Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

czy opony o rozmiarze 195/65 R14 można założyć do Almery

Gość meszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dostałem w prezencie dwie opny zimowe o rozmiarze 195/60 R14 - aktualnie jeżdzę na letnich, katalogowych 175/65 R14. Czy mozna bez problemów jeździć na większych zimówkach?? Nie wiem czy kupywać pozostałe dwie sztuki...

Gość johny_fellow

Pewnie się da jeździć ale będzie to śmieszno wyglądało (szeroka opona na małej feldze), zmuli ci troszkę samochód i co ważne w zimie (której teraz nie ma) stracisz trochę przyczepności bo te opony są zbyt szerokie.

Ej, johny_fellow, przy naszej zimie (sporadyczny śnieg a głownie deszcz i mokre drogi) szersza opona lepiej trzyma. Wąskie zimówki to są tak naprawdę śniegówki do jazdy po lodzie i ubitym sniegu....

wg mnie nie da się założyć bo będzesz musił meć fele 14" a w te moga się nie zmieścić tarcze hamulcowe z zaciskami...

nie rozumiem. pzreciez teraz jeżdzi na 14 to co to za róznica czy bedzie opona 175 czy 195?

ja jeżdze na 185 i nie ma problemu.

wg mnie nie da się założyć bo będzesz musił meć fele 14" a w te moga się nie zmieścić tarcze hamulcowe z zaciskami...

nie rozumiem. pzreciez teraz jeżdzi na 14 to co to za róznica czy bedzie opona 175 czy 195?

ja jeżdze na 185 i nie ma problemu.

sorry nie zauważyłem że to n15

Wąskie zimówki to są tak naprawdę śniegówki do jazdy po lodzie i ubitym sniegu....

Ubity snieg - tak. Lod - nie. W przypadku sniegu mniejsza opona podowuje wiekszy rozklad masy na powierzchnie przez co lepiej sie wgryza, natomiast na lodzie tarcie powinno byc jak najwieksze czyli liczy sie powierzchnia styku opony z lodem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...