Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Bardzo ciche gumy do Almerki i nie tylko......

Gość rskorup1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc i Wasze opinie na temat opon letnich do Almery N16.

Posiadam fabrycznie założone BRIDGESTONE 185/65/15. Jednak po zaliczeniu 2000 km oceniam, że pod względem poziomu hałasu jaki emitują są po prostu KOSZMARNE.

Czy macie oponki które przy prędkości 100-130 km/h pozwalają słyszeć szum wiatru i cichą pracę silnika?

A swoją drogą. Może Ktoś wyciszał komorę silnika, żeby osiągnąć najmniejszy poziom hałasu w kabinie.

Może jest tuning wyciszający auto????

Trochę dużo tych pytań jednak mam nadzieję , że rozwinie się ciekawa dyskusja.

Pozdrawiam i czekam na rzeczowe głosy w dyskusji.

rskorup1

Polecam Uniroyal RALLYE 550 na prawdę fajne kapcie. Nie wiem jak z trwałością, ponoć szybko się ścierają, ale na suchym i przede wszystkim mokrym są okey.

Opona faktycznie bardzo fajna bo sam na nich jeździłem. Ale cichy opon to one nie należą. Podobnie każdy inny Uniroyal. Dzisiaj założyłem sobie nowe koła letnie z oponami Uniroyal Rainsport 1. Poziom głośności taki sam jak w Rally 550.

Witam

Może nie polecę konkretnej opony, ale do poczytania wyniki tegorocznego testu opon letnich, co prawda w rozmiarze 205/55/16 V, ( takie wchodzą na alufelgi do Almer N16 ), przeprowadzonego przez niemiecki ADAC. Artykuł ( dwustonicowy z tabelą wyników ADAC ) tutaj :

http://www.autocentrum.pl/go/338__Test_opo..._476213434.html

Pozdrawiam życząc przyjemnej lektury i udanego wyboru opon letnich. :one:

Dziękuję za link do testu opon.

Jednak z jego treści wynika ze opony Bridgestone nalezą do najlepszych???

Namieszałeś mi w głowie. Chyba kupię stopery do uszu albo płytę AC/DC :diabel:

PS Znalazłem ciekawą stronę z opiniami o oponach.Opinie jak zwykle rózne od zachwytu po tragedię. Warte do przeczytania.

KIEROWCO SPRAWDZ SWOJE!!!!!

http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1...ora_roku=letnie

Fuldy progresso naprawdę polecam !!! Cichutko się kręcą na a mokrym są rewelacyjne !!!!

Posiadam takowe i jeździ się na nich naprawdę rewelacyjnie aczkolwiek zastanowiłbym się nad tym czy są ciche..... oponki słychać szczególnie przy zmianie nawierzchni a w szczególności rodzaju aswaltu..... hmmmm po dłuższym zastanowieniu się jednak zaliczam je do cichych.... mam też zimówki Fuldy i te według mnie są jeszcze lepsze (cichsze) od letnich.

Pozostanę przy FULDZIE :sylwester:

witam

ja jezdze na GoodYear F1, sa srednio ciche. ale kolega do N16 kupil najnowszy model letnich Nokianów 195/60/15, prawie nie maja poprzecznych rowkow, tylko wzdłużne (jak oponki do Formuły 1 na sucha nawierzchnie), najwieksze odprowadzanie wody w tej klasie opon, naprawde ciche. on dal ok 270 za sztuke

ja na pewno jak bede zmienial zmienie na takie

pozdrawiam

Jednak z jego treści wynika ze opony Bridgestone nalezą do najlepszych???

Namieszałeś mi w głowie. Chyba kupię stopery do uszu albo płytę AC/DC

Witam

Zwróć uwagę, o których Bridgestonach w teście mowa. W teście jest ocena opon Bridgestona Turanzy ER 300, a to jednak co innego niż te "fabryczne" Almery.

Pozdrawiam :one:

wybór na zimowe kapicie padł na YOKOHAM`e, po zimie czas było poszukać czegoś na lato

ja przy wyborze opon na pierwszym miejscu stawiam hałas

po zadowoleniu z zimowych opon, szukałem również czegoś z YOKOHAMy i znalazłem ciche oponki

Yokohama AVS Decibel V500

super sprawa, CISZA tylko szum powietrza i praca silnika

LINK

Z cichych a dobrych opon można polecić najnowsze Nokiany H lub poprzedni model NHRi, ciche są też Continentale PremiumContact2, Dunlop SP01 ale się dosyć szybko ścierają

Mój ojciec kupił sobie dzisiaj do Primery P11 własnie Dunlopu SP Sport 01. Są faktycznie duzo cichsze od moim Uniroyal RainSport1. Natomiast co do ścieralności to myślę, że aż tak szybko się nie skonczą.

Z cichych a dobrych opon można polecić najnowsze Nokiany H lub poprzedni model NHRi, ciche są też Continentale PremiumContact2, Dunlop SP01 ale się dosyć szybko ścierają

Mój ojciec kupił sobie dzisiaj do Primery P11 własnie Dunlopu SP Sport 01. Są faktycznie duzo cichsze od moim Uniroyal RainSport1. Natomiast co do ścieralności to myślę, że aż tak szybko się nie skonczą.

Też takie miałem/D SP01/.Po jednym sezonie koszmar,wycie takie jak kończšce się łożyska.Po drugim sezonie zmiana bo nie szło wytrzymać..Teraz Good/Year Excelence.Na razie ciche ale złudzeń nie mam.

Ostatnio popularne bardzo sa Fuldy "EcoControl" czy jakos tak. Trzech kolesi w pracy kupiło z dużym upustem i każdy twierdzi że są praktycznie "bezgłośne".

No to poleciłem staruszkowi do Clijówki i miałem okazję sie potem karnąć - to prawda są cichutkie!

Pozdro

W kwestii wyciszenia komory silnika poszperaj po forum! Ktoś opisywał wyciszenie/ wygłuszenie klapy silnika - podobno duzo daje. Moja Almera tez dokazuje silniczkiem ale powyzej 120km/h sie wycisza - widac pęd powietrza zabiera halas :)

S.

Gość chomik_vet

Zalezy ile masz kasy na nowy komplet! Ja kupilem 4 dni temu FULDA CARAT PROGRESSO i jestem bardzo zadowolony. Fenomenalna opona w tym zakresie cenowym, podkreslam Bardzo Dobra TANIA Opona. Polecam. Zaplacilem za komplet 710 zl z 0407. Jestem bardzo mile zaskoczony. Poprzednio jezdzilem na Dunlop SP30. Fulda niczym nie ustepuje Dunlopowi. Zdziwilem sie jedynie ze moj komplet wyprodukowany byl we Francji a nie w Niemczech co i tak nie zmienia faktu ze warto kupic te opony za ta cene. Ciche na suchej nawierzchni napewno do 160 km/h, na mokrej nieco glosniejsze ale nadal okreslam jako ciche. Trakcja bardzo dobra, komfort nienaganny. Dunlop byl nieco sztywniejszy w zakretach. Takie wrazenia po 1500 km zobaczymy co bedzie pozniej...

Dziękuję za Wasze opinie.

Zauważyłem, że duży wpływ na hałas jaki wydaje opona ma rodzaj nawierzchni (asfaltu) po jakim porusza sie samochód. Nowa gładka, nawierzchnia jest cichsza od tej położonej kilkanaście lat temu. Wszelkie wylewki, poprawki i inna partanina śpiących drogowców powoduje , że przy najechaniu kołem opona niestety zakłóca ciszę. W czasie dłuższej jazdy z podobną prędkością po różnych rejonach Warszawy, opony produkowały różnorodne dzwięki co upewnia mnie, że duży wpływ na hałas ma również nawierzchnia drogi.

UWAGA!!!

Doraźnym rozwiązaniem jest jazda z prędkościa przekraczającą prękość dzwięku.!!! :one:

Oczekuję na dalsze opinie.

Nie mów mi, że fabryczne Bridgestone'y są głośne?! W tym sezonie je wymieniłem na nowe 205/60R15 Firestone FHSZ80 - mistrzowskie parametry i design, ale niestety - agresywny bieżnik z dużymi klockami słychać. Cóż poradzić - albo Conti Eco cośtam (prawie bez bieżnika, dobre dla Pandy) albo coś konkretnego. Głośniej radia słucham i już...

Cześć,

poprzedni miałem continental sport contact i byly bardzo ciche, włąściwie bezgłośne

teram kupiłem yokochama s.drive i raczej są głośne ale nie na tyle, żeby mi przeszkadzły. Kupiłem ze względu na to, że rewelacyjnie sie trzymają drogi oraz mają bardzo gruby bok opony w raz z rantem zabezpieczającym alufelgę przed otarciem. Yokochama ma też wyższe opory toczenia. Na continentalach 200 robiłem jak chaciałem i alma się wkręcała bez problemu a na yokochamach 190 już nie specjalnie chce iśc dalej no chyba, że ostatnie wietrzyska tak jej przeszkadzają

żona ma eagle f1 195 50 r 15 i są rewelacyjne (ciche, dobrze się kleją, i rewelacyjne ma mokrym ale za to jak się ostro jeźddz to szybko sie żcierają) a k12 z taką szerokością wygląda kilersko

ja mam 205 50 r16

pozdro

p.s.

opony made in japan

• 2 miesiące temu...

zasada jest jedna - im cichsza opona tym gorsza.

Cos za cos panowie i panie. Jak opona ma miec dobra przyczepnosc, ma pieknie wchodzic w zakrety to nie moze byc cicha z zasady. Wiadomo - sa rozne mieszanki, dlatego nalezy wyposrodkowac wszystkie aspekty dobrej opony.