Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] gaźnik, Nie możliwe podpięcie pod komputer????:((

Gość gregors
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam p10 92r 1.6 na gażniku.

Byłem już w kilku warszatatch samochodowych ponieważ chciałem podpiąć moją fure pod komputer.Pali dużo wiec chciałem aby mi ktoś zdiagnozował przyczynę, podobno moga to być błedy komputera.

Każdy mi mowi że nie ma mowy bo jest tu gaźnik i nie podepnie go pod komputer - nie precyzując dlaczego:(, sonde lambda mam(jedno przewodową). wiec komputer napewno jest!

poradźcie coś!

czy to możliwe, że się nie podpiąć???:(((

Też mam gaźnikowca (elektroniczny) z sondą, ale podpiąć się go faktycznie ponoć nie da (przypadkiem wczoraj byłem u elektryka, który stwierdził, że nie ma jak tego zrobić).

jak to możliwe że się nie da podpiąć? nie chce mi się w to wierzyć, przecież przy gniazdach bezpiecznikowych jest jakas wtyczka. To po co ten komputer wogule jest skoro to gaźnik!!

jakie są wasze opinie??

pozdro!

dzieki

w takim razie zastanawiam się co sonda lambda robi w moim samochodzie...hmm

i czy ona w takim razie miała by wpływ na spalanie? napewno jest uszkodzona(mierzyłem ją i oscyluje w gtanicach 0,2 do 0,4V i bardzo wolno reaguje tzn napięcie nie skacze tylko bardzo wolno sie podnosi wraz ze wzrostem temeratury)

jak myslicie wymieniac sąde na nową? czy w przypadku gaźnikowaca nie ma sensu? moze ona mieć wpływ na spalanie??

tak - będzie to wina sondy - a ona ma wpływ istotny na skład mieszanki.

Tena gaźnik jak ktos bez pojęcia zacznie rozbierać- to lepiej od razu szukać nowego. Na 99 % wina jest sonda.

dzieki !!

w takim razie wymienie sondę, tylko jescze sie zastanwiam czy gazu tez może mi palic wiecej przez to że sonda jest juz prawie padnięta? gaz mam I generacji(śruba) żre mi gazu z 14-17l/ 100km

wiem że jest osobny dziła dla LPG ale chciałbym watek skończyć

hmm.. fitra gazu nie sprawdzałem, ale gaz mam założony jakies ponad rok temu, wiec myśle że nie powinien być zapchany, tankuje tylko na shelu . Byłem u jednego gaziarza wyregulował mi gaz auto paliło mi ok 10-11l LPG-czyli myslę że w normie, ale samochód był nie do jazdy, okropny muł wogule w obroty nie wchodził.

Pojechałem po tygodniu do innego gaziarza, on stwierdził że gaz był źle wyregulowany, pokrecił coś przy reduktorze, na śrubie, sprawdził spalanie na kompie i tyle fura na gazie chodzi dobrze ma moc i osiągi jak na benzynie no ale pali mi nawet 17litrów gazu!;(((

Czy to normalne takie spalanie? nie mam ciężkiej nogi.

wczesniej miałem sunego 1,6 na jednopunkcie i jak mi spalał 10l LPG to był max!

skoro jeździsz na gazie - daj spokój z sondą.

po pierwsze - z powodu gazu ta sonda padnie Ci po ok 20-25 kkm, a do gazu nie jest Ci potrzebna - nie pisałes wczesniej , ze masz I sza generację stąd mój post o wymianie sondy.

Mam 1,6 gaźnik - na gazie - 2 x wymieniałem sondę i dałem spokój,

Mój jednak pali poniżej 10 l LPG i mułem wielkim nie jest.

Kwestia dobrej regulacji i niestety musisz to zrobić sam metoda prób i błędów, bo albo gaziarz Ci ustawi za duże spalanie, albo jak dla Ciebie bedzie za mułowaty, a tak jak się nauczysz (I sza generacja to tylko jedna śruba) ustawisz pod własną nogę i kieszeń). Najpierw jednak wymień filtr powietrza i gazu.

Sondę olej, chyba, że chcesz też jeździć na benzynie....

no w zasadze to na gazie jeżdżę, wiec może wymienie ten filtr gazu, bo filtr powietrza wymieniałem, mógłbym śrubą sobie sam to faktycznie ustawić ale wolałbym żeby nie miał za ubogiej mieszanki, podjadę do gaziarza jeszcze raz

dzięki!

[ Dodano: Pon 26 Lut, 2007 17:28 ]

Powracam sprawy zamieszczonej w temacie.

Da się podpiąć p10 1,6 gaźnik 92r. pod komputer diagnostyczny??

[ Dodano: Pon 26 Lut, 2007 17:30 ]

wracam do tematu!!!

da siepodpiąć p10 1,6 gaźnik 92r pod komputer diagnostyczny???????????

Jest sonda, gaźnik elektroniczny, ale gdzie tam jest komputer ?

W Primerze jest sonda jednoprzewodowa, czyli najprostsza z możliwych i nie dam głowy, ale wątpię czy steruje ona dawką paliwa w tym silniku.

Moim skromnym zdaniem , jeżeli chcesz się podłączyć pod kompa żeby sprawdzić dlaczego pali dużo gazu, to odpuść sobie.

Mi regulowali gaz parę ładnych razy (też na śrubkę) i nigdy nie pomyśleli żeby szukać kompa.

A zwykle regulacja pomagała - średnio mi pali 9 litrów gazu i jechać jakoś się przy tym da.

Na twoim miejscu pojechałbym do warsztatu, gdzie porządnie ustawią mieszankę (dla niektórych, o czym się przekonałem, nie jest to takie proste).

No i jak koledzy wspominali, może pora pomyśleć o wymianie filtrów.

Jeśli chcesz kupować sondę, chyba warto poszukać uniwersalną (Magneti Marelli, NGK) - są stosunkowo tanie.

dzieki!

podjade jeszcze raz do gaziarza, z tym że każe mu wymienić filtr gazu, może to coś pomoże( bo filt powietrza wymieniałem). starsznie dużo mi pali tego gazu już mam nerwy normalnie, jeszcze teraz zaczoł mi gasnąć na biegu jałowym na gazie:/

Komputer jest na tunelu między pasażerem a kierowcą, poniżej schowka środkowego i o ile dobrze wiem, jest tam niby gaźnik ale z wtryskiem jednopuntkowym a więc ten wtrysk jest sterowany tym komputerem.

Jednak podłączenie komputera diagnostycznego to za dużo powiedziane. Podłącza się tester który odczytuje kody błędów a jest ich niewiele.Tyle wiem z doświadczeń z elektrykami.

Jeśli się mylę - niech mnie ktoś poprawi.

a co to jest gaznik z wtryskiem jednopuntowym :))) hehee

roberts to ja poprawie

to jest po prostu gaznik a ta centralka steruje glownie zaplonem i skl mieszanki wg mdzn glownie wskazan sondy ale to nie jest duzy wplyw na sklad mieszanki

a tak pozatym gaznik to gaznik a ten jest zbajerowany przez skosnych choc mnie to baardzo dziwi skoro kladli wtryski juz w inne modele a konkurencja to juz nie wspomne ze duzo wczesniej skonczyla z gaznikami

pozatym w n14 p10 100nx silniki ga1xdx byly albo gazniki 2 wersje z tym sterowaniem elektronicznym i bez a od 93 roku ktorys tam miesiac wtrysk wielopunktowy

gregors uzyj opcji szukaj napewno cos wykminisz przez co Ci duzo pali, temat wiele razy walkowany i jest wilele odpowiedzi :)