Gość katchor Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Witam wszystkich Forumowiczów! Od wczoraj jestem posiadaczem Primery kombi 2001 2.0TD. Samochodzik jest piękny, został sprowadzony z Belgii. Przed zakupem długo i namiętnie studiowałem Forum i znalałem odpowiedzi na wiele nurtujących mnie pytań. Ponadto, od Kolegi Gibi otrzymałem w ekspresowym tempie instrukcję obsługi w pdf (ta, którą mam jest oczywiście w kosmicznym niderlandzkim języku ), za co jestem niezmiernie i dozgonnie wdzięczny (POZDRAWIAM!). Mam jednak kilka pytań nowicjusza i oczywiście nadzieję, że uzyskam od Was jakieś rady: 1. Cały czas pali się żółta lampka systemu kontroli silnika. W instrukcji przeczytałem, że w dieslu może to oznaczać obecność wody w filtrze paliwa lub kłopoty z systemem NATS. Czy potwierdzacie, czy może to być coś poważniejszego? Czy z tym można jakiś czas jeździć, czy trzeba na cito gnać do mechanika? Dodam, że samochód zachowuje się normalnie, tj. normalnie odpala i jedzie. 2. Gdy samochód nie jest uruchomiony, ale otwarty, miga czerwona lampka w kształcie samochodu z symbolem kluczyka. Cóź to takiego, bo nie znalazłem ani słowa o tym w instrukcji? 3. Czy to normalne, że nie ma lampki świateł mijania i pozycyjnych (jest tylko lampka świateł drogowych i przeciwmgłowych)? 4. Po zamknięciu drzwi centralnym zamkiem, nie zamykają się lewe drzwi pasażera - muszę je zamykać blokadką od wewnątrz. Wszystkie inne działają bez zarzutu. Jaka może być tego przyczyna i czy da się to naprawić? 5. Po wrzuceniu biegu wstecznego, świeci się tylko jedno światło cofania. Czy tak jest ok, czy powinny świecić się oba światła w obu kloszach? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Teraz przede mną walka z urzędami podczas przerejestrowywania, a następnie wizyta w warsztacie i wymiana paska rozrządu, olejów, filtrów itp. Na dokładkę muszę dorobić kluczyk, bo mam tylko jeden. Pozdrawiam wszystkich licząc na przyjęcie do Rodzinki Forumowiczów. Katchor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kosman Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 3. Czy to normalne, że nie ma lampki świateł mijania i pozycyjnych (jest tylko lampka świateł drogowych i przeciwmgłowych)? U mnie tak jest. 5. Po wrzuceniu biegu wstecznego, świeci się tylko jedno światło cofania. Czy tak jest ok, czy powinny świecić się oba światła w obu kloszach? Tez sie zastanawialem, bo wszysycy mi mowili, ze jedno swiatlo 'nie gada'. Wrazilem tam pewnego dnia swoj pusty leb i okazalo sie, ze lampa jest tylko z jednej strony ;-) Pozdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bullitt Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Jak to tylko jeden kluczyk?? Trzeba na takie rzeczy uważać bo można spotkać amatorów cudzej własności którzy sobie zatrzymali drugi klucz i można pewnego dnia niemiłą niespodzianke mieć gdy na parkingu zamiast samochodu zostanie jedynie miejsce parkingowe, ja bym się bał kupić auto tylko z jednym kluczykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z_pawel Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 pkt 2 czerwona lampka sygnalizuje uruchomiony system NATS i jest to jak najbardziej normalny objaw. Problem pojawi się jeśli dorobisz kluczyk bez immobilaizera- sam grot wtedy nie uruchomisz samochodu- tak działa NATS i ta kontrolka zacznie świecić na stałe:) pkt 3 tak to normalne w tym modelu nie ma kontrolki od świateł mijania i pozycji. pkt 4 zaczoł bym od sprawdzenia przewodów w tych drzwiach prawdopodobnie nie łączy kostka. pkt 5 ten typ tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piektor Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Witam. Odnośnie pyt. nr 1 masz rację w tym sensie, zacznij od wymiany (może wystarczy spuścić wodę?) filtra paliwa. Silnik będzie pracował dopóki nie zamarznie woda w filtrze co chyba nie grozi tej zimy . Jeśli nie pomoże trzeba zdiagnozować kodami błyskowymi lub podjechać gdzieś pod komputer. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Ad1. Podjedź do ASO i podłącz się pod kompa pokaze jakie masz błędy Ad3. Lampki świateł mijania nie ma Ad5. U mnie świeca się dwa światła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Odnośnie pyt. nr 1 masz rację w tym sensie, zacznij od wymiany (może wystarczy spuścić wodę?) filtra paliwa. Silnik będzie pracował dopóki nie zamarznie woda w filtrze co chyba nie grozi tej zimy . Jeśli nie pomoże trzeba zdiagnozować kodami błyskowymi lub podjechać gdzieś pod komputer. Tu nie pomoże autodiagnostyka -2001r to już P11.144. Musisz podjechać podłączyć sie pod kompa- niekoniecznie w ASO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piektor Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 heh rozpędziłem się troszeczkę z tymi kodami błyskowymi - sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wader11 Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 musisz osiwedzic serwis- masz duzo bledów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość katchor Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Niestety, Primerka stoi sobie na razie grzecznie w garażu, bo się bujam z urzędem celnym. Pan celnik znalazł jakieś nieścisłości w datach i już afera. Mam nadzieję, że jutro sie wszystko wyjaśni. Napiszę Wam co i jak, kiedy już odwiedzę warsztat. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi