Gość meszka Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Witam! Dostałem w prezencie dwie opny zimowe o rozmiarze 195/60 R14 - aktualnie jeżdzę na letnich, katalogowych 175/65 R14. Czy mozna bez problemów jeździć na większych zimówkach?? Nie wiem czy kupywać pozostałe dwie sztuki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Pewnie się da jeździć ale będzie to śmieszno wyglądało (szeroka opona na małej feldze), zmuli ci troszkę samochód i co ważne w zimie (której teraz nie ma) stracisz trochę przyczepności bo te opony są zbyt szerokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AdaSch Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 wg mnie nie da się założyć bo będzesz musił meć fele 14" a w te moga się nie zmieścić tarcze hamulcowe z zaciskami... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rafs Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ej, johny_fellow, przy naszej zimie (sporadyczny śnieg a głownie deszcz i mokre drogi) szersza opona lepiej trzyma. Wąskie zimówki to są tak naprawdę śniegówki do jazdy po lodzie i ubitym sniegu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulture30 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 wg mnie nie da się założyć bo będzesz musił meć fele 14" a w te moga się nie zmieścić tarcze hamulcowe z zaciskami... nie rozumiem. pzreciez teraz jeżdzi na 14 to co to za róznica czy bedzie opona 175 czy 195? ja jeżdze na 185 i nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Licznik bedzie Ci oszukiwalo jezeli zalozysz te opony na przednia os. Dla zachowania obwodu opony powienienes miec rozmiar 195/55R14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AdaSch Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 wg mnie nie da się założyć bo będzesz musił meć fele 14" a w te moga się nie zmieścić tarcze hamulcowe z zaciskami... nie rozumiem. pzreciez teraz jeżdzi na 14 to co to za róznica czy bedzie opona 175 czy 195? ja jeżdze na 185 i nie ma problemu. sorry nie zauważyłem że to n15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiesiek Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Wąskie zimówki to są tak naprawdę śniegówki do jazdy po lodzie i ubitym sniegu.... Ubity snieg - tak. Lod - nie. W przypadku sniegu mniejsza opona podowuje wiekszy rozklad masy na powierzchnie przez co lepiej sie wgryza, natomiast na lodzie tarcie powinno byc jak najwieksze czyli liczy sie powierzchnia styku opony z lodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.