Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] problem z klimą

bertw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niech ktos mi pomoze i wytłumaczy, w marcu kupilem primerke uzywana rocznik 2000 TD kombi. Problem mam z klima, a wlasciwiez nawiewem, bo nie wlaczajac klimatyzacji zawsze dmucha mi cieplym powietrzem (ogrzanym a nie tym z zewnątrz). Podejrzewam, ze klimatyzację mam pustą bo też tylko grzeje a nie chłodzi bez wzgledu jaką temperaturę ustawiam.

A może poprostu nie działa Ci pokrętło od regulacji temperatury? nie wiem jak w nissanie ale może jakieś cięgno pękło albo się odczepiło i masz cały czas ustawione na grzanie a pokrętłem od regulacji możesz kręcić i nic.

Regulacja temperatury ustawiana jest elektronicznie z zakresem od 18 do 26 stopni celsjusza

ale napewno steruje jakąś zasłoną (klapką) wpuszczającą powietrze z zewnątrz i może silniczek od tego nie działa albo jest przerwany jakiś kabelek idący do niego

witam sprawdz czy popychacz elektryczny działa znajduje sie on koło pedała gazu na takim czarnym pudle od spodu. od tego popychacza odchodzi cięgno które steruje zaworem ogrzewania. Jeżeli przy zmianie temperatury z 18-36 nic się nie dzieje to proponuję jeszcze sprawdzić czy pod maską na poprzeczce biegnącej od pasa przedniego do zdeżaka koło zamka klapy, dokładnie na środku znajduje się taki brązowy czujnik temperatury zewnętrznej. Są tam dwa czyjniki jeden do pokazywania temperatury na liczniku a drugi od klimy. Jak go nie będzie to klimatronik nie działa.

Nawet z uszkodzoną klimą powinien działać nawiew zimnego powietrza z zewnątrz więc coś z tym siłownikiem musi być (oczywiście klimy też nie wykluczam ale to wyjdzie dopiero później)

Kompresor dzisła, przynajmniej załącza się co jakiś czas, ale nie mam chyba gazu w układzie, czasu brak zeby to wszystko posprawdzac, za porady dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...