Gość Adyjan Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Jestem od wczoraj posiadaczem Maximy z 2001 roku! Zrobie parę zdjęc w dzień. Bardzo się cieszę też że jest taka grupa. Jeszcze za bardzo nią nie zdązyłem sie nią najeździc ale jade w piątek w pierwszą trasę Nie otwieram nowych tematów dlatego prosze o odpowiedzi na każde z moich pytań: 1.Mam pytanie odnosnie NATS (Nissan Anti Theft System) moje autko ma cos takiego. Jak to jest generalnie firmy ubezpieczeniowe wymagają 2 atestowane zabezpieczenia. Czy można więc powiedziec że jest to immoblilizer oraz system centralnej blokady zamków "anti_hijack? Mam jeszcze inne zabezpieczenie ale tajemnicze i bez homologacji. Jeśli to nie wystarcza to czy znacie jakis sposób na dołożenie tanio jakiegos homologowanego czujnika ruchu albo czegos podobnego? 2. Chciałbym zrobic jeden przeglad tam gdzie sie naprawde znają na Maximach (i np nie doleją oleju za dużo tak jak komuś zniszczyli auto w Adamus Serwis w Krakowie). Mam do wybory Tarnów (Novellus bodajze) albo Nowy Targ. Ile taki przegląd kosztuje i czy w ogóle opłaca się jechac? 3. Czy słyszeliście o koniecznosci wymiany elektrozaworów? Kiedy to zrobic w mojej Maximie? Czy lepiej w ogóle nie ruszac? Oto cytat z listy o skrzyniach: Max 2001 w zależności od motoru stosowane są skrzynie RF04A, lub RF04B. Fabrycznie napełniane specjalnym olejem syntetycznym, którego wymianę producent zaleca co 100.000 km. Mankamentem (finansowym dla właściciela) jest to, że w zaleceniach znajduje się punkt mówiący o kontroli i ewentualnej konieczności wymiany elektrozaworów ASB również co 100.000 km. /z doświadczenia wiem, że zdarzają się przypadki konieczności wymiany tych elektrozaworów nawet przy przebiegu 60.000 km/. Nadmierne szarpanie przy zmiany biegów P do R, N do D, R do D, D do R, i/lub szarpanie przy zmianie 1-2 (lub występowanie poślizgu przy zmianie 2-3), świadczy o natychmiastowej konieczności wymiany elektrozaworów. W przeciwnym wypadku nastąpi uszkodzenie elementów wykonawczych skrzyni, co oczywiście znacznie podroży koszty naprawy. Do wymiany elektrozaworów nie ma konieczności demontażu skrzyni i w instrukcji serwisowej czynność ta traktowana jest jako obsługa serwisowa. ILE TO KOSZTUJE? dzięki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J3 Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 ...czy znacie jakis sposób na dołożenie tanio jakiegos homologowanego czujnika ruchu albo czegos podobnego? Najprawdopodobniej masz oryginalna czujke na desce rozdzielczej. Jest to taki badziew, ze szkoda gadac. Wlacz alarm i gwizdnij stojac blisko auta - powinien sie wlaczyc alarm :] Proponuje wymienic to na czujki ultradzwiekowe - koszt 200zl z montazem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Elektrozawory: http://allegro.pl/item166067364__nissan_ma...ry_gratis_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 o wymianie elektrozaworow w w skrzyni biegow pierwsze slysze. no chyba ze na europe jakies gorsze modele puscili co akurat im to pada. jezeli samochod nie ma zadnych podejrzanych objawow to zostaw i nie ruszaj. automaty to takie dziadostwo ze jak dotkniesz to bedzie sie sypac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.