Gość Marcin8211 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Witam gdy włączam wycieraczki mam szumy w Cb radio, radio mam podłączone do zapalniczki czy to normalne? Czy u was też tak jest u mnie nie można przesłuchać, muszę wyłączać radyjko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ridrick Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Marcin8211, nie jestem do konca pewien tego co mowie ale napisze. Najprawdopodobniej masz gdziesz przebicie na wiazce. Ja mam podobna sytuacje ale dotyczy radia i swiatel. Jak wlacze radyjko i swiatla to mam pisk w glosniku a najlepsze bo intensywnosc dzwieku zalezy od obrotow. Nie mialem czasu sprawdzic napiec ale koncepcja jest taka ze ma to zwiazek z przebiciem z alternatora i teoretycznie w zaleznosci od obrotow napiecie zasilania radia powinno sie zmieniac . PS Mam nadzieje ze nie napisalem nic glupiego a moze ktos ma inna koncepcje ktora trzebaby sprawdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limak.s Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Chodzące wycieraczki (ich pobór prądu oraz zakłócenia) mogą właśnie wywoływać takie objawy. CB radio jest bardzo czułym urządzeniem, więc może tak reagować. Ja bym proponował, aby przy połączeniu do źródła zasilania zamontować taką cewkę filtrującą, jaką się stosuje przy podłączaniu lepszej jakości sprzętu audio w samochodzie np. przed wzmacniaczem. Obecnie w każdym nowszym aucie taka cewka jest wiec jak masz coś lepszego to podłącz pod zasilanie radia a nie zapalniczki. (Dodam, że u mnie w mojej p10 i oczywiście n13 takiej cewki nie było). Przyczyną też może być zdarta izolacja z kabla antenowego, który np. dotyka masy lub jakaś inna niedokładność podczas montażu cb. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Witam gdy włączam wycieraczki mam szumy w Cb radio, radio mam podłączone do zapalniczki czy to normalne? Czy u was też tak jest u mnie nie można przesłuchać, muszę wyłączać radyjko. puść kabel od anteny w innym miejscu, może pomorze-zacznij od tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Sprawdź czy masz dobrą masę na antenie , jeśli masz ją montowaną na stałe w otworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość so.mar Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Podłącz CB bezpośrednio do akumulatora (tylko wstaw po drodze jakiś bezpieczniczek) albo tak jak masz radio podłączone i problem zniknie. Przynajmniej u nie tak było - gniazdo do zapalniczek odpada bo takie szumy się robią przy wycieraczkach ze przestajesz lubieć CB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
velociraptor Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Podłącz CB bezpośrednio do akumulatora (tylko wstaw po drodze jakiś bezpieczniczek) albo tak jak masz radio podłączone i problem zniknie. Przynajmniej u nie tak było - gniazdo do zapalniczek odpada bo takie szumy się robią przy wycieraczkach ze przestajesz lubieć CB. Ja mam podłączone CB do tego samego przewodu na którym wisi zapalniczka. Nie mam żadnych negatywnych objawów tego typu, jest delikatny pogłos od pompy paliwa, ale po ustawieniu SQUELCH giną. Krytyczna jest masa do anteny. Musi być idealna w przeciwnym wypadku będą się działy takie rzeczy. Jeśli masz magnesówkę uzyskanie poprawnej masy może być trudne Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dinodino Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Podłącz CB bezpośrednio do akumulatora (tylko wstaw po drodze jakiś bezpieczniczek) albo tak jak masz radio podłączone i problem zniknie. Przynajmniej u nie tak było - gniazdo do zapalniczek odpada bo takie szumy się robią przy wycieraczkach ze przestajesz lubieć CB. Witam. Zgadzam się całkowicie. . Przy podłączeniu do zapalniczki, miałem zakłócenia od wycieraczek i pompki spryskiwacza. Po podłączeniu na sztywno jest ok. Próbowałem cewki filtrującej jak radzi limak.s. U mnie szumiało dalej. Unidena zainstalowałem na stałe we wnęce nad popielniczką pasuje idealnie(przynajmniej w p11). Jest tam lampka którą wymontowałem i puściłem tamtędy kabel antenowy i zasilania. Jest wsunięty dość głęboko i z zewnątrz prawie go nie widać . Pozdrowienia i szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zrób mały test z masą anteny. Chwyc antenę ręką i zobacz czy zakłócenia ustały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Jakie masz auto? U mnie jest podłączone do zapalniczi i żadnych zakłóceń nie ma. Antena- magnesówka SWR 1,5 ale chodzi nieźle. Nie łapie zakócen od niczego. Niestety tomtom i zestaw jego bluthoof rzęzi proporcjonalnie do obrotów silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin8211 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Mam antenkę magnesową Haustler i radyjko Alana, sprawdzałem w innych samochodach i takiego szumu nie było. Jeżdżę Primerą P10. Sprawdzę masę antenki jak nie pomorze to podłączę bezpośrednio do akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi