu niestety jeszcze nie .czeba sie będzie jednak wybrac bo mi łańcuch przepiłuje silnik na dwie części ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Ja mam "terkotanie" na biegu jałowym. Słychać je tylko wtedy kiedy silnik się nagrzeje i wolne obroty spadają do ok. 700. Jak leciutko przygazuję tak powiedzmy powyżej 1000 - już tego nie słychać. Wygląda to tak jakby coś wpadało w rezonans albo coś ? Dawniej nie słyszałem silnika na postoju - teraz go słychać i to wyraźnie. Ma ktoś jakiś pomysł ? :583: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario_k3 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Jeżeli to jest rzężenie i słychać głośniej na 1 biegu ciszej na 2 i jeszcze ciszej na 3 biegu to może to być zużyte łożysko wałka sprzęgłowego skrzyni biegów. Temat przerabiałem. Nie wiem co to jest terkotanie w/g ciebie. poniżej moja historia naprawy łożysk w skrzyni. http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...Arzenie+skrzyni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Jeżeli to jest rzężenie i słychać głośniej na 1 biegu ciszej na 2 i jeszcze ciszej na 3 biegu to może to być zużyte łożysko wałka sprzęgłowego skrzyni biegów. Temat przerabiałem.Nie wiem co to jest terkotanie w/g ciebie.poniżej moja historia naprawy łożysk w skrzyni.http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=20619&highlight=%BF%EArzenie+skrzynipozdrawiam Jeśli to post do mnie to tak jak pisałem tylko na biegu jałowym w czasie postoju to słychać. Jak przygazuję leciutko to dźwięk znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Martinolkusz Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witam ponownie właśnie odwiedziłem kilka warzsztatów dzisiaj i diagnoza jest taka że to będzie jakieś łozysko w skrzyni ,a rozrząd został wykluczony doradzaja mi najpierw sprawdziś półoski ale wątpie że to one chałasują mario widze że miałes ten sam problem teraz pytanie dużo cie skasowali , czy miałes problem z dostaniem tych łożysk?? dzięki za odpowiedż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 czy miałes problem z dostaniem tych łożysk?? Jeśli chodzi o łożysko na wałek sprzęgłowy, to jest to standartowe, kulkowe i z tym problemu nie powinno być. Gorzej jeśli padły na mechanizmie, te są rolkowe i tu możliwości się zawężają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario_k3 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Witam ponownie właśnie odwiedziłem kilka warzsztatów dzisiaj i diagnoza jest taka że to będzie jakieś łozysko w skrzyni ,a rozrząd został wykluczony doradzaja mi najpierw sprawdziś półoski ale wątpie że to one chałasują mario widze że miałes ten sam problem teraz pytanie dużo cie skasowali , czy miałes problem z dostaniem tych łożysk?? dzięki za odpowiedż... Wszystko jest napisane w linku, który zamieściłem w poprzedniej mojej wypowiedzi. Łożyska są typowe i dostaniesz je w chyba każdej firmie handlującej łożyskami tocznymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi