prezes113 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Witam wzystkich na forum:) Mam Nissana Sunny N14 1.4 gaźnik... nadszedł jednak czas jego wymiany no i oczywiście związane z tym wątpliwości... zastanawiam się nad zakupem Almerki pierwszej generacji i Primery p11 sprzed liftingu... Interesuje mnie silnik 1.6 w obu przypadkch. I teraz moje pytania - po pierwsze: jak jes ze spalaniem tych samochodów? przy czym szczególnie interesuje mnie cykl miejski... bo do tej pory spotkałem się ze sporą rozbieżnością w danych... nie mówię tu oczywiście o jakiejś ekstremalnej jeździe... Swojego sunny kupowałem z przekonaniem, że przy normalnej jeździe zmieści mi się w 8l/100 km w mieście, a realne najniższe spalanie jakie osiągnąłem w mieście zmieniając biegi przy 2500 obr/min było na poziomie 8,5 l. No a poza tym chciałbym się dowiedzieć jaka jest Wasza opinia na temat tych modeli... może ktoś jeździł Sunnym a potem przesiadł się do któregoś z tych dwóch modeli i podzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami... Z góry dziękuję za informacje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Filipin555 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Hej.Przesiadłem się jakieś 5 miesięcy temu z Sunnego N14 1,4 95r LPG do Primery P10 95 z tym silnikiem 1,6 GA16DE.Szczrze mówiąc to bardzo dużą różnicę subekitywnie można wyczuć w osiągach ,Primera wydaje się zbierać znacznie lepiej ,chcoiaż wg danych w katalogu różnica nie jest szczególnie duża.Spalanie : Moja nie schodzi poniżej 10 litrów w mieście ,średnio pali około 11.Szczerze mówiąc z perspetywy czasu odradzam zakup silnika 1,6 bo pali dużo ,problemy z zagazowaniem ,nie jest to rakieta,także praktycznie sredniak we wszystkim.Kupując 2.0,masz podobne spalanie i można załozyc Gaz,a osiagi o niebo lepsze.P11 jest cięższa od P10 tak więc będzie jeszcze wolniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mehrer Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 czy ja wiem, wg mnie najmniej awaryjny silnik (1.6), problem z gazem ? jaki problem , jesli juz to kiepski warsztat, spalanie - moze po miescie, na trasie milo zaskakuje, nawet bardzo milo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bullitt Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Co do primery P11 z 2.0 silnikiem spalanie wcale nie musi być aż tak wysokie. Przy odrobinie zdrowego rozsądku zmieścisz się w 10 litrach. A co do wersji 1.6 to tak jak mówił przedmówca nic szczególnego taki średniak. Nie zapominaj że mniejszy silnik w mieście wcale nie musi palić mniej w końcu musi się więcej namęczyć z ruszaniem spod każdych świateł tak samo ciężkiej budy. (ja nie żałuje zakupu dwulitrówki i tak chciałem zagazować i właśnie odkładam na sekwencję, większa moc daje większy komfort na drodze) Ale napewno na 1.6 też nie powinieneś narzekać o ile nie kupisz zajechanego egzemplarza. Co do almery to w niej 1,6 zdaje się być już bardziej odpowiednim źródłem napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.