Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ściąganie w prawo N15

Gość sol30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stałem się posiadaczem Almerki N15. Niestety przez swoją nieuwagę okazało się, że samochodzik ma przesuniętę w tył prawe kółko. Nie wiem czy ma to związek ze ściąganiem w prawo przy przyśpieszaniu (przy toczeniu się idzie prosto), ale pewnie tak.

Szukam porady od czego zacząć aby poprawić to nie wchodząc w duże koszty.

Czy zacząć od podmiany elementów zawieszenia czy od razu przejść do pomiaru geometri podwozia.

Dodam, że zrobiłem geometrię kół, ustawienie zbieżnośći i w sumie to samo cofnięcie koła mi nie przeszkadza gdyby nie wpływalo na to ściąganie. Czy może ewntualnie przyczyna tego ściągania może nie pochodzić od tego koła - jakieś inne elementy podwozia, poduszki, mocowanie.

Szukam pomocy. Z góry dzięki.

Jeśli geometrię i zbieżność masz za sobą to sprawdż kolejno:

1.Stan końcówek drążków.

2.Wywarzenie kół i stan wszystkich opon.

3. Stan wachaczy

4. Stan przekładni kierowniczej (Jeśli twoje auto ma pow. 150 tys)

jeśli na geometri wyszło ,że wszystkie parametry poza pozycją koła na sworzniu są ok to przyczyny ściągania można się doszukiwać tylko tam ( chyba ,że krzywa buda).Z doświadczenia wiem ,że może to być wyrąbany sworzeń lub skrzywiony wahacz w większości przypadków wystarzy wymienić skrzywiony wahacz bo w czsie kolizji on najpierw ulega uszkodzeniu.Następnym elementem są tzw. sanki" czyli belka trzymająca przednie zawieszenie- w jej przypadku może wystarczyć odkręcenie śrub i przestawienie ( ma minimalną możliwość korekty).Proponuję zakup nowego wahacza , który w zamienniku kosztuje ok 100 zł a przy okazji masz nowe gumy i sworzeń i ponowne ustawienie gometrii

Wez pod uwage to ze moze powodem sa... opony. Powaznie mowie. Ja u siebie przelozylem przod na tyl i chodzi jak marzenie!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...