Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ratunku!!! ABS w Primerze P11 '97

Gość mikimouse
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś mi pomoże. Po załączeniu stacyjki i odpaleniu kontrolka ABS nie gaśnie. poprzednio gasła po około 2 sekundach od załączenia stacyjki. Zapaliła się na stałe, po tym jak próbowałem wyjechać z zaspy. Koła się ślizgały i trochę silnik pomęczyłem. Spaliłem czujniki czy co?

Dziś miałem ten sam obiał, po nocnym staniu na swieżym powietrzu coś przymarzło w lewym tylnim kole no i przez jakieś kilka kilometrów szurało w tylnim kole przy ruszaniu ( prawdopodobnie klocek ) ale jak samochodzik nabrał temperatury to po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu kontrolka chwile świeciła po czym zgasła i problemu juz nie ma.

Polecam jakąś małą przebieżkę samochodem.

Powodzenia.

Je też miałem ten problem dosłownie przed chwilą w mojej P11. Troszkę kopałem w śniegu (do tyłu) i wtedy się zapaliła. Zrobiłem tak ja wyczytałem tu na forum. Przejechałem się około 3 km zgasiłem silnik odpaliłem po 1 minucie i kontrolka zgasła. Podobno ten typ tak ma ;)

Powodzonka.

potwierdzam !!! taka sytuacja sie czesto zdarza w primerkach w zimie gdy jest duzo sniegu :zly: !!! ale abs dziala (przynajmniej umnie :030: ) ale jak odtaja bedzie ok tylko przeba wylaczyc silnik :one:

Dzięki serdeczne.

Na razie nie ruszam furki z podwórka. Jest za ślisko a wyjazd z podwórka mam pod górkę więc są problemy z wyjazdem. Ale nie omieszkam się odezwać jak już wyjadę.

Podrawiam

zaklikajcie do Andrzeja on przerabiał już ten temat może cos zaradzi :D

No pewnie :D

Punkt 1. Do ciepłego garażu roztopić śnieg oblepiony na pierścieniu i samym czujniku

Punkt 2 i 3 nie powinien sie zdarzyć... w razie czego pisać albo użyć opcji szukać ... :P

Ja niestety mam tez taki problem ABS nie dziala :029: PRIMERA P11 98r.

Nie wiem co jest przyczyna takiego stanu rzeczy. Ostatnio przegladalem bezpieczniki - wszystkie sa dobre, pozniej zabralem sie za przekazniki i tutaj znalazlem jeden nietypowy bo jakies niemieckie "gów....." VW

:kosci: pozostale sa produkcji japonskiej Mitutoyo. Jak myslicie czy to moze byc przyczyna braku ABS. Mam juz ochote oddac go na diagnostyke zeby zlokalizowali co jest przyczyna, ale jeszcze chce poprobowac sam z tym powalczyc. Czy mozecie cos doradzic ??????

Dobrze ze chociaz ASR dziala :|

Dobrze ze chociaz ASR dziala :|

hmmmm ASR powiadasz, jeśli już, to jest to chyba system zależny od ABS i nie chcę się do końca wypowiadać ale chyba nie było go w primerach P11. Sprawdź, czy sprzęgło nie jest do wymiany. A co do ABS, zlokalizuj najpierw kostki połączeniowe od czujników i miernikiem (omomierzem) sprawdź, powinny wskazywać jakieś 1,5 Ohma, przy okazji sprawdź, przewody od czujników, lubią się utleniać, a przede wszystkim użyj opcji SZUKAJ, tematy o ABS były tyle wałkowane, że jak ja miałem problem, to takiego pytania nie zadałem, bo wszystko znalazłem co trzeba na tym forum

Witaj Piektor. coz jestem tu nowy wiec nie dokonca wiem co i gdzie szukac, a skoro temat zostal poruszony na forum (zapewne zauwazyles) na temat niedzialajacego ABS-u wiec przedstawilem problem jaki trapi moja PRIMERE. Chyba po to sa te fora i tematy na nich poruszane ???? A jeśli Cie tak bardzo boli ze po raz n-ty ktos zadaje pytanie na temat ABS nie musisz na nie odpowiadac. Troszke wyrozumiałosci chłopie !!!!!!!!! W każdym bądź razie dzięki za podpowiedź gdzie szukac i co szukać ;) A ASR jest w mojej P11 i to na 100%, miałem okazję ostatnio testować jak spadł śnieg. Może jest on tylko montowany w modelach z automatyczna skrzynia biegów i stąd Twoje zdziwienie :diabel2:

A jeśli Cie tak bardzo boli ze po raz n-ty ktos zadaje pytanie na temat ABS nie musisz na nie odpowiadac. Troszke wyrozumiałosci chłopie !!!!!!!!!

Nastepnym razem kolega Piektor Cię oleje, bo potraktowałeś go "tak sobie" gdyby nikt nie używał wyszukiwarki to w krótkim czasie nie byłoby tu co szukać ...

A takich gości jak Ty było tu setki ... przychodzą zasypują forum pytaniami na które pierdylion razy padła odpowiedź, ale przecież łatwiej napisać nowego posta niż poszukać ....

na razie tabliczka ...

_szukaj

a potem się zobaczy

Nie ma sie co denerwowac, faktycznie troszke przesadzilem, no ale coz jestem poprostu impulsywny :diabel2: Mam nadzieje ze sie koledzy na mnie az tak nie gniewaja. A co do systemu poruszania sie na forum dopiero sie ucze, wiec tylko prosze o odrobinke wyrozumialosci :( Do waszych podpowiedzi odnoscie opcji "szukaj" oczywiscie sie dostosuje. POZDRAWIAM