Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kolor przewodów kierunkowskazów w wiązce głównej

Gość MiMio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję informacji dotyczącej kolorystyki przewodów (w wiązce głównej) wychodzących na kierunkowskazy w Micrze K11 przed Liftem? Chcę kierunki podłączyć do CZ, a nie chcę dziurawić wszystkich przewodów i szukać. Za wszelkie informacje będę wdzięczny. Wiem że podobne tematy były poruszane, ale nie znalazłem na nich odpowiedzi, a schemat dostępny w pdf'ie nie pokazuje tego.

witam

Ja wziąłem kierunki z włacznika świateł awaryjnych . Kolory nie istotne, wystarczy sprawdzić żarówką gdzie pojawia się napięcie przy włączaniu kierunkowskazów.

a nie mozna podlaczyc tego pod wiazke od wlacznika awaryjnych ?

to nie takie proste. Też tak chcialem ale dalem sobie spokuj. Do przełącznika awaryjnych jest podłaczonych 8 przewodów, z czego jeden zasilający. Jak włączymy przełącznik, na kolejnych 4 przewodach pojawia się impulsowe napięcie. Próbowałeem podłączyć się we wszystki 4 przewody - i nic z tego.

wystarczy sprawdzić żarówką gdzie pojawia się napięcie przy włączaniu kierunkowskazów

wiem kolego, że wystarczy, ale jak już napisałem nie chcę dziórawić przewodów w wiązce głównej

Witam ponownie

Na 4 przewodach pojawi się napięcie kiedy wciśniesz awaryjne, ale przecież nie o to mi chodziło. Miałeś włączyć kierunkowskaz (dźwignię) i zobaczyć na którym przewodzie pulsuje 12V przy właczniku awaryjnych, potem dźwignia w drugą stronę i znajdziesz drugi. Jeżeli wciśniesz klawisz awaryjnych to wszystko się razem zwiera. Jeżeli masz znalezione prawy i lewy to bez problemu się do nich lutujesz. Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodziło Ci o odnalezienie przewodów zasilających prawy i lewy kierunkowskaz.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodziło Ci o odnalezienie przewodów zasilających prawy i lewy kierunkowskaz.

dokładnie o to mi chodzilo :one: . Prawdopodobnie jutro wezmę się za to. Dzięki za zainteresowanie i zrozumienie Grzegorz53 . Teraz załapałem :D , a jutro sprawdzę twoją wersję.

Mokrego Dyngusa

Życzę ;)

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 2007 23:16 ]

Dziękuję za pomoc - sprawdziło soę :D . Punkcik dla ciebie Grzegorz53 :one:

Witam

Cieszę się, że Ci się udało.

Dodam jeszcze, że zwykle w tym samym miejscu można wziąć stały + i + po właczeniu zapłonu. Oczywiście trzeba mieć na uwadze jakie sa wartości bezpieczników w tych obwodach i co się podłącza.

W Twoim przypadku kierunkowskazy będą zasilane przez Twój CZ, więc policz czy starczy prądu i jakim bezpiecznikiem jest zabezpieczony CZ aby w przypadku zwarcia spalił się bezpiecznik a nie przewód.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...