Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Strumienica a rurka

Przemek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw chciałbym sie zapytać jakie są objawy "martwego kata". U mnie wystepuje coś takiego...jakby strzelanie z tłumika, jakby coś było przytkane (to jest cieżkie do opisania).

Druga sprawa to, jaka jest różnica między wspawaniem rurki a strumienicy. To było wałkowane wielokrotnie na forum, ale konkretnego postu nie znalazłem Kupiłem taką http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=182343871. Narazie zastanawiam się nad montażem. Składa się Z RURKI łUSKOWEJ a zewnątrz jest imitacja katalizatora. Przejrzałem wszystkie tematy, posty na ten temat i chyba popełniłem błąd kupując. :/

jesli wspawasz ta imitacje kata a twoj faktycznie byl juz niesprawny to nie widze problemu. poza tym moze nie bedzie objawy metalicznego brzeku jak to zwyklebywa w przypadku rury miast kata.

a link do aukcji rewela ;)

Przepraszamy - przedmiot nie został znaleziony.

Podałeś nieprawidłowy numer przedmiotu lub przedmiot został przeniesiony do archiwum.

Znajdź aktualnie sprzedawane przedmioty korzystając z wyszukiwarki poniżej.

ja wyprułem flaki z mojego kata i wspawałem do środka rure. jest głośniej ale nie słysze żadnego metalicznego brzęczenia. Nawet fajnie to chodzi. Jak przywale po gazie to fajnie burczy a jak jade spokojnie to jest jak w serii

Ja rowniez wywalilem bebechy z kata i wspawalem rurkre.

Jest ok.

Nawet moc sie podniosla,ale owszem jest glosniej,dla mnie to i tak bez roznicy bo juz sie przyzwyczailem do chalasu,bo mam tlumik sportowy.

Pozdrawiam

Ja rowniez wywalilem bebechy z kata i wspawalem rurkre.

Jest ok.

Nawet moc sie podniosla,ale owszem jest glosniej,dla mnie to i tak bez roznicy bo juz sie przyzwyczailem do chalasu,bo mam tlumik sportowy.

Pozdrawiam

tez mam rurę wstawioną i planuje kupić tłumik sportowy z mruczeniem specjalnym pod moje auto ;) jedna osoba na allegro.pl takimi dysponuje za 150 zł :D i atestem

Gość johny_fellow

Przemek nie montuj strumienicy!

Ten link, który wrzuciłeś to link do aukcji ze strumienicami.

Ja zamiast kata wsadziłem tłumik przelotowy 2" SPEEDER MICHAEL i wszycho.

Głośno jest bo mam cały wydech przelotowy 2" zakończony buczkiem BLACKFLAME EXO 140PS :D

jedna osoba na allegro.pl takimi dysponuje za 150 zł i atestem

A po co atest? Co on ma niby dać?

jedna osoba na allegro.pl takimi dysponuje za 150 zł i atestem

A po co atest? Co on ma niby dać?

niby na przeglądy ? i tak o dla siebie ( nie wchodziłem bardziej w szczegóły)

Gość johny_fellow
niby na przeglądy ?

Nic takiego nie potrzeba na przeglądy. Dostaniesz papier, którym możesz sobie... wiesz co.

Generalnie hałas wydobywający się z tłumika przy 4000obr. w odległości ok.1,5m od pojazdu nie może przekraczać wartości 93dB, jak przekaracza żaden atest Ci nie pomoże.

U mnie na przeglądzie sprawdzali jaki jest poziom hałasu i wyszło 85dB także OK. :D

Gość johny_fellow

Na szczęści puścili mnie bez katalizatora ale wiedzieli, że kiedyś był.

Z tym, że w tak starych wozach (1992r) już się tego nie czepiają, jest jakaś granica wiekowa ale nie pamiętam jaka przy której już na brak kata nie zwracają uwagi.

w mijace kata rura albo tłumik przelotowy

strumieniaca może nawet pogorszyć osiągi itp. chyba coobcio kiedyś nawet wykresy z hamowni dawał, temat był wałkowany wiele razy

strumienice,magnetyzery itp to tylko wyrzucanie kasy w błoto

w mijace kata rura albo tłumik przelotowy

strumieniaca może nawet pogorszyć osiągi itp. chyba coobcio kiedyś nawet wykresy z hamowni dawał, temat był wałkowany wiele razy

strumienice,magnetyzery itp to tylko wyrzucanie kasy w błoto

dokladnie temat przewalkowany,

Przemek wspawaj rurke w obudowe(jesli masz wbity kat w dowod, jak nie to sama rurke) i bedzie dobrze a to co kupiles schowaj do piwnicy

ja mam rurke zamiast kata, na poczatku, gdzies w okolicy 3tys obr (nie mialem obrot wtedy jeszcze) slychac bylo slaby metaliczny dzwiek, teraz juz nie slychac chyba rurka szadza zarosla i chodzi cichutko

po wywaleniu zatykacza zwawiej na obory sie wkrecal i lepiej zbieral podczas jazdy

w nissanie w motorach GA1XDX gdzie srednica rurki od wew ma ok 37mm glupi katalizator jest jak wsadzony klucz do dziurki od zamka

brat w bmw e30 silnik m40 1.6 ma seryjnie sred wew 48mm wydechu, i co sie dziwic ze 8zaworowy silnik na pelnym wtrysku ma 102KM, teraz wycial kata i wspawal jakis tlumik przelotowy bo katalizator byl taki jakby z tlumikem z taka komora do rozprezania gazow czy cos i bez niego zrobilo sie glosno

pozdr

sznurek daj linka do tego tłumika to sobie popatrzymy :D może i u mnie by coś takiego zamontować :diabel2:

Jak kupiłem moją Primerkę 3,5 roku temu to zaraz wywaliłem kata i wstawiłem strumienicę(taką co wygląda jak kat i ma w środku nagwintowaną rurę coby spaliny w ruch wirowy wprowadzić i żeby mogły szybciej wychodzić. Niby było troszkę lepiej mocowo. Niedawno ta cała strumienica się rozsypała(gaz ją zabił) i wstawiłem zamiast niej zwykłą rurkę. Efekt jest taki, że autko lepiej kopie przy niższych obrotach.Tak około 2300-2700 ma już takiego lekkiego kopa i potem po 4 tyś też ale mniej czuć niż na strumienicy. Mniej to raczej pozornie bo osiągi na pewno nie są gorsze tylko teraz od niższych obrotów lepiej ciągnie i nie ma po prostu wyrażnego kopa po 4000.Z minusów to mam właśnie przy ok 2500 taki dziwny dźwięk -rezonans trochę mnie na początku denerwował ale teraz to nawet fajnie brzmi. Generalnie pewnie trzeba jeszcze gaz podkręcić ale nie chce mi się bawić bo i tak niebawem na blos przechodzę.

• 4 miesiące temu...

Uszkodzony wg moich wiadomości można rozumieć jako rozsypany bądź jako zatkany. Nie wiem jak objawia się w przypadku pierwszego uszkodzenia, ale jak jest zatkany to po prostu wyczujesz podczas jazdy, że autku brakuje mocy.

namoim przykladzie bylo tak:

powolutku slychac bylo jak sie wypala gdyz zaczelo cos jargotac w kataliz. a potem to juz tylko o jeden stopien mocy stal sie glosniejszy z czego wzialem wyjolem kata wysypalem z niego wszystko do czysta i wspawalem rurke o srednicy takiej jaka jest w katal. i mam wydech jak ta lala nie za glosny nie za cichy w sam raz!!! a czy przybral na mocy czy stracil tego nie wiem bede jechal na hamownie to sie dowiem pozdro.!!! :one: