Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzywiona felga... czy to czymś grozi?

Gość Łukanek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przyttrafila mi sie niemiła sytuacja. Jakis koloes wymusił w ostatniej chwili pierwszenstwo i ja jadac z predkoscia ok 70km/h aby uniknać zderzenia odbiłem w lewo i najechalem przednim kołem na kraweznik...i niestety felga zostala wgnieciona...Generalnie nic sie nie stało nie czuje zadnych bic w kole ani nic...ale mam do was pytanie...czy to nie grozi wypadnieciem opony z felgi przy wiekszych predkosciach?? czy jest jakas mozliwosc naprostowania tej felgi> Jest to zwykła stalowa felga...prosze o pomoc. Z gory dzieki...

Witaj. Jeśli nie czujesz żadnych skutków ubocznych znaczy, że najprawdopodobniej feldze nic się nie stało. W związku z tym nie masz się co bać żadnego wypadnięcia opony z felgi czy takich tam... Powinieneś jednak podnieść autko do góry, obejrzeć wizualnie oponę czy nigdzie nie zrobił się balon, nie ma pęknięcia itp... następnie w bardzo prosty sposób można sprawdzić czy felga jerst zgięta czy nie, wystarczy do rantu felgi przystawwić coś, co będzie naszym odnośnikiem do felgi (musi stać na bo ręką nie utrzymasz w jednym miejscu) i kręcąc kołem patrzyć czy odległość naszego przedmiotu od felgi jest na całym obwodzie koła taka sama i czy koło nie ma "jajka"...

Jeśli nic nie stwierdzisz a chcesz mieć 100% pewności podjedź na dobrą wulkanizację a tam powinni dobrze Ci to sprawdzić...

P.S. stalowe felgi dają się bardzo dobrze prostować... znoszą dużo więcej niż aluminiowe...

...i niestety felga zostala wgnieciona...
Piszesz że jednak została wgnieciona :/ więc znaczy że widać wgniecenie? Jeśli tak jest a nie jest duże to zawsze można podprostować wyważyć i śmigać, ale dziwne że felga jest "wgnieciona" a nie czujesz bicia w kole :/ ... Oczywiście nie można tego tak zostawić i trzeba sprawdzić jak i oponę jak pisał wcześniej mikey_one i wyważyć felgę bo przecież koło :D jest jednym z głównych elementów wpływających na Twoje i innych bezpieczeństwo a także na komfort jazdy ;) .

• 2 tygodnie później...

No i takiemu to jeszcze wpie.... :) No ale radze też wymienić fele :) i sprawdzić czy coś nie stało się, ale jak nic nie czujesz to tylko fele wymienić lub wyprostować :) tylko uważaj bo czasami na warsztatach mają do sprzedania urzywane fele i wyjdzie Cię prawie tak samo jak za prostowanie :)

• 2 tygodnie później...

Jeśli stalówka to da się to naprostować..gorzej by było z alu zapewne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...