Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Poczciwy Sunny(N14) kontra Almera (N15)/Primera(P11)

prezes113

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wzystkich na forum:) Mam Nissana Sunny N14 1.4 gaźnik... nadszedł jednak czas jego wymiany no i oczywiście związane z tym wątpliwości... zastanawiam się nad zakupem Almerki pierwszej generacji i Primery p11 sprzed liftingu... Interesuje mnie silnik 1.6 w obu przypadkch. I teraz moje pytania - po pierwsze: jak jes ze spalaniem tych samochodów? przy czym szczególnie interesuje mnie cykl miejski... bo do tej pory spotkałem się ze sporą rozbieżnością w danych... nie mówię tu oczywiście o jakiejś ekstremalnej jeździe... Swojego sunny kupowałem z przekonaniem, że przy normalnej jeździe zmieści mi się w 8l/100 km w mieście, a realne najniższe spalanie jakie osiągnąłem w mieście zmieniając biegi przy 2500 obr/min było na poziomie 8,5 l. No a poza tym chciałbym się dowiedzieć jaka jest Wasza opinia na temat tych modeli... może ktoś jeździł Sunnym a potem przesiadł się do któregoś z tych dwóch modeli i podzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami... Z góry dziękuję za informacje:)

Gość Filipin555

Hej.Przesiadłem się jakieś 5 miesięcy temu z Sunnego N14 1,4 95r LPG do Primery P10 95 z tym silnikiem 1,6 GA16DE.Szczrze mówiąc to bardzo dużą różnicę subekitywnie można wyczuć w osiągach ,Primera wydaje się zbierać znacznie lepiej ,chcoiaż wg danych w katalogu różnica nie jest szczególnie duża.Spalanie : Moja nie schodzi poniżej 10 litrów w mieście ,średnio pali około 11.Szczerze mówiąc z perspetywy czasu odradzam zakup silnika 1,6 bo pali dużo ,problemy z zagazowaniem ,nie jest to rakieta,także praktycznie sredniak we wszystkim.Kupując 2.0,masz podobne spalanie i można załozyc Gaz,a osiagi o niebo lepsze.P11 jest cięższa od P10 tak więc będzie jeszcze wolniejsza.

czy ja wiem, wg mnie najmniej awaryjny silnik (1.6), problem z gazem ? jaki problem , jesli juz to kiepski warsztat, spalanie - moze po miescie, na trasie milo zaskakuje, nawet bardzo milo

Co do primery P11 z 2.0 silnikiem spalanie wcale nie musi być aż tak wysokie. Przy odrobinie zdrowego rozsądku zmieścisz się w 10 litrach. A co do wersji 1.6 to tak jak mówił przedmówca nic szczególnego taki średniak. Nie zapominaj że mniejszy silnik w mieście wcale nie musi palić mniej w końcu musi się więcej namęczyć z ruszaniem spod każdych świateł tak samo ciężkiej budy. (ja nie żałuje zakupu dwulitrówki i tak chciałem zagazować i właśnie odkładam na sekwencję, większa moc daje większy komfort na drodze) Ale napewno na 1.6 też nie powinieneś narzekać o ile nie kupisz zajechanego egzemplarza.

Co do almery to w niej 1,6 zdaje się być już bardziej odpowiednim źródłem napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...