Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czym wypolerowac alusy ??

maniek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czym można ladnie wyczyścić i wypolerować alufelgi ?? Chciałbym uzyskać efekt zbliżony do stanu nowego. Więc jaki środek polecacie ?? chciałbym uzyskac odpowiedzi od osobó które same przetestowały i były zadowolone z efektu

chciałbym uzyskac odpowiedzi od osobó które same przetestowały i były zadowolone z efektu

Ja nic nie robilem, ale kolega wlasnie robi. Wiem ze faza pierwsza to wysmarowanie felg preparatem o nazwie scansol. Dzieki niemu bedziemy mogli zdrapac stara warstwe lakieru. O fazy nastepne spytam sie go jutro.

Dzieki niemu bedziemy mogli zdrapac stara warstwe lakieru.

Ale mi nie chodzi o lakierowanie felg na nowo tylko o odświeżenie ich poprzez polerkę

[ Dodano: Wto 13 Lut, 2007 08:44 ]

MacKo, rozumiem, że do felg uzywałeś też TEMPO K2 ??

Gość Maciek78

Maniek, idź do marketu motoryzacyjnego i kup jeden z droższych środków do polerki alusów w sprayu. Zastosuj się do zaleceń a efekty przejdą Twoje oczekiwania.

Nie pamiętam nazwy środka jakiego ja używałem, ale z tego co sprzedający mówił to są one podobne w działaniu. Przy mniejszych zabrudzeniach nie musiałeś nawet polerować.

Znalazłem dwie pasty:

http://www.allegro.pl/item165228797_pasta_...lka_gratis.html

http://www.allegro.pl/item166165929_pasta_...lichrom_ex.html

Z czego ta pierwsza (droższa) została mi polecona przez osobę, która uzywała i jest zadowolona. Czy nada się do samej polerki alufelgi ?? Czy można kupic tę tańszą, a efekt będzie taki sam ??

Ja niestety też mam problem ze swoimi. Kiedyś jak byłem na myjni próbowali już mi jakimiś środkami je umyć/wyczyścić lecz to nie przyniosło skutku. To są stare alufelgi "ATE" (o ile się nie myle) z początku lat 90'.

felgayb1.jpg

Co byście poradzili z nimi zrobić ? Kiedyś myślałem o wypiaskowaniu ich i pomalowaniu bezbarwnym lakierem ale czy takie zabiegi robi się na alufelgach ? :|

Do odświerzenia alufelg, wystrczy dobrej jakosci pasta polerska i troche czasu i checi :)

Ferrari, z tego co widac na zdjeciu, niestety ''zab'' czasu zjadł ci lakier i aluminium oksyduje(te ciemne plamy)

jedynym słysznym wyjsciem jest wypiaskowac nastepnie wyprowadzic wszystkie nierównosci papierem sciernym,pozniej podkład,nastepnie lakier(najlepiej srebrna perła) a na koncu dopiero bezbarwnym.

otrzymujemy taki mniej wiecej efekt

d1369fd84296a85bmed.jpg

Tylko, że koszt takiej renowacji przewyższy koszt zakupu używanych alufelg w bardzo dobrym stanie (chyba, że ma się darmowy dostęp do maszyn do piaskowania i lakierowania).

Ja testowałem szczotkę drucianą na szlifierce kątowej, później papier ścierny i pasta polerska. Ale po 1szt walki dałem sobie spokój. To robota na wieczory przez całą zimę...

Tylko, że koszt takiej renowacji przewyższy koszt zakupu używanych alufelg w bardzo dobrym stanie

Nie zawsze, podobno piaskowanie 4 felg to 80 zł, za lakier zaplaciłem 85 zł, a kumpel to pomalował było troszke pracy przy wyprowadzaniu krawedzi, ale to raptem dwa wieczorki i 4 piffka wiec jak ktos ma znajomego lakiernika lub kogos z piaskarka to polecam.

Gość mrówka 27

Proponuję zakupić w sklepie motoryzacyjnym drobną pastę lekko ścierną, taką jak do lakieru. Kolega mój zakupił taką pastę o nazwie Commandant puszka koloru zielonego, ponoć można i zakupić rozważaną po 100g. Powiem szczerze efekt mnie zadziwił, felgi wyglądąły naprawdę imponująco...Pozdrawiam :)

Zastanowiła mnie jedna sprawa dot polerki alusów. Mianowicie taka pasta jak Autosol jest opisywana jako pasta polerska do m.in alufelg. Natomiast w specyfikacji znalazłem , ze jest ona do chromu i innych metali. Ale przecież alufelgi są lakierowane, więc czy taka pasta mi nie zniszczy tych alufelg ??