Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak sprawdzić amory - jeszcze nie zamontowane

gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem amory olejowe na tył, wyjąłem z pudełek, do sprawdzenia a tu z jednego nie można wyjąć tłoka a z drugiego wychodzi lekko ale jak się go cofnie to idzie z oporem. W przypadku gdy gwałtownie go wcisnę to na początku idzie z oporem a za chwilę tak jakby oleju nie było Jutro jadą do zwrotu.

Najlepiej byłoby podjechac do pierwszego lepszego mechanika żeby je sprawdził,takie objawy o których piszesz też by mnie zaniepokoiły.Jezeli chodzi o amorki to wymieniałem sam raz przy moim maluszku i z zasady przed montarzem sie je wyciaga na maxa i wciska do rządanej długosci(możliwosć zamontowania)pamietam że przy wciskaniu jest i powinien byc wyczuwalny opór .

W celu sprawdzenia nowych amortyzatorów (również przed montażem) należy ustawić je w pozycji pionowej i kilka-kilkanaście razy wyciąnąć i wcisnąć tłoczysko. Dopiero teraz można przystąpić do sprawdzania: amortyzatory olejowe - tłoczysko powinno wychodzić z wyczuwalnym oporem, ale bez żadnych "przeskoków", również przy wciskaniu powinien być wyczuwalny opór, ruch tłoczyska w górę i w dół powinien być płynny. Amortyzatory gazowo-olejowe (popularnie zwane gazowymi) - tłoczysko samo wychodzi do góry, natomiast do dołu trzeba je wcisnąć. Zasada sprawdzania taka sama.

zaryzykowałem i wziąłem olejowe NK po 150PLN za sztukę + nowe sprężyny, jak na razie jest dobrze. W tych warunkach nie mogę ich w pełni przetestować ale jedno jest pewne - poprawił się komfort jazdy - tak jak chciałem :)

Teraz do roboty został mi przód tylko na razie nie mogę zlokalizować co się tłucze :/

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...