Cyklop Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Jakie są minusy jazdy na alufelgach podczas śnieżnej zimy. Mało jeżdżę i się zastanawiam czy w ogóle zmieniać? A może pokrowcem nakryję i tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Kiedyś alufelgi były z takich stopów , że sól na drodze źle na nie wpływała. Teraz są to lepsze stopy a duża ilość alusów jest dodatkowo pokrywana lakierem. warto w czasie zimy często je myc , a przed zimą (czyli już) pokryć woskiem do karoserii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mitch Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Jakie są minusy jazdy na alufelgach podczas śnieżnej zimy.Mało jeżdżę i się zastanawiam czy w ogóle zmieniać? A może pokrowcem nakryję i tyle? Zazwyczaj chodzi tylko i wyłącznie o koszty. Alusy są droższe i trudniejsze w naprawie. A podczas zimy nietrudno najechać na krawężnik (ech, te drifty ) czy też wpaść w niewidoczną dziurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gringo Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Szczerze powiem nie widze różnicy pomiędzy jazdą na alu a na stalówkach w zimie, może poza jedną WYGLĄD auta....chociaz są dwie szkoły tego tematu,jedna mówi że w zimie auto lepiej wygląda na czarnej stali bez kołpaczków,a druga mówi że lepiej na alu....to juz rzecz gustu. Ja jeżdze na alu bo na takich kupiłem auto z zimówkami,a na lato mam drugi komplecik 17" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pablo_Snk Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 mitch, Ma 100% racje, w ziemie nie problem najechać na krawężnik i wtedy jest płacz i zgrzytanie zębów. Myśle że jak masz tylko jeden komplet alu to zostaw sobie na lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyklop Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dzięki wielkie. Trochę się uspokoiłem, bo myślałem, że felgi aluminiowe mi się połamią, pogną (tak po prostu), albo pokruszą. Martwiłem się jeszcze o układ hamulcowy i ogólnie o wszystko związane z kołem. Teraz mam wszystko bardzo odsłonięte i bardziej narażone na sól, mokry piach, śnieg i wszystko inne co leży na drodze. Nie ma jakichś większych zagrożeń z tego tytułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gringo Opublikowano 25 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Cyklop mi sie wydaje że to nie będzie miało jakiegos poważnego wpływu na twoje hamulce, zawieszenie etc... rożnica będzie tylko w wyglądzie,ja teraz mam oryginalne alufelgi na zime NISSANA ale na kolejną będe chciał kupić jakies przyzwoite bo te są tragiczne,a auto w zimie też ma prawo ładnie wyglądac... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blount Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 chociaz są dwie szkoły tego tematu,jedna mówi że w zimie auto lepiej wygląda na czarnej stali bez kołpaczków,a druga mówi że lepiej na alu...Pozdrawiam Wydaje mi się, że zwyczaj jeżdżenia na czarnych felgach wziął się z niedawnych czasów, gdy zimówki były luksusem i można było się w ten sposób nimi pochwalić. Moim skromnym zdaniem wygląda to beznadziejnie :029: Felgi dlatego malowane są na czarno, żeby dobrze wyglądały POD kołpakami! A poza tym kołpaki w tesco kosztują jakieś 7zł/szt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulture30 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 a mnie sie nawet auto na czarnych felgach w zime podoba. na pewno bardziej niz na jakichs badziewnych kołpakach i nie ma to nic wspólnego z zimówkami jako" symbolu luksusu " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 szkoda felg, sol, inne chemikalia do rozpuszczania lodu itp dziury drifty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Goldak Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Fotka z ubiegłorocznej zimy, na przedzie alu w zimówkach, na tyle alu w letnich, od tego sezonu mam juz dwa komplety po cztery, alu dodatkowo pokryte lakierem, i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pablo_Snk Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Dobrze że teraz będziesz miał alu te same, bo jak sa inne to śmiesznie troche wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blount Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 a mnie sie nawet auto na czarnych felgach w zime podoba. na pewno bardziej niz na jakichs badziewnych kołpakach i nie ma to nic wspólnego z zimówkami jako" symbolu luksusu " Fajne czarne felgi są np. tu: http://www.samochodyswiata.pl/viewtopic.ph...113&start=0 A na ogół na ulicach widuję coś takiego: http://tuninguj.com.pl/img/wiejski_tuning/..._tuning_049.jpg Zwykłe fabryczne stalowe nie są przeznaczone do pokazywania. Dla mnie to tak, jakby ktoś sobie pozdejmował zderzaki i tak jeździł (nb. za to akurat chyba należy się mandat) albo np. zdjął maskę i jeździł z gołym silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J3 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 szkoda felg, sol, inne chemikalia do rozpuszczania lodu itp dziury drifty Jak Ci szkoda felg to w lato tez nie jezdzij chocby ze wzgledu na kwasne deszcze, pyl na jezdni. Kazde felgi w miare eksploatacji sie niszcza. Nie ma sie co za bardzo podniecac. I tak nie przezyja wiecej niz 12 lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niewiniatko22 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja zalozylam zimowki na alusy,wiem,ze moge pozniej rozpaczac,ale... Mam nadzieje,ze zima w tym roku bedzie laskawa, a za rok pewnie sobie kupie stalowki :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyklop Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Moje autko na zimowych alufelgach wygląda mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egn Opublikowano 1 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 No mi szkoda było alufelg i zalozylem na stalowe, łatwiej jest je naprawić w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcior Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Nim dziurska na jezdni po zimie zalepia to na alu będzie można założyć...dopiero jakoś w kwietniu albo i dalej.....ja wole nie ryzykować i na razie śmigam na stalowych....ale za to kołpaki mi pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Jeszcze jeden aspekt zmiany kol na inne w zimie. Im węższe opony zimowe tym lepsze prowadzenie na śniegu. Na felgi na ktorych jeżdzą letnie opony 205 nie wcisniemy zimowek 175. Tak tak tak... Póki co tej zimy były ze 3 dni, kiedy jeździłem po śniegu. A jeżdżę praktycznie codziennie. Dlatego wolę założyć takie same opony jak latem. Węższe kapcie to mniejsza przyczepność na zakrętach, podczas hamowania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Tak samo było na północy w Gdańsku, tak samo jest we Wrocławiu. Mam się przeprowadzić w inne rejony dla testów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi