Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przerabiany wielokrotnie V bieg ?!

Gość krystians7
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krystians7

Witam,

wszystko zaczeło sie pare dni temu, zaczeło slizgać sie sprzegło po naprawie tej usterki obroty wrocily do normy i wyjechalem w trase(pisalem o tym 3 dni temu). Niestety podczs podrozy ok. 600km kilkakrotnie mialem problem z wbiciem V biegu, musialem to robic praktycznie na dwa razy, sprzeglo bieg i do konca bieg. Jednak od wczoraj nie moge wbic piatki wogole. Jesli samochod stoi na luzie biegi wchodzą gladko, podczas jazdy piatka tylko zgrzyta.

Pierwsze co zrobilem to wymienilem olej w skrzyni na MOBIL 1 SHC, i narzie nic. Wczesniej nie mialem zadnych problemow z biegami czy wyskakujacą piatka.

Szukalem na forum , ale znalazlem tylkoi tematy o wyskakujacej piatce u mnie jest inaczej

Prosze o rade

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

[ Dodano: Pon 19 Lut, 2007 22:05 ]

Szukalem na forum , ale znalazlem tylkoi tematy o wyskakujacej piatce u mnie jest inaczej

Prosze o rade

Może spróbuj skontaktować się z tymi polecanymi na tym forum, i nie tylko, fachowcami z warsztatu w Siedlcach:

http://www.lukaszdmowski.prv.pl/

Myślę, na podstawie dotychczasowych postów, że powinni pomóc. Z mojego skromnego, bądź co bądź, doświadczenia wynika, iż chyba synchronizator V biegu chce wyzionąć ducha, o ile jeszcze tego nie uczynił.

Skontaktuj się telefonicznie z podanym warsztatem. Sądzę, że warto.

To tyle. Pozdrawiam :-)

Czy kazdy inny mechanik tego nie zrobi???

Zrobi, ale chodzi o części. W każdym ASO to zrobią - zakładając, że wymienią tylko koło V biegu, co jest optymistyczną wersją - zapłacisz około 2000 PLN.

Gość krystians7

A na jakiej zasadzie Ci magicy w Siedlcach naprawiaja te skrzynie?? Bo sie okazało że znajomy ma namiary na skrzynie od Gt, skrzynia jest sprawna. To jak mam cześci o ile można je wymienic to chyba trochę zaoszczędze?!!

Osobiście z usług wymienionego warsztatu nie musiałem korzystać, ale jest on chwalony zarówno na tym forum jak i na forum AC Nissan Clubu.

Proponuję przeczytać ten wątek:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=22186

Może to coś przybliży.

Bo sie okazało że znajomy ma namiary na skrzynie od Gt, skrzynia jest sprawna. To jak mam cześci o ile można je wymienic to chyba trochę zaoszczędze?!!

A jaka pewność, że skrzynia w 100% sprawna. Znasz Waść jej historię. Wg mojej skromnej wiedzy samo przełożenie lub wykorzystanie części z innej skrzyni to za mało. A co z właściwym spasowaniem, ustawieniem luzów, aby nie wyła, gdy zbyt luźna lub nie miała zbyt dużych oporór, gdy zbyt ciasno spasowana.

Zatelefonuj Waść do warsztatu w Siedlcach ( to chyba niezbyt duży wydatek ), przedstaw problem, dopytaj o czas i koszt naprawy, gwarancję na naprawę itd. itd.

Nie gwarantuję, ale może okazać się iż koszt naprawy w Siedlcach będzie niższy lub porównywalny z kupnem nn używanej skrzyni i samodzielnym eksperymentowaniem. Trudno zresztą przewidzieć, to może okazać się dopiero po rozebraniu skrzyni co się właściwie posypało, co trzeba wymienić, a co wystarczy wyregulować.

To tyle co mogę podpowiedzieć. Jeżeli choć trochę pomogłem to OK!

Pozdrawiam życząc szybkiego i taniego usunięcia usterki. :-)

Witam

z tego co piszesz wnioskuję że popsuł ci się synchronizator V biegu. Miałem podobny problem w poprzednim aucie (toy corolla). W tym (polecany na forum toyoty) warsztacie miało to kosztować ok. 200pln. Nie sądzę że w nissanie jest dużo drożej (myślę nawet że powinno być tanie). Robiłem u nich poważne naprawy min. usczelnienie głowicy, przepustnicę itp. zawsze byłem zadowolony, nigdy mnie nie oszukano - w przeciwieństwie do ASO nissana (tam już nie chcę jechać)

Podrawiam

http://www.autojapan.com.pl/ to ich stronka

Powodzenia

Gość krystians7

Wlasnie dzisjaj wrocilem, od mechanika z Siedlec. Zawiozlem ta swoja stara skrzynie. Operacja polegala na wymianie wnetrznosci z tej starej skrzynie do tej ktora byla w aucie. W tej ktora mialem w aucie padla piatka, dwojka i wsteczny zaczal sie konczyc rowniez. Ta stara miala wszystkie tryby ok.Pozostala czesc sprzegla zostawilem w rozliczeniu i zaplacilem 100zl za robocizne- godzina czasu. Jestem zadowolony i mysle ze troch pojezdze. Pozdrawiam i

Jestem zadowolony i mysle ze troch pojezdze.

Czytam, że warto było zrobić wycieczkę do Siedlec. Bardzo się cieszę, że namiary były dobre i jest OK.

Pozdrawiam i życzę wielu, wielu kkm bezawaryjnej i bezkolizyjnej jazdy. :D

Gość krystians7
Sądzę po czasie, że wszystko robił przez dekiel bez ściagania skrzynki i osiek. Tak?

Skrzynie "chyba" musial sciagnac skoro wlozyl nowe graty, a zdial chyba tylko dolna obudowe.

• 2 miesiące temu...
  • 4 lata później...

Witam

Mnie oczywiście także dopadł ten problem. Zasadniczo juz wszystko przerabiałem co tylko moglo się popsuc w P11.

Na 99,9% u mnie też pada synchronizator, biegi nie wyskakują jednak przy wbijaniu na ostro piątki to zgrzytnie/zachrobocze. Analizuje właśnie aby to zrobić bo do szanownego pana do siedlec mam w jedną stronę 550km więc chcę temat rozwiązać ze znajomym.

Oczywiście możemy siciagnąć skrzynię bo to nie problem będzie tylko jednak chciałbym tego uniknąć. Była mowa o deklu z tego co zauważyłem to jedyny dekiel jaki jest to znajduje sie przy lewym kole (prosze o potwierdzenie). Jeżeli jednak to sie zgadza to tam troche mało miejsca jest na manipulowanie a tymbardziej wymiane czegokolwiek w skrzyni.

Czy ktoś przerabiał temat lub to widział naocznie co mógłby wypunktować poszczególne procedury w skrócie? Będę bardzo wdzięczny.

Serwis odpada bo jak wczesniej kolega powiedział cena minimalna zacznie sie od 2000 pln przy optymistycznej wersji. Wymiana skrzyni odpada gdyż auto ma mało przejechane a nie bede wymieniał skrzyni z uzywanej na pewnie jeszcze gorszą. Naprawiam wiec te co mam.

proszę o punkciki w tej kwestii jak ktoś ma naoczne doświadczenie w temacie, resztę ogarnę.

pozdrawiam