Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] brak ksenona?

Gość Aremis
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie gdzie szukac przyczyny. Otóż padł mi jeden ksenon w mojej P12 '02. Kupilem żarówke (ksenona) i dalej nie dziala. Sprawdzilem wiec czy przypadkiem nie padla ta oprawka nakladana na zarowke (cewka). Ale rowniez nie. Cewka jak i nowa zarowka sprawdzone po drugiej stronie dzialaja prawidlowo. Zamienione nawet stronami cewka i zarowka ale bez efektu. Wtyczka dochodzaca do cewki wydaje sie byc cala.

Gdzie zatem szukac przyczyny?

Z gory dzieki za wszelkie porady.

Aremis

Witam ponownie.

Okazalo sie ze bezpiecznik jest faktycznie przepalony, ale po jego zmianie i nawet podmianie jeden ksenon nadal nie swieci. jedno dziwne co zauwazylem to ze bezpieczniki byly wlozone 20A mimo iz na pokrywce opis byl 15A. Po wlozeniu bezpiecznika 15A przestal swiecic nawet ten sprawny. Po wymianie na 20A - dziala. Czy to normalne zeby tam byly takie wartosci bezpiecznikow? Czy wobec tego padla faktycznie przetwornica? Gdzie jej wogole szukac?

aremis

Przetwornica jest integralna czescia calego reflektora.

Gdzie szukac? Najlepiej uzywaną ale i one są drogie

Na allegro ....

Jest pare P12 przeznaczonych na rozbiorke ...... i mozna dostac każda praktycznie czesc.... ceny nie pamietam

Widzę,że u ciebie z elektryką nie najlepiej.

Te przekaźniki są w puszce kwadratowej na prawym nadkolu.Powinny być tylko dwa lewej i prawej lampy.Zamień je miejscami.Jeżeli dalej nie będzie świecił to przekaźniki w porządku.

Wtedy sprawdź czy dochodzi napięcie do lampy,która nie świeci.W tym celu wepnij się miernikiem z ostrym grotem do kabla koloru czerwonego (skrajnego) w kostce do której idą cztery kable.Jeżeli tam będzie napięcie ~ 12V to sprawdź jeszcze masy na tej lampie czarne kable lub czarny i popielaty.Jeżeli masy dobre to prawdopodobnie padła przetwornica.

Powodzenia

Witam.

Przetwonica masz umiejscowioną u dołu lampy. Ale muszę cię pocieszyć - żeby tam się dostać to musisz wyjąć lampę - przedtem musisz jednak zdemontować nadkola, gril i zderzak - inaczej nie dojdziesz do śrub mocujących lampę.

Pozdrawiam

Miałem problem innego rodzaju z Xenonem, który jest dostęny gdzieś w archiwum. Nissany mają zintegrowaną przetwornicę z reflektorem i niemożliwe jest wyjęcie przetwornicy bez zniszczenia obudowy reflektora. W Polsce znalazłem tylko jedną firmę, która naprawia przetwornice. Zajrzyj na stronę internetową www. xenony.pl oraz nawiąż kontakt z panem Markiem Marzęckim e-mail: marekbialy@wp.pl tel. +48 601 57 13 57

Ja wysłałem do niego cały reflektor i otrzymałem naprawiony po opłaceniu kosztów naprawy przelewem. Jak narazie działa. Moje uszkodzenie było dość specyficzne i czy jest dobrze okarze się po ok roku od czasu naprawy. Mogę polecić jego usługi, zresztą alternatywą jest zakup nowej lampy. Należy pamiętać, że trzeba wymieniać dwa żarniki jednocześnie jeśli już zajdzie taka potrzeba.

• 2 lata później...

Witam

Jestem laikiem :D Spaliła mi sie żarówka ksenonowa w P12 02 rok. Jak chcę zapalić światła to jest sekundowy błysk i prawy ksenon nie świeci się, lewy jest ok. Podobno z wymianą żarówki ksenonową powinno się jechać do servisu ? z uwagi na wysoki prąd jaki tam płynie i lepiej samemu tego nie robić. Ja nawet nie wiem jaką żarówke powinno się kupić ? Czy ktoś wie jaką powinienem kupić, troche się boje sam do tego zabrac.

Witam

Taurus79 kup żarówki w sklepie ja płaciłem po 200 za szt. (jakaś chińszczyzna, ale świeci), żarnik powinien mieć oznaczenie D2R, proponuję wymianę 2-óch naraz. Jeśli boisz się kopnięcia wymieniaj jak reflektory są wyłączone :D , albo tak jak ja uczyniłem, kazałem je wymienić znajomemu mechanikowi, po 15 min. światła znowu świeciły.

200 za sztukę to można kupić oryginał Osram Chińskie to koszt 42 zeta bez znaczenia czy D2R czy D2S tak jak u mnie

Jakiś marny ten mechanik skoro wymiana żarników zajmuje mu aż 15 minut, chyba że płacisz mu od czasu :D

światła to należy wyłączyć przy zmianie żarnika Porażenie wysokim napięciem, bogu dzięki prądem o małym natężeniu nie należy do przyjemnych. Jeszcze się żarnik upuści za 200 zeta i trzeba będzie kupić 2 nowe :diabel2:

• 2 tygodnie później...

No własnie Taurus 79 czy udało Ci sie ustalic co było przyczyna? Mam taki sam objaw i nie wiem czy to przetwornica, cewka czy moze sama zarówka? Po właczeniu lampa błyska przez chwile na ok 0,5 s i gaśnie. Prosze kolegów o pomoc, jesli wiecie co to jest

Witam szczególnie kolegę Kombiaczka

Najprościej aby to sprawdzić to przełóż żarówki stronami. Jeśli będzie mrugało po drugiej stronie to żarnik, jeśli po tej samej to przetwornica, Może dostała wilgoci. Jeśli jest walnięta przetwornica to jedź z nią do Przemka na Południową. Zakład mieści się za Pierdlem. Jest to najsensowniejszy zakład elektroniki w Lublinie. Nieststy nie tani

• 1 rok później...

U mnie ktoś przyoszczędził i w aso zmienił jeden żarnik, widać róznicę. Zmieniany był ok 3 lata temu. Drugi xenon świeci bardziej jakby na "zielono". Dokupić drugi żarnik nowy takiej samej firmy czy poczekać, aż się spali ten starszy i zmienić dwa?Słyszałem, że nowy też się jakoś dopala i na samym początku można się mocno zdziwić co do zmian..

Pozdrawiam

• 3 lata później...

Witam.

Mam pytanie gdzie szukac przyczyny. Otóż padł mi jeden ksenon w mojej P12 '02. Kupilem żarówke (ksenona) i dalej nie dziala. Sprawdzilem wiec czy przypadkiem nie padla ta oprawka nakladana na zarowke (cewka). Ale rowniez nie. Cewka jak i nowa zarowka sprawdzone po drugiej stronie dzialaja prawidlowo. Zamienione nawet stronami cewka i zarowka ale bez efektu. Wtyczka dochodzaca do cewki wydaje sie byc cala.

Gdzie zatem szukac przyczyny?

Z gory dzieki za wszelkie porady.

Aremis

Mam pytanie do Gościa _Aremisa -co wkoncu bylo przyczyna nie swiecenia lamp

Na 99,5% padła przetwornica,aby się do niej dostać musisz wymontować lampę gdyż jest przykręcona do lampy od dołu a wyjęcie jej nie jest proste.Na forum koledzy piszą że można wyjąć lampę po zdjęciu zdeżaka ja wyjmowałem po wyjęciu akumulatora i odkręceniu nakrętek dolnego uchwytu dwie nakrętki m6 obok siebie uchwyt zostaje pod zderzakiem i jedna śrubka uchwytu górnego.Dla wszystkiego na ten czas dałem napięcie z prostownika na klemy.Tu masz symbol przetwornicy 5DV 008 290-00 pasuje od vectry c astry3 i francuzkich.Szukaj po szrotach cenią od 150 do 250.Nowa ok 500.Najlepiej zaopatrz się w drugą i dopiero bierz się za wymianę.

Na 99,5% padła przetwornica,aby się do niej dostać musisz wymontować lampę gdyż jest przykręcona do lampy od dołu a wyjęcie jej nie jest proste.Na forum koledzy piszą że można wyjąć lampę po zdjęciu zdeżaka ja wyjmowałem po wyjęciu akumulatora i odkręceniu nakrętek dolnego uchwytu dwie nakrętki m6 obok siebie uchwyt zostaje pod zderzakiem i jedna śrubka uchwytu górnego.Dla wszystkiego na ten czas dałem napięcie z prostownika na klemy.Tu masz symbol przetwornicy 5DV 008 290-00 pasuje od vectry c astry3 i francuzkich.Szukaj po szrotach cenią od 150 do 250.Nowa ok 500.Najlepiej zaopatrz się w drugą i dopiero bierz się za wymianę.

Zapytalem bo i mnie to dosieglo heheheh,cewka robi zwarcie i wywala bezpiecznik .Wiec jutro zciagam zdezak i najpierw sprawdze zamieniajac ta gdzie swieci(cewke juz kupilem)i nic dalej nie swieci wiec na bank mam do wymiany tez przetwornice :( 2 stowy jak nic poleca.Na szczescie w okolicy jest dosc dobry dostep do czesci i bede mogl sie cieszyc dwoma swiecacymi lampami heheheh