Gość maspex Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Witam, ostatnio mi sie spodobaly Nissany Sunny. Znalazlem ciekawa oferte, Sunny 1.6 slx z 1995 r 3D sprowadzony,szary metalik,w srodku welur. Zadbany,przebieg 200tys,bezwypadkowy za 3,7tys do oplat. Mysliscie ,ze warto ? Co na poczatku sie sprawdza w n14 ,zeby potem nie trzeba bylo nic robic ? Zawieszenie przedewszystkim czy cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarki Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Witam,ostatnio mi sie spodobaly Nissany Sunny. Znalazlem ciekawa oferte, Sunny 1.6 slx z 1995 r 3D sprowadzony,szary metalik,w srodku welur. Zadbany,przebieg 200tys,bezwypadkowy za 3,7tys do oplat. Mysliscie ,ze warto ? Co na poczatku sie sprawdza w n14 ,zeby potem nie trzeba bylo nic robic ? Zawieszenie przedewszystkim czy cos innego? Zawsze trzeba coś robić chociażby wymienić wszystkie płyny i zużyte naturalnie elementy. Chyba że jesteś w 1000% pewny że wszystko jest sprawne i wymienione tuż przed sprzedażą (w co nie wierzę ) Do sprawdzenia tradycyjnie to co we wszystkich autach czyli powłoka lakiernicza, ubytki, rdza (w Nissanach na progach i nadkolach). Sprawdź czy łańcuch rozrządu nie hałasuje. A tak poza tym to co się oszukiwać, w 12-latku zawsze można coś znaleźć. Ważne żeby to były pierdołki a nie znaczące usterki. Na pocieszenie dodam że jeśli to zadbany egzemplarz to nie ma się co obawiać jeszcze długo pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli27 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Za te pieniadze nic lepszego nie kupisz to naprawde dobre auto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 sprawdz rozrzad, ale jakby nawet co to zazwyczaj wystarcza wymiana gornego napinacza i lancucha, no chyba ze ma juz 500tys przejechane do tego wazne sprawdz cisnienei sprezania na cylindrach sprawdz czy 5 bieg nie wyskakuje i sprawdz czy nie wala wewnetrzne przeguby te co wychodza ze skrzyni zaraz z reszta nie ma wiekszych problemow(zawieszenie- wiadomo) pozatym cenna przyzwoita tylko jaki stan jego jest? welurowe fotele czyli takie ciemo szare sa inne niz standard sa bardziej pelne takie nadmuchane i napewno wygodniejsze, (moje standardowe byly gowno warte i wsadzilem od primery)skoro to slx to elektreyczne szyby lusterka i elektryczne ster reflektorami maja do tego regulacje kolumny kierownicy rowniez(centralny i wspomaska jest w serii po 94 roku) co do blach sprawdz tylna czes progow i tylne nadkola no i 1,6 pojemnosc, w 1995 rokum jak ogladam ogloszenia to najwiecej jest 1,4 generalnie sunnego goraco polecam ogolem troche hu.. sie prowadzi bo zazwyczaj przod jest wyzej jak tyl, ale nie ma problemu z kraweznikami itp, pozatym jak dla mnie zawiesznie to kompromis miedzy twardoscia a plywaniem na drodze, jest takie posrodku czyli w sam raz do codziennego uzytku nie za miekkie nie za twarde choc moglo by byc ciut twardsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maspex Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 a warto dac okolo 5tys ( z oplatami) za takie autko rejestrowane w 1995 ale model sprzed 1993 na gazniku,jezeli jest bezwypadku i sprawne ? [ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 11:36 ] http://img152.imageshack.us/my.php?image=dscn1261sy5.jpg tu jest fotka autka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciekQBN Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Jak masz wybór to lepiej bierz po 1993 (na wtrysku a nie gaźnik). Zawsze to mniej problemów, mniej regulacji, większa moc przy tej samej pojemności i mniejsze spalanie (choć Nissan podaje takie samo). Ogólnie Sunny jest OK, z mojego rozeznania (poprzednio miałem Primerę) to Sunny jest najtańszy w utrzymaniu ze wszystkich japońskich samochodów (składa się na to jego niezawodnośći chyba najtańsze części - w sumie dużo tańsze niz do Primery, np. zawieszenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maspex Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 mam takie cos do mierzenia cisnienia na cylibdracg,trzeba odkrecic swiece i przylozyc w ten otwor i odpalic samochod ? po rowno powinno byc ? kolo 10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 powinno byc 12-13 barow na kazdym cylindrze, jak bedzie wiecej np 14 tez nie bedzie zle jak bedzie 11 tez nie bedzie tragedii ale 10 barow to wg mnie juz malo a zrobic masz tak odkrecic wszystkie swiece, wsadzasz za swiece przyrzad a druga osoba kreci rozrusznikiem, i tak kazda swiece zanotuj sobie sprezanie w 1 suwie i sprezanie po paru suwach jeszcze gdybys mogl zrobic pomiar naa zimnym i na cieplym silniku najwazniejsza rzecza jest zeby csnienie bylo rowne max roznica na cylndrze to 0,5 a nawet mniej wyniki pomiaru zapodaj na forum MaciekQBN ja mam gaznik i nic sie tam nie reguluje uwierz mi, robisz porzadek z podcisnieniami, ewentualnie male poprawki i sie nie tykasz, nie regulujesz MaciekQBN czemu tanszy od primery, co w sunnym jest niby tanszego? co do zawieszenia to w primerze jest inaczej skonstruowany przod ma podwojne wachacze i gorne lubia sie krzywic, sworznie wybijac szybko i inne historie, na szroie czy n14 czy p10 nie ma znaczenia , silinik sa te same, zamienniki i orygionaly i uzywki kosztuja podobnie oczywiscie sprawa jest jasna ze najlepiej po 93 roku z pelnym wtryskiem, ale wtedy cena tez bedzie wieksza zapewne za ladnei utrzymane auto a ten wyglada na przyzwoite autko ale ja bym sprawdzil to co napisalem , a cisnienie gdyby mial mniej niz 12 to bym go nie bral gdyby jeszcze wyszlo kiepsko mozna zrobic probe olejowa, do cylindra wlac kieliszek oleju, trzeba poszukac na necie ile ml np 5 czy 10ml i jak wtedy wyjdzie wys cisnienie np z 9 zrobi sie 13 to wiadomoze pierscienie do d*py sa juz a najbardziej mnie martwi data 1 rejestracjiw w kraju 1995 rok co oznacza ze jezdzilo przez 12 lat po polskich dziurskach i moglo byc w lapach przeroznych "fachowcow" nie wspominjac o bezkolizyjnej przeszlosci, ale wszystko da sie obejrzec i zobaczyc calkiem mozliwe ze bedzie w za***istym stanie, ale tego po fotkach nie da sie ocenic pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maspex Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 sprowadzony z holandi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 tak na marginesie u mnie cisnienie na cylindrach na lekko ostudzonym motorze jest po 14,5 na kazdym cylindrze pomiar drugim przyrzadem i wyszlo po 14 barow na kazdym [ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 23:32 ] aaaaa nie zrozumialem, w 1995 roku 1 data rejestracjiw Holandi, a do Polski sprowadzone teraz ? moj jezdzil od 92 do 96 w Holandi od 96 roku po Polsce jak jestes na niego napalony, zrob foty podlogi, progow tylne okolice i przednie okolice i wneki kola tylnego, zrob fote kieraski i foteli nagraj dzwiek z silnika zobaczymy czy rozrzad juz nie rzezi zobacz to cisnienie na cylindrach powinien do setki zwijac sie w 11-12sek i te 170-180 na zawolanie a rozbujac i do 200 powinien sie, jak ma wszystko sprawne pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maspex Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 tak, autko jest 600km odemnie ,mialo byc z 1995r a ma silnik na gazniku(czyli tylko1 rejestracja w holandi 95,a model pewnie 93) facet powiedzial,ze zero rdzy,zero rys,bezypadkowy,jeszcze sie nad nim zastanawiam kurcze ale to 12 godzin pociagiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 no wlasnie zeby nie okazalo sie na prozno moja dziewczyna jak kupowala auto facet powiedzial ze na podworku stoi golf 3, a zajechali i nie bylo golfa tylko 3 stare merce [ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 23:55 ] sluchaj z fotej wyglada ze na dachu ma cos naklejona wzdluz lini szyba/dach, widzisz to? ciekawe co to i na co to tam jest druga sprawa wycieraczka lezy na szybie nie w tym miejscu co trzeba i jest odchylona od szyby i lezy pod katem(deszcze zle zbiera snieg jeszcze gorzej i wali o slupek) - wydaje mi sie ze przegub/ta os jest wyrobiona i jest przez to wycieraczka odchylona i przesunieta wyzej zeby maske otwierac bez obdzierania ja tak mialem, 100zl dalem zauzywany ale dobry mechanizm od wycieraczek kolejna rzecz prog jest podmalowany na czaarno - czyli ktos go wymeinial albo robil konserwacje taka albo juz go nie ma i jest szpachla albo rdza :/ dolna krawedz drzwi, tam albo wylazi rdza albo konserwacja ale bardziej mi to przypomina rdze co oznacza ze byl bity w ten bok, bo w nissanach skladanych w japonii n14 n15 p10 np nie rdzewieja dolne krawdzie drzwi [ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 23:56 ] kawalek blotnika tez jest podmalowany na czarno i jeszcze jedno lusterko jest czarne a zderzaki ma pod kolor cos tu nie tak ale ztym moge sie mylic [ Dodano: Nie 22 Kwi, 2007 00:01 ] teraz widze lepiej na fotach to nie czarny tylko inny klor niebieskiego czy granatowego do tego korozja na tylnym blotniku , tylna krawedz nadkola zapuchla od rdzy- czyli na 100% brak nadkoli i kielichow od McPersona - ale w koncu ma troche latek tyl i przod wyglada OK, ale prawe lusterko jest jakies dziwne, niewiem czy to nie zamiennik czasem [ Dodano: Nie 22 Kwi, 2007 00:22 ] na prawej stronei auta rudy daje rowniez znac ze jest i dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciekQBN Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Co do róznicy cen części Sunny - Primera... ok, moge się zgodzic, że argument nie do końca trafiony, bo zawieszenie robiłem w Primerze ponad 2 lata temu a wtedy chocby złotówka była duzo słabsza, co może rzutowac na róznicę w cenach części. Ale i tak Sunny jest (moim zdaniem) duzo bardziej niezawodnym autem - a to wpływa na koszty eksploatacji. Niestety pod względem komfortu nieco ustępuje Primerze... no ale o czym tu mówić, inna klasa auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 dookladnie, ja dlatego mam wstawione fotele z primery p10 co do zawiesznia przedniego w primerze jest czesta usterka gorny wachacz a to tanie nie jest ale ze potrafi leciec jak pisza inni naprawde bardzo szybko a i jeszcze zauwazylem ze polosie pekaja w primerach b czesto, wydaje mi sie ze wlasnie przez konstrukcje tegoi zawieszenia musza nastepowac wieksze naprezenia i pod ciezarkiem gumowym na polosi gdzie od rdzy robi sie to najslabsze miejsce peka dlatego :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KeriSR Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 szukaj na wtrysku to po pierwsze,szukaj jak najbliżej to po drugie,ale jak on ma rozwinąć 200 km/h to ja nie wiem :/ jak w kwicie ma wbite 180?no i mój ma wtrysk coś hermollprzesadziłeś,i najważniejsze szukaj samochodu bez śladów korozji,trochę ciężko ale czasem się takie widuje no i żeby nie był malowany,bo tu się zgodze z hermoll-em że jak jest bombel to pod bomblem dziura no i kupa roboty,a tak na marginesie jak z fotek tyle widać problemów to w realu będzie dużo gorzej ja bym dał spokuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 a to ze ma wpisane 180 to znaczy ze wiecej nie pojdzie?? odciecie ma hehe [ Dodano: Nie 22 Kwi, 2007 10:16 ] 3 drzwiowy sunny GA16DE czyli na wtrysku, zakladajac ze motor jest zdrowy i caly osprzet sprawny, dlaczego mialby nie bujnac sie 200km/h i zakladajac dobre warunki do jazdy czyli duzo tlenu w powietrzu, zero wiatru na 5 napewno sie rozbuja do 200 paczek, oczywiscie jeszcze jak licznik wskazuje to kolejna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KeriSR Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 szczerze nie próbowałem i raczej nie polecałbym takiej próby przy zakupie auta cokolwiek wiekowego i nie wiadomego pochodzenia (a zakładam że takie jest w tym przypadku),wystarczy że pojedzie sobie płynnie do 120 i bez wysiłku to osiągnie,takie irytujące ,wręcz dziecinne próby V-max,nijak nie mają się do oceny samochodu -mogą zaowocowac za to totalną rozpie....,poza tym odciącie odcięciem ale to wciąz tylko 1.6 i 90 koni więc nie wiem co Ci tam licznik wskazuje ale jak dobrze pomanipulujesz przy zegarach to może zamkniesz i 240 he he,a co do zawieszenia to jeśli samochód jest z niemiec to na początku nic nie powinno stukać ,ale po kilku miesiącach po naszych drogach zawsze coś wychodzi,naprawy w nienczech są bardzo drogie i nikt nie wkłada w samochód przed sprzedażą za wyjątkiem tego co konieczne a w szczególności niemcy,a i jeśli motor jest zdrowy to żeby taki pozostał odradzam przemieszczanie się z max., prędkością ,mój rejsowo gania sobie 140 i uważam że to wypośrodkowana prędkością między ciszą a spalaniem no i oczywiście prędkosćią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soul Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2607034 a co sadzicie o takiej rakiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KeriSR Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 no SR dokładnie jak mój tylko ja mam 66kW,felgi musiał mieć ładne -ale coś o nich nie słychac w ogłoszeniu heh,ciekawe wyposazenie ,chodzi mi o komputer ,podgrzewane siedzenia i wycieraczki reflektorów,szkoda że nie ma klimy aha lakier wygląda na zmęczony myjkami ,ale to normalne przy tym roczniku i kolorze tzn.,black solid czarny bez metalicu,cena fajna i można coś urwać (choćby na ten hallogen) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maspex Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 temat mojego sunny zamkniety, dzisiaj z ciekawosci napisze ogladalem http://moto.allegro.pl/item187604977_honda_crx.html na fotjach ladnie- na zywo szrot,z kazdej strony bity,nawet slupek przy przedniej szybie pogiety ,bede szukal dalej, podziekowania dla Hermolla za pomoc . Znajomy jedzie do niemiec tirem sie dzis okazalo i mi sunnego sprowadzi dla mnie jak znajdzie Strasznie sie napalilem na ten woz,dzis w automaniaku max byla scenka jak kondrat w ekstradycji zasuwa sunnym 3d jakby to byla porszawka jakas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi