Gość dr Piotr Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Witam , niedawno na trasie hamulec przestal wspolpracowac. Zrobil sie bardzo miekki i hamuje lekko przy wcisnieciu do konca. Zdaje sobie sprawe ze plynu jest malo i zdazylem go zapowietrzyc. Czy uda sie obejsc bez mechanika ? co powinienem zrobic ? Studia na karku,malo w garnku wiec chcialbym to sam jakos zalatwic.Klocki sa jeszcze w 75%. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Mogły też paść tłoczki w zacisku przednim lub cyliderki hamulca tylniego. Sprawdź czy w okolicach zacisków i bębnów nie ma wycieków lub zawilgoceń od płynu. Jeżeli to tylko kwestia płynu to wymiana u mechanika z zakupem płynu nie powinna kosztować więcej niż 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bober85 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 dr Piotr nie chciałbym nikogo straszyć ale to 50 zł u mechanika to chyba jest jakiś wielki optymizm. powiedzmy sobie szczerze: w aucie z 91 roku możesz mieć problem na (99%) z odpowietrznikami z tyłu bo jak znam życie są one zastałe, zasyfiałe i jeszcze dodatkowo tłoczki (mówie o tylnym hamulcu) są z aluminium więc dodatkowo one "zakwitły" co również mocno utrudnia życie przy wykecaniu odpowietrzników. W hamulcu z przodu raczek nie ma tego problemu bo tam są masywniejsze odpowetrzniki. Jak je wyczyściesz szczotką drucianą, spryskasz trochę WD-40 o dobrze opukasz młotkiem przez jakąś tulejkę to na bank odkręcisz. W ostatnią sobotę robiłem u siebie gruntowny przegląd hamulców, czyli rozebrałem wszystko, wyczyściełem, założyłem nowe klocki, załałem świeży płyn i jest git, tyle tylko że w tylnych hamulcach pozrywałem obydwa odpowietrzniki. Nawet rurki wykręcic i tłoczków to był problem. Dopiero w imadle poszło. Oczywiście to się da bez większego problemu naprawić: rozwiercasz, gwintujesz na nowo i wszystko ma grać. A po co o tym pisze?? jeśli nie masz warsztatu (w sensie warunków) żeby sie za to konkretnie zabrać to od razu zleć to dobremu mechanikowi, tylko nie jakiemuś paprakowi który i tak zerwie Ci odpowetrznik i zaraz powie że trzeba zamówić całe nowe tłoczki, tylko jakiejś złotej rączce. Tyle mojego straszenia :diabel2: owocnego odpowietrzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin101 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Do N13 zamienniki tloczkow kupowalem po 40 trzeba poszukac mozna trafic nie pamietam skad ale chyba JC Przewody mozna kupic na metry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość argolis Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 witam mam problem z hamulcami z tylu w moum nissanie n14 wymienilem klocki ale nie pomoglo dowiedzialem sie ze nie dziala mi kolektor sily hamowania mozna go jakos obejsc zeby dzialaly hamulce z tylu orginaly so troche drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bober85 Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Według mnie obejście korektora może być niebezpieczne. Tylne hamulce mają korektor po to żeby regulował siłe hamowania w zależności od obciążenia auta (ilości osób i bagażu w środku) i w momencie gdyby go nie było hamulce mogły by hamować pełną siła, czyli w sytuacji gdybyś dał ostro po hantlach np. na jakimś łuku czy zakręcie to byłoby tak jakbyś zaciągnął ręczny===można wylecieć z drogi. Wniosek: lepiej napraw ten korektor lub załatw gdzeiś drugi niekoniecznie nowy. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość argolis Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 wiem ze lepiej wymienic na orginal ale narazie nie udalo mi sie znalesc odpowiedzi gdzie go znalesc i ile kosztuje taka czesc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciekQBN Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Popatrz na allegro - niekoniecznie szukaj samego korektora a lepiej kogoś, kto ma wystawiony całe auto na części. Ostatnio wyrwałem cały komplet zegarów z obrotomierzem za 50 zł, własnie od gościa, który sie ogłaszał na aukcjach "Sunny N14 - cały na części" czy jakos tak i miał powystawianych kilka przykładowych elementów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli27 Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Dokładnie na alegro znajdziesz na bank Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.