Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Turbo do Sereny 2.3D

Gość MBL

Rekomendowane odpowiedzi

moja Serana ma silnik 2.3 D.

Zastanawiałem się nad montażem turbiny do Serenki. Moim zdaniem, sam silnik jest przystosowany do tego zabiegu. Zastanawiam się jaką turbine mozna zadoptować?

Czy juz spotkaliście się z takimi próbami, jakieś spostrzezenia, wnioski z prób?

Może od Skody/Paska?

Czy od Nissana SX 200 1.8 turbo może pasować, co z charkterystykami?

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 2007 16:16 ]

w jaki sposób mogę wrzucić fotę z kompa?

http://www.proequo.pl/forum/viewtopic.php?pid=1480

Zastanawiałem się nad montażem turbiny do Serenki. Moim zdaniem, sam silnik jest przystosowany do tego zabiegu.

Po pierwsze to nigdy takiego silnika z turbiną nie było, były turbo Sereny ale w benzynie.

Dwa to napisz kodową nazwę silnika bo ja szczerze mówiąc nie pamiętam nissanowskiego silnika o tej pojemności, można wtedy będzie coś dokładniej powiedzieć, choć i tak twierdzę, że nic z tego nie będzie.

Trzy to nawet jeśli się da to koszty będą duże (4-5 tys. minimum, a realnie 7-8) a zyski niewielkie bo na tak słabym silniku i wadze auta różnica 20% mocy nie zmieni diametralnie przyspieszenia.

Czy od Nissana SX 200 1.8 turbo może pasować

żadna nie będzie pasować ot tak, pod jaką będzie wykonany kolektor pod taką podpasuje

Jak chcesz, żeby było szybkie to zmiań na coś z innym silnikiem, jak chcesz mieć szybką Serenę to kup taką z SR20DE, jak chcesz, żeby był w miarę szybki i ekonomiczny i żeby się w nim dało dłubać to kup coś z dieselem VAG'a.

Smutna prawda, ale żaden japoński diesel nie jedzie i auto z nim nie będzie szybko jeździło (pomijając Toyotą serię AD). Także jeśli szukasz mocy w dieselu to conajmniej nie ten producent.

Chyba macie racje, z motyką na słońce, nie ma sensu. Koszty i mozna rozwalić silnik. chyba odpuszcze zwłaszcza że mam nową głowicę. Niechce następnej naprawy. Wpadłem na pomysł bo turbo od SX mam pod ręką.

P.S.

Mój ojciec ma głowicę od 2.0 benzyny, jakby ktoś reflektował ... i kompletne tylne zawieszenie (to z jednym piórem).

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 2007 10:02 ]

nie pamiętam nissanowskiego silnika o tej pojemności,

Ja mam rocznik '95 2.3D LX i z tego co wiem zostały wprowadzone i zastapiły 2.0 D

P.S

orlentujecie sie ile może kosztować komplet boczków do sereny te od benzyny z rantem na podszybie? Może macie namiary

Chyba macie racje, z motyką na słońce, nie ma sensu. Koszty i mozna rozwalić silnik. chyba odpuszcze zwłaszcza że mam nową głowicę. Niechce następnej naprawy. Wpadłem na pomysł bo turbo od SX mam pod ręką.

P.S.

Mój ojciec ma głowicę od 2.0 benzyny, jakby ktoś reflektował ... i kompletne tylne zawieszenie (to z jednym piórem).

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 2007 10:02 ]

nie pamiętam nissanowskiego silnika o tej pojemności,

Ja mam rocznik '95 2.3D LX i z tego co wiem zostały wprowadzone i zastapiły 2.0 D

P.S

orlentujecie sie ile może kosztować komplet boczków do sereny te od benzyny z rantem na podszybie? Może macie namiary

no jak koleg tak podchodzi do sprawy to napewno jest to porywanie sie z motyka.....

były seren z turbina w dieslu 2litry.

Ja miałem wsadzac turbo do sereny 2.0 benzyna ale doszedłem do wniosku ze moja akurat sie do tego nie nadaje poniewaz dwa razy zostałem oszukany przez warsztat ktory naprawiał auto po kolizjach, auto zostało zrobione tylko z zewnatrz i nadal ma naruszoną konstrukcje jezdną. Mam nadzeje ze kolega nie ma nic wspolnego z tym warsztatem(jak bedzie trzeba to podam adres i nazwe tego warsztatu):) bo dziwnym zbiegiem okolicznosci proponujesz na forum czesci ktore u mnie są zje...... i jak np. głowica - przerobione.

A turbo włoze ale do sereny nigdy nie rozbitej, ktorą niedługo bede posiadał

[ Dodano: Nie 15 Kwi, 2007 23:07 ]

moja Serana ma silnik 2.3 D.

Zastanawiałem się nad montażem turbiny do Serenki. Moim zdaniem, sam silnik jest przystosowany do tego zabiegu. Zastanawiam się jaką turbine mozna zadoptować?

Czy juz spotkaliście się z takimi próbami, jakieś spostrzezenia, wnioski z prób?

Może od Skody/Paska?

Czy od Nissana SX 200 1.8 turbo może pasować, co z charkterystykami?

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 2007 16:16 ]

i powiedz na jakiej podstawie twierdzisz ze silnik jest do tego przygotowany

Gość czopochrup

stare diesle sie nie nadaja woogle do uturbiania wiem z autopsji mazda e2200 silnik 2.2L cale 80 Koni mial :D nie warte wlozenia w to nawet zlotowki :D biorac pod uwage jak sie ten silnik peirdolił tzn glowice przeca turbo by mi go rozsadzilo :C ale zycze powodzenia i jak zamontujesz to czekam na rezultaty a szczegolnie z hamowni :>

Podobno w silniku 2.3 D jest mocowanie pod turbo, układ chodzenia jest wydajny (?).

Nie przyglądałem się, zaglądanie do silnika jest zbyt upierdliwe. Chciałem najpierw napisać zaglądanie pod maskę :D . Nie jestem w tej sprawie Guru, zajmuję się czymś innym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...