Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Swap tylnej wycieraczki N16 <- W środku opis!

nosek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem jak z ramieniem, ale sama tylna wycieraczka do N16 FL ( guma w plastikowej obudowie o długości 350 mm ) jest taka sama jak tylna wycieraczka w Peugocie 206, nosi wg Valeo oznaczenie UM-27 i bywa dostępna np. w FeuVercie w cenie ok 35-37 zł ( ceny do końca nie jestem pewien, ale w tych granicach ). Jakość dużo lepsza, a cena dużo niższa od tych "oryginalnych nissanowskich" oferowanych przez ASO. To tyle co ja mogę rzucić w temacie.

Pozdrawiam życząc owocnych dalszych poszukiwań samego ramienia. :one:

Witam,

Próbował ktoś kupić kompletne ramię tylnej wycieraczki po FL poza ASO? (Rozbitek, zamiennik)? Czy będzie pasowało do almery z przed FL?

Myślę, że powinno pasować bez problemu. Szyba jest taka sama, długość wycieraczki też wiec czemu miałoby to wszystko nie pasować. Na allegro są różne agliki na cześci. Jak dokonasz przeszczepu to daj znać jak to wyszło.

Też mnie irytuje chałowy i druciany wygląd tylnej wycieraczki sprzed FL. Daj znać, jak ci poszło. Zastanawiałem się nad kupnem pióra bez drutów (chyba Valeo czy Bosch, taki krzywy plastyk z gumką) ale takiego rozmiaru nie znalazłem. Poza tym, kosztuję one przegięte kwoty...

Sytuacja obadana i wizualnie jest to samo. Kompletne ramię już zamówione w ASO, koszt ~150 zł, choć nie spotkali się jeszcze z taką zamianą. W przyszłym tygodniu więcej szczegółów ;)

BTW

Ramię z 206 nie pasuje, bo jest prawostronne, a w almerze lewe. Pióro być może jest identyczne.

Pióro być może jest identyczne.

Witaj

Pióro wycieraczki tylnej do Almery po FL i tylnej do Peugota 206 są identyczne. :!: Sam do swojej Almy takie kupuję jak podałem w poprzednim poście. Pióro wycieraczki Valeo UM27 jest OK, a ponadto lepsze jakościowo i tańsze od tego z ASO. :D

Pozdrawiam :one:

• 2 tygodnie później...

Ok, Zrobione i śmiga.

Co jest potrzebne?

- Komplet ramię + pióro z almery po FL (ASO IMPWAR Wrocław, koszt 162,35 zł)

- Nakrętka, jeżeli stara jest zardzewiała (koszt 35gr )

- Solidny młotek

Montaż

Otwieramy klapkę przy mocowaniu ramienia. Odkręcamy starą nakrętkę. Prawdopodobnie, ramię jest zapieczone z gwintem z powodu niezbyt fortunnego doboru materiałów przez Nissana. Jeżeli nie da się odkręcić ręką, kilka porządnych uderzeń młotkiem powinno załatwić sprawę. Trzeba tylko uważać, żeby nic nie uszkodzić. Po wyczyszczeniu, bolec wygląda tak:

fot001alko3.th.jpg

Teraz trzeba ustawić wycieraczkę w pożądanej pozycji spoczynku. Dobrze jest trafić za pierwszym razem, bo rowki z bolca od razu wrzynają się w ramię. Jeżeli wszystko jest w porządku, dociskamy wycieraczkę i solidnie unieruchamiamy nową nakrętką;

zdj281cie002zv0.th.jpg

Podsumowanie

Ze spasowaniem nie ma najmniejszego problemu, ramię wygląda bardzo dobrze, a pióro idealnie przylega do szyby. Jedyny problem, na jaki można się natknąć podczas zamiany to wcześniej wspomniane zapieczenie ramienia i bolca mocującego. Jeżeli ramię długo nie było ruszane, to może wystąpić problem z otwarciem klapki zabezpieczającej śrubę. Trzeba delikatnie podważyć i po kłopocie. Efekt końcowy wygląda tak:

zdj281cie003qy6.th.jpg

Naprawdę warto, polecam!

No to fajnie, że się wszystko udało. Bedzie trzeba o tym pomyśleć bo z modelu po FL ramie wycieraczki jest ładniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...