Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kręci rozrusznikiem ale nie zapala silnika :(

Gość Jimi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy Maxim i nie tylko ...

To jest mój pierwszy występ na forum :D

Jestem posiadaczem limuzynki (Maxima 3.0 QX '98) od kilku miesięcy (kolega z pracy dobrze doradził - ma identyczny model, ten sam rocznik, nawet kolor taki sam :) ). Nic niedobrego się nie działo do tej pory, lecz pewnego dnia (po dwóch dniach postoju) wchodzę do fury i nie zapala :/ . Kręci rozrusznik bez problemów, akumulator w porządku (ładowałem go), lampki się zapalają i nic ... silnik stoi. Po włączeniu zapłonu gasną lampki i świecą się tylko: akumulator, olej i silnik - wskazujący na jakiś błąd.

Wszedłem wtedy na forum i zgodnie z instrukcją kodów migowych doszedłem do przykrej prawdy, że nie mam pokrętła (śruby) w komputerze, potrzebnej do uruchomienia kodów migowych !!!

Nie wiem co jest grane z furą ! Co za problem. Może jakaś pierduła. Czy mogę w jakiś inny, prosty sposób zczytać kod błędu ?

Proszę Was o pomoc, może ktoś zetknął się z podobnym problemem.

po przekreceniu kluczyka kontrolka od silnika zawsze sie zasiweca, gasnie gdy silnik jest uruchomiony.

kilka pytan:

1. masz immobilajzer??

2. sprawdziles czy masz iskre??

3. przy sprawdzaniu iskry czuc zapach paliwa z cylindrow??

4. jesli przekrecisz kluczyk w pozycje ON sluchac ze pracuje pompa paliwa??

5. podnies maske i zobacz czy wszystko jest podpiete i nie lataja zadne luzne wtyczki

jesli masz nats to zobacz to:

w czasie zapalania kontrolka "security" pali sie czy jest zgaszona??

pompy sam nie uslyszysz. musisz miec druga osobe co przekreci kluczyk a ty przyluz ucho do tylniej kanapy (tak mniej wiecej na srodku)

pompe paliwa chyba usłyszałem po włączeniu zapłonu, a security gaśnie

P.S. obok lampki security mam drugą lampkę (która też gaśnie w czasie zapłonu) ?

ok tzn ze nie ma problemu z immobilajzerem.

jesli pompe slyszysz tzn ze dziala, sprawdz czy masz iskre i czy czuc paliwo z cylindrow jak wyjmiesz swiece

zadje mi się ,że w tym przypadku warto by podpiąć się do kopa diagnostycznego przyzwoicie sprawdzić :|

[ Dodano: Pią 19 Sty, 2007 13:00 ]

na początku po kupnie też miałem kłopoty z rozruchem (tylko,że mi po kturymś razie zapalał) i okazało się ,że kostka stacyjki jest problemem (nigdy bym na to nie wpadł sam) nie "daje" sygnału do kompa ,że chce odpalić i nie było pełnego początkowego wtrysku :zdziw: -----kocha w ASO była strasznie droga więc rozebrałem przeczyściłem naprawiłem i do teraz nie mam żadnych problemów z zapalaniem :)

• 4 tygodnie później...

Cześć

Trochę się zeszło z tą diagnozą :) , ale nie było jakoś czasu, no i stoi autko u mechanika.

Padł czujnik pozycji wałka rozrządu :/

Czujnik położenia wału korbowego (od strony koła pasowego) też kwalifikuje się do wymiany.

Czy nie wiecie ile mogą kosztować te czujniki ? Może ktoś z Was ma na stanie :D

• 2 tygodnie później...

W ASO chcą za czujnik położenia wałka rorządu 250 PLN, a za czujnik położenia wału korbowego 258 PLN.

W całej Warszawie nie mają na miejscu - muszą ściągać.

Używane kosztują ok 200 PLN za dwa czujniki (w Rawie Mazowieckiej)

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 20:20 ]

Kupiłem te w Rawie Mazowieckiej używki i są spoko. Mechanik zamontował i silnik znowu pracuje jak trzeba. Mam do wymiany jeszcze tarcze hamulcowe z klockami i można śmigać :D

Już nie mogę się doczekać, trochę się zeszło :|

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 20:32 ]

A tak nawiasem mówiąc, to dlaczego w mojej Maxi nie ma śrubki w kompie do zczytywania kodów migowych :zly:

Czy to jakaś niedoróbka :?:

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 20:34 ]

:?: :?: :?:

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 20:35 ]

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 20:35 ]

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 20:37 ]

• 5 lat później...

W A32 w kompach bez śrubki możesz szczytać błędy kawałkiem drucika

tu zapodaje link do zdjęć jak to zrobić

http://photoshare.ru/album270507.html

A tu po rusku opis co i jak

http://www.maxima-qx.ru/index.php/faq/166-bortovaya-sistema-samodiagnostiki-maxima-a32

Edytowane przez dawhell