Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

SERVICE ENGINE SOON - świeci cały czas

Gość zibikon

Rekomendowane odpowiedzi

Zapaliła mi się podczas jazdy x-terrą kontrolka SERVICE ENGINE SOON. Niewiem czego ona dotyczy, nie odczułem żadnej zmiany w prowadzeniu samochodu. Samochód pali od kopa, chodzi cicho, chociaż słychać co jakieś 15 sekund na wolnych obrotach lekkie pyknięcie którego przedtem nie słyszałem lub nie zwróciłem na nie uwagi. Niewiem czy ma to znaczenie że zatankowałem akurat w tym dniu etyline 95, a cały czas jeździłem na 98 lub v-pover. W instrukcji pisze że w przypadku świecenia tej lampki możliwa jest nieprawidłowość w dostarczaniu paliwa i radzą by sprawdzić czy korek wlewu jest zakręcony. Korek w porządku, paliwo zatankowałem inne przejechałem 50km i kicha, dalej świeci - niewiem o co jej chodzi, może ktoś z Was miał już taki problem?

Teoretycznie masz rację,i jeśli sobie z tym nie poradzę to trzeba będzie serwis odwiedzić.Problem w tym że przegląd miałem przed trzema miesiącami, i ewentualne niedomagania usunęli , a ja od tego czasu przejechałem tylko ok. 1500 km. Samochód jest z 2004 roku wprawdzie niema gwarancji ale tylko 62000km przejechane, trochę mało by już niedomagać. Padają sugestie żeby odpiąć akumulator na 12 godz. by zresetować zawieszony komputer, czy kupić płyn najlepiej STP do czyszczenia wtrysków, które zanieczyszczone mogą powodować taką sygnalizację kontrolki. Mam nissana od niedawna i dlatego pytam bardziej doświadczonych posiadaczy tych samochodów, co jeszcze mógłbym zrobić we własnym zakresie, zanim będę zmuszony dać zarobić serwisowi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...