Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

sterowanie radia z kierownicy

Gość vqsoft1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Moze ktos ma czytelny schemat tego podlaczenia ?

el.jpg

chodzi o to ze w moim jest masa jakiś syfów które przyznam trochę utrudniają odczytanie i analize

dokaldnie chodzi mi o podlaczenie klaksonu.

sa tam 2 opcje NH i EN

wydaje mi sie ze kolo kostki M311 to cos dwurzedowego to pomylka.

tak samo w okolicy M311 po prawej ( te oznaczenia air baga)

ps. moze ktos podpowie jakie kolory powinny miec kable ktore wchodza do kostki M303 i wychodza z niej ?

bede wdzieczny

• 1 miesiąc temu...

witam mam pytanko tez walcze ze sterowaniem z kierownicy ale w P12 i nie moge sciagnac tego plastiku z poduszki(moze trzerba cala poduche wyjac?) tylko nie wiem jak sie za to zabrac za bardzo.

mam juz temat zalozony w dziale primera ale w almerkach jest podobnie wiec moze ktos mi pomoze z tego dzialu :sindbad:

Gość rafal_s-ki

A może istnieje jakiś magik :D który zmontowałby jakąś przejściówkę żeby można byłoby podłączyć do tego pilocika mojego kenwooda?? (kenwood nie robi czegoś takiego do żadnego nissana :/ )

Gość vqsoft1
witam mam pytanko tez walcze ze sterowaniem z kierownicy ale w P12 i nie moge sciagnac tego plastiku z poduszki(moze trzerba cala poduche wyjac?) tylko nie wiem jak sie za to zabrac za bardzo.

mam juz temat zalozony w dziale primera ale w almerkach jest podobnie wiec moze ktos mi pomoze z tego dzialu :sindbad:

no ściągasz dwie zaślepki z kiery

odkręcasz 2x torx+ 25. potem wyciągasz poduchę i wypinasz z kabla ( kolejna zaślepka od dołu kiery) i po sprawie. wtedy masz dojście do wieloklina.

Panowie powiedzcie mi czy sterowanie radiem o np takie http://www.allegro.pl/item173473169_sterow..._oraz_tino.html można bu zamontować w mojej almerce?? Radio mam oczywiście na kasety ale może chociaż podgłaśnianie i zmiana stacji?? Czy fabrycznie w kierownicy jest już jakaś instalacja??

Gość vqsoft1
Panowie powiedzcie mi czy sterowanie radiem o np takie http://www.allegro.pl/item173473169_sterow..._oraz_tino.html można bu zamontować w mojej almerce?? Radio mam oczywiście na kasety ale może chociaż podgłaśnianie i zmiana stacji?? Czy fabrycznie w kierownicy jest już jakaś instalacja??

nie wiem co masz za radio wiec nie odpowiem Ci. To co jest na aukcji to tylko sterowanie, do tego musisz mieć jeszcze taśmę pod kierownice .

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2007 00:43 ]

no i temat można zamknąć.

dziś uporałem sie definitywnie z sterowaniem w mojej almie. wszystko działa jak ta lala.

• 6 lat później...

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2007 00:43 ]

no i temat można zamknąć.

dziś uporałem sie definitywnie z sterowaniem w mojej almie. wszystko działa jak ta lala.

witam, chciałbym odświeżyć temat (bo po co zakładać nowy wątek)

mam almerke bez sterowania radiem przy kierownicy i oryginalnym radiem z CD Nissana,

umyśliłem sobie że podrasuje samochodzik :D

jak przedmówca pisał udało mu się to założyć, czyli mam rozumieć że jest tam instalacja do podłączenia się??

jak rozebrać kierownice, żeby to założyć i czy to na pewno będzie działać?? czy muszę jakieś nowe otwory wycinać ??

Edytowane przez Mietzsche

Pilot zastępuje jedna z zaślepekprzy kierownicy.

Aby ten działał musisz miec taśmę z podłączeniem pilota, no chyba, że da się dodać kable do taśmy bez nich - tego nie wiem a kolega vqsoft1 nie napisał jak podpiął pilota.

U mnie z tyłu radia była niepodpięta kostka z zielonymi kablami wchodząca w wiązkę, podpiałem ją ale nic się nie zmieniło, takie same kable znalazłem podpiete do przełącznika zespolonego przy kierownicy więc to prawdopodobnie drugi koniec tych kabli. Być może to własnie wiązka do sterowania radia i wystarczy wymienić taśmę/dorobić do niej kable i podpiąc pilota.

Tez juz kiedyś pytałem o podpiecie pilota, ale bez odzewu.

dzięki za jakieś info :D
zaślepek u mnie w kierownicy nie ma, przypuszczam że może nie być u mnie tej wiązki skoro nie ma zaślepek,
jednakże sprawdzę czy na pewno tej wiązki nie ma, odkręcę radio i poszukam czy nie ma tam jakiś wolnych kabelków,

kierownicy jeszcze nie umiem rozebrać żeby tam zobaczyć, ale to się niedługo zmieni :D

co do dorabiania i przeprowadzania nowych kabelków, w moim uważam że sobie odpuszczę,

a powiedz mi buladag jeszcze, kiedyś zakładałem gniazdo zapalniczki w bagażniku i przeprowadzałem kable do podłączenia do tej zapalniczki pod radiem,

i przy tej wiązce od zasilania zapalniczki pod radiem była jakaś luźna kostka, (chyba na 4 kable) od czego ona może być ??

Pewnie od gniazda zapalniczki z tylu.

A zaślepki musza byc bo niby jak chcialbys demontowsc i montować airbag?

gniazdo to ma długi kabelek, jest na 4 piny, ale podłączone są trzy kable, nie wiem do czego ona, ale chyba nie do zapalniczki, niżej zdjęcie:
Zdj_cie0290.jpg

w radiu mam wejście na sterowanie ale żadnych wolnych kabli tam nie widziałem, wejście wygląda tak

Zdj_cie0289.jpg

co do kierownicy to u mnie jest tylko na dole zaślepka, taka prostokątna, i żadnych innych zaślepek tam nie ma,

także musi być jakiś inny sposób na rozebranie kierownicy

• 2 lata później...

Witam wszystkich forumowiczów.  :wave:  Podobnie jak kolega wyżej tez zachodzę w głowę od czego jest ten przewód....? Bo na pewno nie od tylnej zapalniczki. Żeby ją podpiąć myślałem nad dołączenie równolegle przewodów od gniazdka z przodu. Zdałoby to egzamin? A co do sterowania z kierownicy to nie wie ktoś czy można by było ewentualnie dokupić taką kostkę do radia, pilot i samemu sobie założyć sterowanie? Pozdrawiam. 

Edytowane przez tomek_N16

• 2 lata później...

Witam kolegów.

Proszę was o radę. Otóż chcę dołożyć sterowanie z kierownicy do fabrycznego radia w Nissan Almera N 16 (2002) przed lift. Pozostała tylko kabelkologia :)

Problem mam w dobraniu zwijarki. W aucie posiadam to co widać na zdjęciu. Czy to nie jest z poliftowej wersji N16? Czy są takie wersje ze dodatkowymi kablami na sterowanie pasujące do przedlifta, bo z tego co można znaleźć na allegro poliftowa N16 ma pilota do sterowania z lewej strony? Różnice mogą być też z kabelkami :(

Czy jest jakiś schemat (z rozpiską elementów, taki jak na początku tematu)?

Czy czeka mnie zmiana razem z manetkami elementu widocznego na zdjęciach, czy szukać i wkładać od polifta?

Z góry dzięki za każdą pomocną radę

DSC_1235.JPG

Ponawiam pytanie.

Czy to z https://www.olx.pl/oferta/nissan-almera-n16-przelacznik-swiatel-zespolony-pod-kierownice   z Almery N16 z 2004r będzie pasował do mojej Amerki z 2002 roku (zdjęcie przełącznika zespolonego wrzuciłem powyżej.

Koledzy doradźcie :)