Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nakrętki P12

Tomaszo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem stalowe felgi do p12 i chcę dokupić śruby do felg stalowych i pojawia się problem bo nie wiem jakie czy tam sa M12x1.25 czy M12x1.50 bo nigdzie nie moge tego znaleźć. Powinienem jeszcze na coś zwrócić uwagę, bo są różne kształty???

Pozdrawiam

Hmmm a mnie wlasnie powiedzieli ze do stalowych są inne???!! ale nie wiem ile w tym prawdy wiec wole sie dowiedzieć od Was :) jak to z tym jest??? Bo juz jestem troche skolowany :(

• 2 tygodnie później...

Jak kupowałem swojego to założyli mi stalówki z zimówkami i dokręcili naktętkami od alusów . Chciałem dokupić nakrętki ale powiedzieli że nie ma takiej potrzeby. Tak według mnie na oko jest troszkę inny stożek ale trzyma dobrze.

Mi nie chodzi o stożek czy półkole,poprostu nakrętki były krótkie i nie dało się ich dokręcić bo miały łeb a żeby były na wylot lub dłuższe to niebyłoby problemu,zakupiłem dłuższe i mam je do alu i do stalówek.

chyba że macie nakrętki które mają otwór na wylot.

ja mam na wylot :D

to spoko,bo ja mam z łbem który blokował,alu ma chyba inne ET i gubość przy gnazdach śrub niż stalówka.

• 4 lata później...

Witam trochę szukałem na forum o nakrętkach i znalazłem ten post.

Postanowiłem go odświeżyć gdyż mimo iż jest to błahostka to może jednak komuś sie przyda.

Kupując auto miałem alumy z zimowymi oponami na premierce oraz dostałem gratis stalowe felgi bez opon.

Premierke kupiłem w listopadzie 2010 wiec do wiosny zimuwki były na alumach, około marca kupiłem nowki letnie i przy wymianie od razu nowe letnie dałem na alumy a na stalowe zimowki które naturalnie od razu wywarzyli .

Tak dojezdzilem do pazdziernika no i nadszedł czas na przerzutkę na zimowe. Poszło łatwo i bez problemów pod domem. Pierwsza jazda i od razu zaczynają sie bicia na kierownicy.

Pojechałem do zakładu gdzie wiosna mi zamieniali felgi z reklamacja ze zle wywarzone , gosciu ponownie sprawdził i powiedział ze są ok założył i to samo- bicia.

Pojechałem do innego zakładu to samo i znowu bicia, myślałem ze może opony wyrobione albo felgi walnięte .

Sprawdzono układ kierowniczy pod katem luzów nic nie stwierdzono.

Pare dni temu przeglądałem to forum i zastanowiłem sie nad nakrętkami na stalowych miąłem te z alumow zamknięte niby dochodziły do końca wiec nie bralem wcześniej tego pod uwagę ale postanowiłem kupić nakrętki " przelotowe" tz bez zamknięcia od strony drogi . Kupiłem 20 używanych nakrętek wymieniłem i AUTO JAK NOWE wszystkie bicia znikły od razu wiec jednak jest różnica w nakrętkach do alumow i do stalówek . Dowiedziałem sie tez ze sa zamknięte nakrętki do stalowych felg ale sa one dłuższe niz do alumow. Niby taka drobnostka a ile nerwów i czasu w zakładach straconych , swoja droga nierozumnie dlaczego ci specjaliści od wymiany opon nie zwrócili na to uwagi sorka ze tak sie rozpisałem pozdrawiam .

do felg aluminiowych masz nakrętki o zakończeniu w kształcie stożka

a do stalowych o zakończeniu kulistym,

Gość HoseAntonio

Ja mam natomiast problem taki, kupiłem P12 z aluminiowymi felgami Nissana 17 cali z oponami letnimi, dostałem też gratis stalowe felgi do których kupiłem zimowe kapcie. Będąc na wymianie spece od gumy oświadczyli, że alusy dokręcone są na śruby przewidziane do felg stalowych. Założyli zimówki dokręcając na śruby które miałem i zaznaczyli, że jak będę wiosną zakładał alusy lepiej żebym miał do nich nakrętki,bo jak na tych będę próbował jeździć to mogę zostawić po trasie kółka. I tu moje pytanie jak ustalić jakie to mają być nakrętki??? Sprawdzałem na alledrogo i bywają - ale różne rozmiary, a kupić, żeby potem bujać się ze zwrotem albo sprzedawać dalej to mi się nie bardzo kalkuluje.

Ja mam ewidentnie u siebie falgi alu i stalowe na nakrętkę o zakończeniu na stożek. O z tego co wiem, wszystkie fabryczne felgi miały gniazdo na nakrętki na stożek. Czy to alu, czy stalowe.

Moje stalówki jeżdżą w zimie na nakrętkach od ALU i nie ma problemu, nic nie bije po kierownicy, mimo iż mam zwykłe nakrętki do stalówek, nie zakładałem ich.

Wiem że sąsiad w Hondzie Civic po 2000 r. ma właśnie felgi niby z LOGO HONDA, ale nie są fabryczne te felgi i ma do alu nakrętki na kulę, a do fabrycznych ALU na zimówkach z nabitym na nich logo HONDA (nie na dekielku ale na samej feldze) na na stożek nakrętkę.

a ja kupowalem felgi i bylem "mądry" kupiłem nakrętki do stalówek - okazało się że były za krótkie i koła bym pogubił do alu trzeba dokupić odpowiednie nakrętki - kryte

• 1 rok później...

a ja kupowalem felgi i bylem "mądry" kupiłem nakrętki do stalówek - okazało się że były za krótkie i koła bym pogubił do alu trzeba dokupić odpowiednie nakrętki - kryte

to się pogubiłem, obecnie mam stalówki, ale dokupiłem orginalne alusy 16" i tak zastanwiam sie czy nakretki od stali ( przelotowe) bedą pasować czy nie?

to zależy jakie masz alusy ;) mi nie pasowały nakrętki z oryginalnych  do nowych alu firmy Enzo musiałem kupić 20 szt za 100 zł ;)

to zależy jakie masz alusy ;) mi nie pasowały nakrętki z oryginalnych  do nowych alu firmy Enzo musiałem kupić 20 szt za 100 zł ;)

Kolega kupił oryginalne alu mając wcześniej stalówki, nie wymieniał alu na alu... Poza tym wymiana alu na alu jest według mnie bez sensu, bo zimą alu bardzo szybko niszczeje od soli drogowych (chyba że masz 2 komplety alusów na lato ;) ). 

Na ogół nakrętki są takie same. Osobiście posiadam 2 komplety nakrętek, ponieważ bez nich auto by komicznie wyglądało z czarnymi stalówkami i srebrnymi nakrętkami :P

Ps. Ja mam alusy z dekielkami na śruby (17'') dlatego nie potrzebuję krytych nakrętek, jak twoje nie mają dekielków to kup sobie komplet krytych nakrętek. 

Edytowane przez Lesny12

Poza tym wymiana alu na alu jest według mnie bez sensu, bo zimą alu bardzo szybko niszczeje od soli drogowych (chyba że masz 2 komplety alusów na lato ;) ). 

Co rozumiesz pod pojęciem "bardzo szybko"  Moje zimowe Alusy wytrzymały bez uszczerbku solnego do wczoraj  (7zim) a teraz to już nie moje zmartwienie  ;)

Tylko krawężniki je nadszarpnęły a i tak w tych miejscach gdzie jest zdarta politura/lakier/warstwa ochronna nie ma żadnych innych śladów korozji/erozji

To się może zgadzać jeżeli miałeś felgi dobrej jakości (renomowanej firmy), ponieważ one są z dobrej jakości stopu i mają po kilka warstw lakierów zabezpieczających. Jeżeli byś się dobrze przyjrzał to byś pewnie zaobserwował utlenianie (korozje) się aluminium w tych miejscach gdzie była zdarta powłoka ochronna. Pozwolę sobie zacytować fragment artykułu jednego z portali "Nie każda felga nadaje się do eksploatacji zimą – felgi polerowane i chromowane, z racji delikatniejszych zabezpieczeń powłoki, będą wymagały renowacji już po jednym sezonie zimowym. Najlepiej takie felgi eksploatować wyłącznie latem."