Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Głośna jazda N15 2.0D

Gość markij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam kolejny problem.

Tym razem jest związany z głośną jazdą. Jak go kupiłem to poziom głośności w samochodzie podczas jazdy rozkładał się mniej więcej tak:

prędkość

0 - 60 bieg 1,2,3 - cichutko prawie bezszelestnie

60 - 80 na "4" - cicho, zaczyna być słychać jakby ssanie powietrza, bardzo delikatnie buczy obudowa filtra powietrza

80 - 100 na "4" - cicho, ale buczenie narasta, innych odgłosów w zasadzie brak

100 - 120 na "5" - jest ciszej niż przy poprzedni przełożeniu, prawie tak cicho jak na początku jazdy

120 - 140 na "5" - teraz dopiero przyjemnie się jedzie - jest naprawdę cicho, słychać szum powietrza bardziej niż jakiekolwiek inne odgłosy, np. silnik.

Od kilku dni zaobserwowałem zdecydowany wzrost głośności hałasu podczas jazdy. Teraz już przy 70 km na 5 biegu słychać okropne buczenie. W zasadzie każdy bieg z obrotami powyżej 1800 powoduje takie odgłosy. Na postoju również jest głośno w tym zakresie obrotów. Zrobiłem jeszcze taki eksperyment - przy prędkości 100km/h na "5" (wtedy jest najgłośniej) wyłączyłem silnik. Oczywiście samochód zaczął zwalniać, ale hałas nie ustawał. W pierwszej fazie eksperymentu :) był równie głośny jak przy włączonym silniku w pozostałym czasie - delikatnie mniejszy. Oczywiście hałas ustaje do zera po wciśnięciu sprzęgła. W związku z tym równie dobrze można podejrzewać zarówno skrzynię biegów jak i silnik lub nawet tłumiki. Trudno jest oddać realia odgłosów na forum, ale to jest takie bardzo głośnie (niemetaliczne) buczenie. Wniosek z tego testu - zawieszenie, koła, elementy elektryczne nie hałasują. Samochód nie jest słabszy, ale przy wyższych prędkościach (120-150) czuję jakby silnik nie równo pracował.

Przebieg - 174 tys. km.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam.

markij

Oczywiście hałas ustaje do zera po wciśnięciu sprzęgła.

Jeśli tak, to chyba trza zajrzeć do tej skrzyni. Na postoju, przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła jest jakaś reakcja dźwiękowa?

Oczywiście hałas ustaje do zera po wciśnięciu sprzęgła.

Jeśli tak, to chyba trza zajrzeć do tej skrzyni. Na postoju, przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła jest jakaś reakcja dźwiękowa?

Nie ma żadnej reakcji - sprzęgło chodzi pieknie. Skrzynia również.

Zrobiłem drugi test.

Przy prędkości około 100km/h wtedy kiedy jest najgłośniej wcisnąłem sprzęgło - hałas oczywiście ustał, ale.......

dodałem gazu do mniej więcej tego samego poziomu obrotów i hałas był identyczny z tym jaki był przed wciśnięciem sprzęgła. Wniosek - usterka skrzyni i sprzęgła odpada.

Pozostaje dokładne spawdzenie dolotu,układu wylotowego oraz tłumika drgań.

markij

[ Dodano: Wto 20 Lut, 2007 21:27 ]

Masz olej w tej skrzyni??????????

A ogólnie to co można odpowiedzieć jak się nie słyszy

Olej sprawdziłem - lekko cieknie z korka przelewowego jak sięgo odkręci więc jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...