Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zmiana radia w P11.144 Czy ktoś to robił?

Gość z_pawel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, interesuje mnie wymiana radia z takiego które nie obsługuje zmieniarki na takie które zmieniarke obsługuje. Oczywiście mówimy o oryginalnych radia z zabezpieczeniem NATS. Czy ktoś to robił? Kiedy trzeba wstukać kod radia (schemat działania), w jaki sposób usunąć/ odczytać kod radia ( okolice Warszawy) Zaznaczam że radio pochodzi z legalnego źródła .

wiem że istnieje takie forum ale myślałem że tu będzie łatwiej ze znalezieniem odpowiedzi. Przeglądając forum car audio niestety nie natrafiłem na porady odnośnie rozkodowania i montażu ... ale może nie dokładnie szukałem, sprawdze jeszcze raz, dzięki

Gość cornholio78

montaż jest mega prosty. Wkładasz cienki przedmiot w zapadkę, odblokowujesz te zapadki po kolei, wyciągasz radio. Odpinasz wtyczkę instalacji radiowej, wtyczke anteny i wtyczke od świateł awaryjnych. Odwrotna kolejnośc i odwrotnośc czynności przy montowaniu innego radia. Tylko trzeba dodatkowo podłączyć przewdoy od zmieniarki. Masz zmieniarkę i przewód? Ja miałem oryginalnie to radio "mid line" ze sterowaniem zmieniarki ale nie miałem zmieniarki, a zakup jej z przewodem, nawet używanej był nieopłacalny, wolałem zmienić radio na uniwerslane z cd i z nawigacją

wolałem zmienić radio na uniwerslane z cd i z nawigacją

co włożyłeś? i jaki był koszt ? No i oczywiście pytanie co z montażem o ile dobrze kojaże to trzeba sie w piąć w wiązkę która daje nam sygnał prędkości samochodu (ale może się myle).

[ Dodano: Nie 21 Sty, 2007 02:32 ]

wolałem zmienić radio na uniwerslane z cd i z nawigacją

co włożyłeś? i jaki był koszt ? No i oczywiście pytanie co z montażem o ile dobrze kojaże to trzeba sie w piąć w wiązkę która daje nam sygnał prędkości samochodu (ale może się myle). pytanie; może wiesz czy da się włożyć nawigacie 2DIN np od VW - jest tego sporo na rynku.

Gość cornholio78

sygnał prędkości jazdy jest wyprowadzony w złączu w samochodzie. Radio które mialem oryginalnie ma system automatycznej regulacji głośności zależnie od predkości jazdy, taki odpowiednik systemu GALA w volkswagenach. Zresztą radio z nawigacją które włożyłem - blaupunkt dx52. Wtedy dałem za nie ponad tysiaka, bo w sklepie były od 2 tys w góre (prawie 3 lata temu, i nie radze kupować nowszego modelu bo nowsze mogą nie czytać kopiowanych płyt nawigacyjnych), teraz taki model kosztuje chyba z 500zł. oprócz tego że korzysta z czujnika prędkości jazdy do nawigacji, to też do automatycznego przygłasniania.

Kupujesz przejściówkę z dużej kostki nissan po 99 roku na 2 kostki uniwersalne, przewód sygnału prędkości jazdy 5V (musisz sprawdzic w service manualu który to kolor przewodu) przepinasz w uniwersalnej kostce tak jak podaje instrukcja radia i wszystko działa. Antenke gps zamontowałem wewnątrz, przewód można łatwo przecięgnąć przez dukt wentylacyjny na podszybiu. Dodatkowo potrzebujesz przejściówkę montażową - duży plastik z dziurą prostokątną wielkości 1din. Do tego jakikolwiek włącznik awaryjnych świateł. Wtyczka od tego włacznika ma kilka przewodów, ale włącznik ma zwierać tylko dwa. Nie kupuj oryginalnego włącznika bo kosztuje chyba z 200zł i jest to chore.

Nie wiem czy mfd by się zmieściło, chyba jest nieco za wysokie. Jak chcesz to pstrykne fotke mojej nawigacji, nie wygląda źle, choć gorzej od oryginalnego dużego radia. Jakośc dźwięku wydaje mi się lepsza niż w orygianlnym radiu.

• 1 rok później...

Kilka dni temu własnie przekładalem radio, potrzeba ramkę może byc ta z linka co podałeś, ale też włącznik awaryjnych od starej wersji primery. Ramka pasuje na 90% nie jest idealny bynajmniej u mnie, włącznik też nie jest ideał ale pasuje z tym, że nie ma podświetlania, trzeba podciągnąc dodatkowe przewody do nowego przycisku.