Gość JackMirror Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Potwierdzam. Głos Notka JACKO brzmi tak.....melodyjnie. Mój niestety metalicznie. Ale dzięki kilku rozwiązaniom, które u niego podpatrzyłem myślę, że uda mi się osiągnąć ten sam efekt.....ciszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 C.D.Tematu wygłuszeń Note: Przyszła kolej na tył,należy wyjąć tylną kanapę,niestety potrzebna do tego druga osoba,bo ciężkie i można sobie narozrabiać. Kanapa jest przykręcona na 4 śruby,2 z tyłu w bagażniku pod zaślepkami w szynach,a 2 w kabinie też pod zaślepkami.Po wykręceniu wychodzi bez problemu i oczętom naszym ukazuje się pięknie malowana na szaro goła blacha Pod kanapą wyklejałem gąbką akustyczną samoklejącą 10mm grubą. Należy również zdjąć uszczelkę drzwi na progu i nadkolu,oderwać poszycie plastikowe nadkola wcześniej odkręcając w bagażniku dwieśruby spod zaślepek.W tym przypadku potrzebne jest to tylko po to aby można było gąbkę wcisnąć pod ten plastik. Zdjęta wykładzina również odsłoniła gołą blachę w kabinie w miejscuskręcania kanapy. Przy wyklejaniu naży wyciąć otwór(nie oklejamy!)w miejscu gdzie jest mocowana pompa paliwa,to miejsce zostawiamy gołe.Całość prac,demontaż,wyklejanie i montaż zajęły mi 1 godzinę.Powiem tak,zauważalne obniżenie dźwięków dochodzących z tyłu od kół. I to by było na tyle...na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Hej.Rozwarstwiła mi się mata pod maską i zwisa smętnie Czy mam wymienić na oryginał? (1,4 i 1,6 mają taką samą matę?) czy może olać to i kupić coś bardziej "tuningowego" ... taką samoprzylepną z folią chyba aluminiową z jednej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Zamiennika pewnie nie dostaniesz. Oryginalna na pewno będzie droga. Odpuściłbym sobie seryjną i wykleił czym "tuningowym" - zwłaszcza, że teraz wszelkich mat jest pełno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) ...a i skuteczność mat "tuningowych" będzie lepsza? a już na pewno będzie można dokładniej i na większej powierzchni taką matę przykleić? oryginalne używki na all.... są po ok 140-150 zł Edytowane 4 Maja 2013 przez graphia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Raczej tak a już na penwo nie gorsza. Tunigoiwa to przeważnie folia aluminiowa, warstwa bitumiczna i coś ala filc. Fabryczna to tylko ten filc . Nie ma co się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Graphia,Pomyśl nad takim czymś: http://allegro.pl/pianka-mata-wygluszajaca-do-maski-komory-silnika-i3196396577.html Ja mam podobnym wyklejone i jest super.Nie odkleja się ,nie złuszcza .Tylko zakup więcej bo aby było OK,trzeba najpierw wykleić te wgłębienia w masce,a dopiero na to przykleić całość maty.Dla świętego spokoju ja jeszcze klejenie wzmocniłem kołkami do tapicerki,montowane są w fabryczne otwory. No i najważniejsza rzecz,chyba całość maty na maskę wyjdzie taniej niż oryginał,który wygląda jak przykrótka koszulka Aha!W miejscu gdzie jest tabliczka klimy zostaw okienko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tedekol Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Oczywiście, że im większy przebieg to tym głośniejsze auto, a nie jak ktoś napisał, że "jest ciszej" po iluś tys. km - to znaczy tylko tyle, że ktoś... się przyzwyczaił. Generalnie można matami wygłuszyć podłogę i ścianę grodziową, ale cudów proszę się nie spodziewać. W Twoim przypadku wydaje się, że problemem są drzwi i, lub uszczelki w drzwiach lub też w oknie - one dają taki odgłos: albo gdzieś nie ma uszczelki, gdzie powinna być, albo jest, ale nie przylega prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Tedek,nie wiem do kogo piszesz i w jakim temacie,ale zaprosiłbym Cię do siebie,abyś porównał głośność w moim Note,ze swoim. Owszem ,nie są to cuda,z Note merca nie zrobimy ale decybele po wygłuszeniu mocno spadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tedekol Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ale Ty zdaje się rozebrałeś auto prawie na części pierwsze, to co innego A większość wklei parę mat na podłogę, parę na grodzie, może ktoś do drzwi - i efekt jest, ale nie tak mocny, jak po ilości pracy można by się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Nie było aż tak drastycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Czy ktoś z Was ma info czy oryginalna mata wyciszający silnika przypięta do pokrywy silnika w Note 1,6 i 1,4 jest taka sama? Moja smętnie zwisa z jednej strony (kuny pewnie maja teraz wygodnie, ciepło i cicho! w swoim gniazdku ) a chciałbym pozostawić oryginalne rozwiązanie tej sprawy. Ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi