Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Spalanie D 40

Gość ralf
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może być i tak. Ja założyłem przebieg 900 km na jednym baku (od tankowania do tankowania). Dlatego podziwiam odwagę :)

Gość Artur5250

Co do skrzyni to w manualu a rezerwa się świeciła od ok. 30 km.Nie czekałem jak mi zgaśnie bo w szfabii nie ma stacji benzynowych przy autostradach. To znaczy są ale co 100 km. Na liczniku miałem 860 km jak zjeżdżałem pewnie jeszcze by ujechał ale co potem...Prawdę mówiąc to mi się płakać chciało jak profanowałem takie autostrady aż się chciało depnąć :devil: ale jechałem jak emeryt na rekord.

Gość daslubow

średnio 10,5l. A jakiś miesiąc temu w dużą śnieżyce jechałem przez Niemcy, droga totalnie biała i napęd cały czas 4 WD, prędkość praktycznie cały czas 90km/h, po zatankowaniu skasowałem licznik i do kolejnego wyszło 7l, trochę się zdziwiłem...

• 2 lata później...

Uwaga w tych szacunkach na rozmiar opon. Zmiana obwodu koła powoduje zakłamania wskaźnika spalania z komputera. Komputer pewnie jest zestrojony z rozmiarami opon fabrycznych. Z matematyki wynika, że jeżeli np. 10% większy obwód opony, to wynik spalania z komputera pokładowego trzeba zmniejszyć o 10%.

Spalanie można oczywiście zmierzyć bez komputera (faktyczna długość drogi na faktycznej ilości wlanych litrów), ale tutaj znowu dystrybutor na stacji benzynowej przekłamuje. :) no i licznik kilometrów (bo różne opony). Tak czy siak - nie wiadomo ile pali :)

W mojej wychodzi od ok. 8 do 12 litrów, w zależności od stylu jazdy i obciążenia i jest to chyba dobry wynik.

Można zejść nawet do 7 litrów na trasie, ale trzeba się wlec z prędkością 80 km/h. Generalnie jest tak jak piszesz. Od 8 - 12 litrów to i tak bardzo dobry wynik jak na tak duży i ciężki samochód, który ma aerodynamikę kiosku ruchu.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Gość krogulec123

witam

2006 r przebieg 120000 manual

trasa 90-100 8,5 l

trasa 130-150 10 - 11 l

trasa 190 - 205 19 - 20 litrów

miasto śrenio lato kilma zima śnieg 4x4 ale tylko samo miasto 12,5 - 14 l

190-205???????????? Navara tyle nie wyciąga chyba że na kółkach z malucha to może licznik i tyle pokaże

Bez urazy ale spuść trochę jest z czego

Gość krogulec123

witaj

nie wiem jaką ty masz navarę ale moja tyle jedzie jak ją prowadziłem to jechała nawet 210 za mną jechał brat nową avensis i też był w szoku

felgi mam 17 cali, te prędkości to prędkości licznikowe

może twoja navarka jest zmęczona życiem i takiej prędkości nie osiąga

zobacz film na youtube ile pokazuje licznik np na niemieckiej autostradzie zwykłej navary

Edytowane przez krogulec123

• 4 miesiące temu...

Spokojnie z tego możesz odjąć 20km/h bo o tyle przy tej prędkości zawyża licznik na seryjnych oponkach sprawdź z gps

ciekawe .. mnie wyszlo przy 200 licznikowych 194 na Gps-ie :D realne jest 200 tym autem a 220 po zmiane softa czipie czy jak to tylko nazwiemy :D niewiem dlaczego tak bardzo was to dziwi . 

czy niepowinno byc dziwne ze trabnt jechał 130 km/h majac 26 km i moze 50 niutków momentu a tu mamy po 400 niutona przeciez :)

Sam kiedyś jechałem 190 km/h, a przynajmniej licznik tyle pokazywał... i nie był to kres możliwości tego auta, myślę, że 200 km/h (wg wskazań prędkościomierza oczywiście) jest całkiem realne. Auto bez żadnych modyfikacji, wszystko fabryczne.

• 3 miesiące temu...

W trasie przy predkości 100-110 bez zabudowy paki 8.6l. To jest 7 biegowy automat. Biegi zmienia przy obrotach ok1900. Ale oczywiście to zależy od wciśnięcia pedału. Może to być nawet prawie 3000.

• 11 miesięcy temu...

Moje rebro na razie pokazuje dość duże spalanie - trasa na pusto do 100km/h -13l , z jachtem na haku ok.2T do 80km/h -15,4 l . Najbardziej mnie martwi duże spalanie na pusto... Więcej o 3-4l niż w Terrano 2,7tdi , ale wreszcie się nie huśta na boki i nie brakuje mocy na podjazdach. Troszkę głośno na automacie ,ale slipowanie jachtu to czysta przyjemność :icecream:

.................................................................

Zszedłem do 12l z podłodziówką i 15,5 l  z 2,5T na haku .

Edytowane przez Marq4x4