Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Awaria skrzyni automatycznej naprawa?wymiana?

Gość autoszrot71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość autoszrot71

Mam pytanie(moze ktoś doradzi?): mam Nissana Primerkę 2,0 benzyna z 1995 roku w automacie. Przebieg ok.180 tyś.km. i niestety uszkodzoną skrzynię. Brak wstecznego,jest jedynka,pozostałe biegi wchodza po przekroczeniu ok. 45km/h. Co to moze byc? czy opłaca się remontowac? czy może lepiej kupic drugą?

witam. nie mam automatu ale polecam wizyte w warsztacie gdzie się specjalizują w naprawie automatów. ze względu na to że to może być usterka sterowania a nie samej skrzyni. jak np: u kolegi co ma Omege. tam do sterownika dostaje się woda. i wtedy jeźdźić sie nie da. wyczyścili nasmarowali i jest jak nówka. a ma przebieg jakieś 230 tyś. km. takie moje zdanie . czyli diagnoza i pisz dalej. pozdro

witam.sprawdz olej w skrzyni jaki ma kolor i czy nie czuć go spaleniżną jeżeli olej ma czerwony albo leko brunatny to stawiam na sterowniki kupowanie używanej to loteria tak czy tak jedz do dobrego warsztatu

Witam, przerabiałem temat z wymiana automatu dwa razy, co prawda w innym modelu. Jeśli mogę doradzić to proponuje najpierw pojechać do serwisu i podłączyć sie pod komputer który zdjagnozuje przyczynę braku wstecznego biegu. Oszczędzi ci to jeżdzenie po różnych warsztatach w których będą diagnozowali na oko.

Jeśli chodzi o kolor płynu w skrzyni to raczej bym sie tym nie sugerował, płyny ATF występują również w kolorze czerwonym. Jak na moje oko to niestety uszkodzeniu uległ elektrozawór a to wiąże się z remontem całej skrzyni biegów ( praktycznie nie opłaca sie wymieniać tylko jednego zaworu), można łudzić się nadzieją że uszkodzeniu uległy jakieś styki na przewodach łączących skrzynie ze sterownikiem i tego proponuję się trzymać- bo to będzie najmniejszy koszt naprawy.

Powodzenia

Witam.Mając na myśli kolor oleju chodziło mi o jego przepracowanie jeżeli olej jest koloru brunatnego albo czarnego świadczy to o złej kondyci całej skrzyni zalanie go świeżym olejem często kończy sie niemożnością wyjazdu nawet z garażu efekt ślizgaiącego się sprzegła tak z kolegą załatwiliśmy jego mercedesa 270cdi ćóż człowiek uczy sie na błędach

Witam.Mając na myśli kolor oleju chodziło mi o jego przepracowanie jeżeli olej jest koloru brunatnego albo czarnego świadczy to o złej kondyci całej skrzyni zalanie go świeżym olejem często kończy sie niemożnością wyjazdu nawet z garażu efekt ślizgaiącego się sprzegła tak z kolegą załatwiliśmy jego mercedesa 270cdi ćóż człowiek uczy sie na błędach

Może i można w ten sposób oceniać stan techniczny skrzyni chociaż jak dla mnie jest to troszeczke mało wiarygodna ocenia. Trzeba pamiętać że jest to zespoł mechaniczny w którym części składowe poprostu naturalnie się zużywają pozostawiając osad, są tam płytki cierne które się ścierają no a to powoduje że kolor płynu dość szybko się zmienia, właściwie to zalewając nowy olej po chwilowej pracy zmienia on kolor (chociaż by ze względu na wymieszanie się nowego płynu z płynem starym którego tak naprawde nie jesteś w stanie zlać do końca). Jedno jest pewne każdy kto przechodził remont lub wymianę skrzyni automatycznej w swoim samochodzie, mocno sie zastanowi nad kupieniem drugiego samochodu z automatem.

Autoszrot71 podaj skąd jesteś a napewno ktoś poda ci namiary na jakiś dobry i sprawdzony warsztat, ja mogę dać namiary na warsztaty z okolic Warszawy.

I tu sie z tobą zgodze remont skrzyni to powżny wydatek który zaczyna się od 1500tyś remont wspomnianego mesia kosztował 5400 i tu druga nałuczka nie kupować auta od turka fachman który ją rozbierał powiedział że asfalt wlał jakiegoś specyfiku na bazie teflonu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...