eszi Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 :/ Widzę,że nadal nikt mi nic nie doradzi w sprawie montażu stożka? Gdzie najtaniej kupić i co dokładnie potrzeba? Pozdrawiam. Tak jak cie BOMBEL op..rzył, a tak w ogóle najtaniej allegro(najprościej), potrzebne na start, zaleznie od modelu i mocy silnika:kolanka i rury najlepiej z nierdzewki(bo ładnie i trwale), adapter do przepustnicy, oczywiscie stożek- tu masz pole do popisu zaleznie od portfela, im większy tym lepszy. Później musisz zadbać o to aby jak najwiecej wiatru łapał i odizolować go najbardziej jak sie da od silnika, aby miał jak najchłodniej.To tyle, reszte znajdziesz w tym temacie. [ Dodano: Pią 08 Lut, 2008 15:37 ] Jak masz uszczelnione to ok. Co do długości to podobno lepszy jest dłuższy i w nadkoluW jakiej kwestii lepszy-długość, co do nadkola to wiem na wiosne dopieszcze? Z reguły jeżdże w zakresie 2000-5000 tyś. Podobno na stozku spalanie wzrasta, ale jestem ciekaw czy przy normalnej jeździe też(2000-3000 tyś)? [ Dodano: Pią 08 Lut, 2008 15:40 ] co ile go prać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter-100nx Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 peter-100nx przeciez tu wszytsko jest. Kazdy silnik ze zdjeciami i z elementami. Przykro mi jak Ci sie nie chce czytac Czytałem i oglądałem zdjęcia,ale wszystkiego dokładnie nie widać. A po za tym na zdjęciach,to można sobie gołą kobietę pooglądać. Tak jak cie BOMBEL op..rzył, a tak w ogóle najtaniej allegro(najprościej), potrzebne na start, zaleznie od modelu i mocy silnika:kolanka i rury najlepiej z nierdzewki(bo ładnie i trwale), adapter do przepustnicy, oczywiscie stożek- tu masz pole do popisu zaleznie od portfela, im większy tym lepszy. Później musisz zadbać o to aby jak najwiecej wiatru łapał i odizolować go najbardziej jak sie da od silnika, aby miał jak najchłodniej.To tyle, reszte znajdziesz w tym temacie. Stożek mam interesuje mnie reszta do montażu. A po za tym,ja nie mam czasu,bawić się w montaż opierając się na zdjęciach. Postawie do warsztatu niech sami się martwią i bawią w zakładanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 peter-100nx ja w tym temacie opisałem dokładnie czego użyłem i jak zamontowałem stożek w Setce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter-100nx Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 peter-100nx ja w tym temacie opisałem dokładnie czego użyłem i jak zamontowałem stożek w Setce. Jest tego sporo,więc jak możesz,to napisz gdzie mam szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 peter-100nx widzę, że nie chce Ci się nawet poszukać. Patrz na stronie 18. Tam jest WSZYSTKO opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter-100nx Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Patrz na stronie 18. Tam jest WSZYSTKO opisane. Dzięki za podpowiedź. :one: peter-100nx widzę, że nie chce Ci się nawet poszukać. :/ Parę razy się zbierałem,żeby przeczytać cały temat od początku do końca,ale nie miałem cierpliwości i kapitulowałem po kilku przeczytanych stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nedd Opublikowano 13 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Po kilku podejściach doczytałem wątek do końca. Chciałbym założyć sobie CAI, ale nie za bardzo się na tym znam. Dlatego chciałbym prosić o pomoc w tym zakresie klubowiczów- za montaż mogę zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawq96 Opublikowano 13 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Witam.... Czy filtr sportowy w obudowe np. K&N zwiekszy ilosc podawanego powietrza? CZy nic sie nie zmieni? a moze jakis fajniejszy dzwiek jak przy stozku? pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 zy można wywalic pudło rezonansowe bez zdejmowania zderzaka, odkręcajac jedynie nadkole koło pozostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 zy można wywalic pudło rezonansowe bez zdejmowania zderzaka, odkręcajac jedynie nadkole koło pozostaje? Tak. Gdzieś tu był nawet opis ze zdjęciami. Wystarczy skręcić koło, odkręcić parę śrub od nadkola i je odgiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 A oto moje wypociny:Planuje także: 1.usunać pudło rezonansowe, ale nie chce tam nic wkładać, niech filtr zasysa sobie dodatkowe powietrze; 2.oddzielić filtr od silnika karimatą w obudowie z blachy ocynkowanej; Czy te działania coś mi dadzą i czy nie lepiej dac filtr bezposrednio za przepływką, w błotnik odpada?Czy taki dolocik od przepływki do filtra nie jest za długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daweorn Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 [ Dodano: Pią 08 Lut, 2008 15:37 ]W jakiej kwestii lepszy-długość, co do nadkola to wiem na wiosne dopieszcze? Z reguły jeżdże w zakresie 2000-5000 tyś. Podobno na stozku spalanie wzrasta, ale jestem ciekaw czy przy normalnej jeździe też(2000-3000 tyś)? [ Dodano: Pią 08 Lut, 2008 15:40 ] co ile go prać? Z tego co wiem jak zasysa chłodniejsze powietrze to mniej spala co jest logiczne... jeżeli spalanie ci wzrosło to prawdopodobnie ciepłe powietrze chla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soul Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 najczęstszą przyczyną wzrostu spalania po montazu stożka jest fakt ze częsciej depczemy pedał zeby uslyszec dzwiek zasysanego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zioloo Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 właśnie a słuchać się chce tylko że po przejechaniu paru tysięcy mam wrażenie że dzwięk osłabł i nie jest tak wyrazisty brudny filtr ?? zdjełem wyprałem jednak nie dało to poprawy co może być przyczyną ?? czy poprostu jest to oswojenie się już z tym dzwiękiem chociaż nie wydaje mi się żeby tak było - obstawiam że jest ciszej a ja tak nie chce - :diabel: ponawiam pytanie : czy istnieje jakaś przyczyna że głos wydobywający się po włożeniu stożka przycichł ?? jak to jest u Was ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 No mam CAI bo to chyba najlepsze co można zrobic ze stożkiem. Stożek w błotniku przez całą długość oplotłem rurą kominkowa fi 125 mm (to obwód przy nasadzie stozka)by ograniczyć zabrudzenie. Nikt tego jeszcze nie robił, wiec testuje na sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 hmm co powiecie na rure aluminiowa od filtra (bezposrednio) az do kratki w zderzaku(miejsce na halogen) w silniku 2,2Di ? 2 co sie dzieje przy takim rozwiazaniu jak pada deszcz albo wjade w kaluze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 hmm co powiecie na rure aluminiowa od filtra (bezposrednio) az do kratki w zderzaku(miejsce na halogen) w silniku 2,2Di ? 2 co sie dzieje przy takim rozwiazaniu jak pada deszcz albo wjade w kaluze?Musisz wymienic wkład na "zwykłym" długo nie pojeździsz, było juz o tym :!!: .Wkład oczywiście bawełna i nie musi to być K@M, moze być Jacky, lub innej firmy. Chodzi o lepszy dostep air, seria z dolotem nic nie da, a może zaszkodzić. Wkład trzeba takze nasaczyc specjalnym olejkiem do tego przeznaczonym który nie przepuszcza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość olej Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Zamierzam się zabrać za stożek i CAI. Tylko nie wiem bardzo jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Zamierzam się zabrać za stożek i CAI. Tylko nie wiem bardzo jak?? jak chcesz to ci pomogę i wykonam, pisz na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zioloo Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 chciałem jeszcze raz zapytać czy ktoś ma taki efekt wyciszania się odgłosu uzyskanego za pomocą włożenia stożka na początku był wyraźny i głośny powyżej 4 kawałków teraz wydaje mi się że ucichł co może być tego przyczyną filtr jest czyst niedawno go prałem a jednak nic to nie zmieniło a może mi się tylko wydaje bo się przyzwyczaiłem ????? halo Panowie i Panie ta cisza mnie przeraża czy nie dzieje się coś złego!! :zly: :kosci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drmichcio1 Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 oto moje CAI : Obrazek Obrazek Obrazek Zrobiłem wszystko jak u Ciebie i ta rura mi pękła zaraz na tym kolanku od obudowy filtra powietrza. Co powinienem w takim przypadku zrobić? Jutro kupie nowa rurę ale podejrzywam że będzie to samo. Prosze o jakieś porady. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Endorphine Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Witam No wkoncu sklecilem swoj dolot i sie musze pochwalic, oczywiscie jeszcze nie jest w 100% dokonczony. trzeba wyciac kratke w zderzaku no i od spodu zabezpieczyc.... chyba kazdy wie gdzie jest filtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek104 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 czy ktoś zakładał dolot w Sunny N14 1.4 16v? Są jakieś dedykowane czy trzeba samemu rzeźbić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość siakus Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam serdecznie. Chciałbym zakupić do mojego Nissana P10 95r. stożkowy filtr powietrza FILTR W związku z tym mam pytanie w jaki sposób zamontować takowy filtr powietrza. Najlepiej było by gdyby ktoś zestawił mi ekonomiczny cennik potrzebnych elementów. Mogą być z Allegro. Wersja CAI może być i ta zwykła. Czy będzie trzeba wywalić skrzynkę w której jest obecny filtr czy mogę po prostu wciąć się w rurę? Zdjęcie spod maski [Filtr] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznurek Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 siakus, przeczytałeś cały temat ? uzyskał byś odpowiedz na swoje pytanie , tak trzeba wywalić obudowę filtra , musisz kupić kolanko 90' , i rurę aluminiową , jeżeli masz gaz to Blosa , i musisz coś wymyślić żeby się te kolanko trzymało na rancie.. też było podane kto jak zrobił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi