Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Olej mineralny do Diesla

Fer

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam wymienić olej i zastanawiam się jaki nalać, raczej nie sięgne po najdroższe, coś w cenie ~10zł litr (czy takie wougle są ? :zdziw: ). Zastanawiam się nad Lotosem i Comma, ale może coś innego doradzicie ?? Najbardziej zalerzy mi na dobrym smarowaniu bo silnik już przejechał z 400tys, ale ma zamiar więcej przejechać :)

Nie wiem do jakiego diesla chcesz to wlać ale...

Olej może być gorszy , ale filtr oleju MAN i wymiana co 10 kkm . Olej z beczki Norauto to około 10 zł/l

Ja także będę wymieniał na minerala. Lotos 15W40 co 3 - 4000tys, lub co pół roku.

Poszukaj na forum. Jest masa informacji o olejach.

Właśnie taki kupiłem lecz nie Diesel tylko normalny, ale sprzedawca przeczytał w katalogu, że też do Diesla się nadają i płaciłem 54zł za 5l i 11.50zł za 1l.

Byłem też w Norauto i był ich olej po 12zł/l, a potem tylko mieli Shela i jeszcze inne po 20+zł/l. Będe musiał jeszcze poszukać innych starszych tematów na temat właśnie olejów mineralnych i ich właściwości :/ ,bo dopiero zaczynam się wgryzać w te tematy.

Co do filtrów, to czasem można dużo zaoszczędzić, bo np do mojego Laurela 2.8D, pasuje filtr co zakładają do Lublina II :) i czasem może być sporo tańszy.

Lotos 15W40 co 3 - 4000tys
oczywiście nie rzadziej jeśłi lejemy lotos :(

a jest sens zabijać samochód tanim olejem? castrol high Milage... 15W40.. zapomnicie o problemach,a nie drogo

Już zdążyłem sobie kupić, ale naprzyszłość planuje wymienić podstawę filtru, a tym samym stosować inne filtry.

Na razie jednak pasują do mnie:

KNECHT OC273,

FILTRON OP588

BOSCH 0 986 452 046

HERTH+BUSS JAKOPARTS J1311020

EGR to system recyrkulacji spalin. Część spalin trafia z kolektora wydechowego do dolotu, zmniejszając ogólną toksyczność. Taki system wymaga stosowania filtra oleju z podwójnym przepływem, no bo wiadomo jak spaliny zasówają do silnika, to czysty on raczej nie będzie.

Gdy silnik CD20 nie posiada EGRa, wówczas stosuje się filtry:

KNECHT OC140

FILTRON OP567

BOSCH 0 986 452 024

HERTH+BUSS JAKOPARTS J1311012

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...