Gość yarek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 witam,jestem swieżym nabywcą almery N15 z silnikiem 1.4 rocznik 98'.Po uruchomieniu silnika przez ok. 3-5 s pracuje troche jak diesel.pozniej pracuje cicho.czy jest to normalny objaw,czy tez cos musze wymienic.przed kupnem zaciagalem informacji w salonie nissana, powiedziano mi ze jest to normalny objaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Dobry olej trzeba i nie bedzie tak dlugo stukalo. Ja uzywam Texaco syntetyk i jest cichszy niz na polsyntetyku Castrola. Tez mnie to wkurzalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yarek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 dzieki za szybka odpowiedz! silnik zalalem polsyntetykiem (Mobil). w serwisie przestraszyli mnie koniecznoscia wymiany napinacza rozrzadu... [ Dodano: Wto 16 Sty, 2007 23:38 ] nie jestem pewien czy odczytales moja odpowiedz.rozumiem ze miales podobny problem; nie wymieniales napinacza rozrzadu czy tez łańcucha tak jak mi zalacaja w serwisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Ten hałas łańcucha to dwie trochę różne sprawy: 1) Filtr oleju i olej. Zależnie od producenta może hałasować krótko dosłownie 1s, albo nawet 3-4s.Obecnie mam założony zdaje sie "Micro" i zalany Shell helix i hałasik trwa krótko. Poprzednio miałem ten sam olej ale inny filtr i rzęził dłuższą chwilę. 2) Napinacz górny łańcucha. Zazwyczaj przy przebiegu powyżej 100kkm jest już "zjechany" przez łańcuch i powoduje hałas ale oczywiście nie tylko po uruchomieniu silnika. Oczywiście ten hałas nie jest tak intensywny jak startowy. Ja miałem wymieniany napinacz przy c.a 130kkm i rzeczywiście był już wyżlobiony na ??1-2?? milimetry. Niektórzy mechanicy polecają też wymianę górnego łańcucha razem z napinaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość N_15 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 U mnie też jest ten nieprzyjemny hałas na zimnym silniku. Mam zalany Castrol Magnatec 5w40 i na pewno mam nieoryginalny filtr oleju, więc stuka, aż mi ciarki przechodzą po plecach . Silniczek pięknie chodzi na tym oleju. Przy następnej wymianie oleju planuje zapodać oryginalny japoński filtr oleju, tylko za bardzo nie wiem gdzie mógłbym go kupić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.