Gość maciulek Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Cześć chłopaki! Problem następujący: Szyba spadła z podnośników (znany i częsty przypadek w k11) W sumie to można ją wsadzić na podnośniki ściągając tylko uszczelkę ale i tak spada :/ Chciałem wsadzić ją na klej ale nie moge rozebrać drzwi... Tzn. może i bym mógł ale to troche ciężkie :/ Jak ściągnąć gałkę odkręcania szyb i klamkę? Robił to ktoś z Was kiedyś? Czekam na odp i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABT Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 zeby sciagnac galke odrecania szyb musisz sciagnac srubokretem taka zawleczke (taki drucik) ktory to wszystko trzyma, wcisnac sie tym srubokretem miedzy tapicerke a plastik galki i napewno to zobaczysz o co chodzi, nie wiem jak inaczej Ci to wytlumaczyc, a klamka wewnetrzna schodzi trzeba ja podwazyc sobie i wyciagnac, niczym nie jest przymocowana, mozna powiedziec ze jest dobrze zatrzasnieta dasz rade , potem tylko oczywiscie odkrecic podlokietniki czy jak sie to tam nazywa i tapicerke sciagasz uzywajac nieco sily by odpiac zatrzaski plastkikowe ktore trzymaja cale boczki przy krawiedziach. Odczepisz to unosisz do gory i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WEBCIO17 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ja mam mikre k10 ale chyba wszystko sciaga sie tak samo tzn korbka ma taka zawleczke musisz przyjzec sie korbce z bliska bedziesz widział zaraz przy tapicerce bedzie dziurka a wniej kawałek drutu Zrób sobie chaczyk ja uzywałem szprychy od rowera i zachaczasz ten drucik i wyciągasz a korbka zejdzie sama wystarczy ja pociągnąc do siebie. Klamke u siebie zostawiłem tylko sciagnąłem plastikowa osłonke wokół niej i po odkreceniu podłokietnika z drzwi tapicerka powinna zejsc u mnie była na zatrzaski wystarczyło podwarzyc srobokrętem i ładnie zeszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 ja natomiast proponuje do odwiedzenia pierwszej lepszej książki napraw samochodów rozdział demontaż tapicerki drzwiowej. Tam sobie zobaczysz na czym polega "myk" z zawleczką w korbce odradzam użycia otwieracza do konserw z zewnetrznej strony drzwi pasek szmatki owinięty od strony rozciętej zawleczki i wyskoczy tylko dociśnij tapicerkę nogę przedtem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragomir Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 A więc tak, klamkę ściągasz w taki sposób : Podważasz w punktach 1 i 2, bo są tam zaczepy potem podnosisz lekko początek i odsuwasz do tyłu (pkt 3), jest tam zaczepione "na zakładkę" i wyciągasz klamkę (pkt 4) Ot cała filozofia Uchwyty szyb polecam kleić na silikon do klejenia luster albo szyb, metoda sprawdzona przez ze mnie, trzyma dobrze i mocno [ Dodano: Nie 08 Kwi, 2007 08:42 ] Jak byś dalej miał kłopoty ze ściągnięciem korbki do opuszczania szyb to postaram się zrobić zdjęcia z opisem Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 A żeby zdjąć podłokietnik w drzwiach musisz unieść jego górną pokrywę i ukażą Ci się 2 śruby do odkręcenia. Zalecam też ostrożność przy wyjmowaniu zatrzasków bo mi udało się kilka z nich wyrwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MiMio Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 A żeby zdjąć podłokietnik w drzwiach musisz unieść jego górną pokrywę i ukażą Ci się 2 śruby do odkręcenia. u mnie w Micrze, nie ma żadnych pokryw podłokietnika (lewej ręki kierowcy), wystarczy się pochylić, wsadzić śróbokręt krzyżakowy w otwory w podłokietniu, odkręcić śróby i gotowe. Jak odkręcisz podłokietnik i zdejmiesz obudowę klameczki, musisz zdjąc tapicerkę. Tapicerka jest mocowana na kołeczki. Ja tapicerkę ściągałem ręcznie, wsadzałem palce pod tapicerkę i delikatnie próbowałem wyciągać boczek. Sposób o tyle dobry, że masz wyczucie siły z którą wyciągasz i wyczówasz miejsce kolejnych kołków. Jak wyciągniesz (wyrwiwsz) boczek z kołków, musisz trochę odciągnąc dół boczka od drzwi, a następnie podnieść całość pionowo do góry aby wyjąc uszczelkę boczka, która jest przy szybie. Potem tylko zdjąc folię, która zostanie na drzwiach (ale ostrożnie, coby nie porwać) i gotowe. Jak pokręcisz sobie korbką to zobaczysz na czym polega regulacja szybą i będzie ci łatwiej naprawic usterkę Ja ostatnio przechodziłem demontaż boczków jak zakladałem w Micruni CZ, więc z doświadczenia wiem, że każdy kolejny demontaż boczka (w Micrze) to kwestia 5 minut :one: , a do wszystkiego potzebny jest średni sróbokręt płaski i większy (grubszy) krzyżakowy. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciej78 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 uważaj tylko, żeby za mocno nie odgiąć tej zawleczki przy korbce. ja jak montowałem centralny zamek to troszeczkę przesadziłem i zawleczka pękła. całe szczęście, że korbka jest dobrze spasowana i trzyma nawet bez zawleczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.